petak, 5. studenoga 2010.

Schwarzwald torta


..............Jedna od najpoznatijih i najomiljenijih njemačkih torti, klasika ikad.
Schwartzwald (njem. crna šuma) je šumovito brdsko područje u jugozapadnoj njemačkoj, poznato između ostalog i kao mjesto izvora rijeke Dunava, po satovima s kukavicom, šumskom medu, šunki, swartzwaldskim kućama, rakiji od trešanja i naravno Swartzwaldskoj torti.
.............Ovaj vrhunski kolač s višnjama, slatkim vrhnjem i biskvitom od čokolade i badema, navodno se još 1930. proširio, te se smatra vrhunskim njemačkim klasikom poznatim širom svijeta. Profinjena aroma ove savršene slastice s višnjama, zasigurno nikoga neće ostaviti ravnodušnim.




Potrebno
za biskvit :

120 g maslaca
5 jaja
160 g šećera
1 vanilin šećer
100 g čokolade za kuhanje
50 g oštrog brašna
1 žličica praška za pecivo
90 g mljevenih badema
50 g Gustina

Za nadjev:

1 staklenka kompota od višanja
bez koštica
3 žlice šećera
1 vanilin šećer
1 žlica soka od limuna
1/2 žličice cimeta
3 žlice likera od višanja, višnjevače
ili maraskina
40 g Gustina

1 l slatkog vrhnja
(za nadjev 600ml i za
ukrašavanje 400 ml)
kremfiks

Za ukrašavanje :

strugana čokolada
slatko vrhnje
kandirane višnje



Postupak :

1 . Čokoladu otopite na pari iznad lonca s ključalom vodom, otopljenu maknite i potpuno ohladite.
2 . Pjenasto izradite maslac, dodavajući šećer i vanilin šećer, miksajte da postane pjenasto, pa dodajte žumanjke, omekšanu čokoladu, brašno pomiješano sa praškom za pecivo i Gustinom. Na kraju gumenom žlicom umiješajte mljevene bademe izmjenično sa čvrsto tučenim snijegom od bjelanjaka.
3 . Smjesu stavite u kalup za torte (promjera 25), prethodno namazanu maslacem i obloženu papirom za pečenje. Pecite 35-40 minuta ( provjeriti uz pomoć čačkalice), u zagrijanoj pećnici na 180 C.
4 . Ispečen biskvit izvadite iz pećnice i pustite 10-tak minuta hladiti, pa ga izvadite iz kalupa i potpuno ohladite. Hladan uz pomoć rezača za torte izrežite u tri dijela.
5 . Za nadjev ocijedite višnje, a sok iz kompota zakuhajte, umiješajte šećer, vanilin šećer, limunov sok, cimet, višnjevaču i na kraju Gustin koji prethodno izmješajte s malo vode ili soka iz kompota. Smjesu kratko prokuhajte, pa ju maknite s vatre da se prohladi. U hladnu smjesu umiješajte procijeđene višnje.
6 . Slatko vrhnje stucite u čvrst šlag, po potrebi dodajte žličicu šlagfiksa .
7 . Na tacnu za torte po vašem izboru stavite donji dio biskvita, obložite ga opranim i suhim obručem od kalupa, pa ga premažite polovicom nadjeva od višanja te tučenim slatkim vrhnjem. Ponovite postupak još jednom i završite gornjim biskvitom. Takvu tortu ohladite najmanje 4h, a najbolje preko noći.
8 . Prije samog posluživanja završite tortu, maknite obruč, premažite tortu tučenim slatkim vrhnjem sa svih strana i okolo, pospite struganom čokoladom i uz pomoć šprice za torte napravite 12 ružica. Na svaku ružicu stavite po kandiranu višnju. Po želji još prohladite.


Broj komentara: 19:

  1. Hayırlı günler, çok leziz çok güzel ve iştah açıcı görünüyor. Ellerinize, emeğinize sağlık.

    Saygılar.

    OdgovoriIzbriši
  2. Jedna od mojih najdražih!!! Uh, što bih sada dala za jednu 'fetu', mmmh! Divno, Nado draga!!!

    OdgovoriIzbriši
  3. Bas sam prije par dana razmisljala o ovoj torti i o tome kako je jaaaaako dugo nisam jela.
    Fantasticno izgleda. Slike kao i obicno- prlijepe.

    OdgovoriIzbriši
  4. Blago tvojim ukucanima, pa oni stalno papaju neke fine slastice...torta je bas prava!;)))
    p.s. jako su mi simpaticne one strelice i opis slojeva na prvoj slici!;)))

    OdgovoriIzbriši
  5. Uvek fascinantno, barem za mene, iako poznato. Ali, nacin na koji je postavljeno mene uvek odusevi. Sad se i meni prijela torta, uh

    OdgovoriIzbriši
  6. Jedna od boljih torti. Sta bismo mi bez slatke pavlake:)
    Aaa kako mame ove kandirane visnje, nije mi dobro.

    OdgovoriIzbriši
  7. prelepe slike, jedna od mojih omiljenih torti :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Perfect, Nada :) Adorable cake!

    OdgovoriIzbriši
  9. Da i ja je jako volim iako inače baš višnje ne preferiram ali u ovoj torti mi uopće ne smetaju.
    Zaista divna..

    OdgovoriIzbriši
  10. SUtra nas čeka ova tortica na nedeljnom ručku kod mojih. Volim je, a i čokoholičari i ljubitelji teških i slatkih torti ne mogu da joj odole. Ovo je idealan spoj za goste, kad ne može da se zna unapred šta gosti vole, lagane voćne ili teške i jake torte.

    OdgovoriIzbriši
  11. Već sam komentarisala d ami je omiljena,i inače si je jako lepo napravila,vrlo fino izgleda kao i kako si je ukrasila!

    OdgovoriIzbriši
  12. Prelepa torta!
    BAs bih je jela sada :)))

    OdgovoriIzbriši
  13. Obožavam schwarzwaldicu ali nemam dobar recept za nju. Sad sam ga našla... Hvala! :)) Predivno izgleda na slikama, a po sastojcima vidim da je božanstvenog okusa :)

    OdgovoriIzbriši
  14. Torta tako raskošno izgleda ! Prekrasna je i sigurno predobra. Volim ovu tortu i ovo je odličan recept i izvedba !!

    OdgovoriIzbriši
  15. Nado tortica izgleda božanstveno, a ovo mi je inače jedna od omiljenih torti. U tvojoj izvedbi su torte uvijek tako perfektne da ih odmah poželim i sama napraviti. :)

    OdgovoriIzbriši
  16. Can you please write them in english i want to try to make all your cakes!:) -Alana

    OdgovoriIzbriši