srijeda, 25. kolovoza 2010.

Sladoled od šampanjca na štapiću



.......Ovo je jedno posebno, iznenađujuće, hladno zadovoljstvo, koje morate probati, jer sladoled i ne mora uvijek biti voćni, čokoladni ili mliječni..Kao aperitiv, prije jela ili desert nakon jela, jer u sebi sadrži i nešto alkohola pa će vam i pročistiti nepce i otvoriti tek..Bez jaja, pa nema straha, možemo ga nazvati i vege sladoledom..Poslužite ga uz jednostavan umak od  svježih malina ...............






Potrebno :
za 6 osoba

2,5 dcl pjenušavog vina
1 listić želatine
200 g šećera u prahu
200 g svježih prohlađenih malina





Postupak :

1 . Želatinu natopite i omekšajte u hladnoj vodi. Zakuhajte 140 g šećera u prahu sa 140 ml vode, pa kuhajte dok se šećer ne rastopi. Ostavite da se malo prohladi, pa još u toploj smjesi rastopite pripremljenu želatinu.
2 . Šampanjac umiješajte u istu smjesu sa želatinom, pa rasporedite u čašice za espresso ili jogurt. Prekrijte ih aluminijskom folijom, u sredinu svake stavite štapić ili žličicu tako da bude što je moguće više uspravna. Ostavite u zamrzivaču preko noći.
3 . Maline dobro prohladite, pa ih zgnječite ili izmiksajte sa 60 g šećera u prahu. Zatim ih protisnite kroz sito u zdijelicu. Sladoled izvadite iz kalupića i poslužite s umakom od malina.



Broj komentara: 17:

  1. Odlično si ovo napravila,i jako,jako lepo izgleda!Ja sam isto razmisljala sta da koristim umesto drvenih stapića a ideja sa kasikama je prva liga!Kod nas jos nigde nema da se kupe onako,kao u inostranstvu stapići,drveni...

    OdgovoriIzbriši
  2. Nado, ovo još nisam videla. Da sam svratila u goste ovaj aperitiv bi bio sasvim dovoljan za mene, zurila bi u njega čitavo vreme. Lepo kažu ljudi da mi jedemo svim čulima. Ovo zaista izgleda kao vrhunsko zadovoljstvo. Kašičice i činija, pa maline...za krem de la krem, kako bi Delboy rekao.

    OdgovoriIzbriši
  3. Tek kelime ile MUHTEŞEM.. Bu sıcaklarda ne güzel gider.

    Saygılar.

    OdgovoriIzbriši
  4. Super izgleda, ja sampanjac nikako ne volim, mada nisam probala zaledjen, mozda bi ga tako i progutala :)

    Skoro sam pravila neki sladoled, i osim u veliku ciniju, prospem malo u dve plasticne casice, te malene, upravo da "odglumimo" sladoled na stapicu. Pa kad sam shvatila da nemam stapice, ja zabola koktel viljuske, ali te, metalne :))) Vidim slicnosti u nacinu razmisljanja i saljem veliki pozdrav :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Ovo ti je skroz posebno, inovativno, zanimljivo i jako lijepo prezentiano i aranžirano.. ova srebre žlice-štapići sa sladoledom me asociraju na zimu i na neku bajku :)))

    OdgovoriIzbriši
  6. Fantasticno izgleda, a i ovo sa kasikama je odlicna ideja!!! Bas kao sto Ebba kaze, fotke asociraju na neku zimsku bajku :)))

    OdgovoriIzbriši
  7. Ni ja ne volim pjenušava vina ali ovo tako dobro izgleda da mislim da bi uživala u njima. Divna ideja i divne fotke. :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Predivna prezentacija i odličan recept koji treba isprobati. Samo, nikako kao "aperitiv", najeli bi se samo toga, a šta onda od ostatka obroka?! Zaista posebno, a fotke su prekrasne.

    OdgovoriIzbriši
  9. mene muž zove jetseterica, jer uvijek imam par malih bočica pjenušca u frižideru, jer ih baš volim..

    a ovo je tako fenomenalan desert.. savršeno.

    OdgovoriIzbriši
  10. nisam neki ljubitelj pjenušavih vina, ali ovi sladoledići su ti super, jako lijepe fotke

    OdgovoriIzbriši
  11. ma sladoled je super, ali ja ne mogu prestati gledati ove žličice! izgledaju tako rustikalno, predivne su! :)

    OdgovoriIzbriši
  12. wow! kakav prizor!:) odusevljena sam!:)
    nedavno sam gledala jedan od nigellinih showa i ona je radila nesto slicno, zapravo, kod nje se radilo o zeleu od vina i malina.:)
    mala ispravka... zbog dodatka zelatine u sladoledu ne ga se moglo nazvati vege.:)

    OdgovoriIzbriši
  13. Draga Nado, svi smo se izgleda zaljubili u ove preslatke kasicice, hihi...desert izgleda vrlo profinjeno i bas me zanima kakvog je ukusa, hvala za super ideju.;)))

    OdgovoriIzbriši
  14. Vera - hvala ti, drago mi je da ti se sviđa ideja, niti kod nas ja nisam vidjela te drvene štapiće za sladoled,da bi se mogli kupiti, ali se može uvijek improvizirati, imam jedan recept u draftu sa improviziranim drvenim štapićima, možda ga uskoro i objavim..Ako ti trebaju pošaljem ti ih bez problema, samo reci..
    Jelena - hvala ti puno, istina živa, nije bitno samo ono u tanjuru nego je po meni bitno i kakav je tanjur...velik pozdrav ti šaljem!
    Majo - drago mi je..hvala ti..
    Ebba - hvala, ti si u stvari u ovim fotkama pronašla onaj dublji smisao koji mi je bio u podsvijesti dok sam fotografirala..super mi je to..
    Mihaela - da baš sam tu idilu nekako i htjela dočarati..hvala ti..
    Andrea - meni niti jedan veći događaj u kući ili bilo kakve proslave, ne prolaze bez šampanjca, obožavam ga..hvala ti na komentaru!
    Κάθαρσις - ovaj sladoled će ti doista još otvoriti apetit vjeruj mi, ali od njega se ne možeš najesti, mali su, napravljeni u onim najmanjim plastičnim espresso čašicama..Hvala ti puno!
    Andrea - meni je to tako super i fora kad netko stalno ima šampanjac u frižideru, posebno one mini flašice, totalno trendseterski što je i tvoj muž rekao i "otkačeno", svaka ti čast!
    Nina - hvala
    Josipa - znaš da sam se i sama zaljubila u njih kad sam ih dobila, jaaako jako su inače stare, otprilike 80-tak godina, posrebrene su i jako su mi drage, volim takve stvari..hvala ti!
    Snježana - drago mi je da si oduševljena i da ti se sviđa, Nigella kao i Martha Stewart fantastične recepte rade, a imaš i pravo sa želatinom onda ipak nije vege,ali ja sam ovdje mislila na jaja, mlijeko i te životinjske produkte, hvala ti..
    Mignonne - meni to tako paše što ste se vi zaljubili :))))...hvala tebi, a probaj napraviti jednom prilikom ovaj sladoled, slatki je, osjeti se malo alkohol i odlično paše uz neki ovako voćni umakić...

    OdgovoriIzbriši
  15. Nado, zeno sa stilom,
    ovo je rafinirana divota u bas svakom elementu!!!!!!! Moj naklon.

    OdgovoriIzbriši
  16. Ovo je jedan od onih vanserijskih recepata. Elegantno, sa stilom, notom ekstravagancije i raskoši, a istovremeno jednostavno.
    Bravo Nado! Od ideje do realizacije, uključiv fotografije, rekvizite i scenografiju sve pohvale! :)

    OdgovoriIzbriši
  17. Mislim da je ovakvo nešto bilo u Večeri za 5 ali nije bilo umaka i porcija je čini mi se bila dosta glomazna pa nije baš oduševilo goste ..ovo vaše jelo je predivno dekorirano i posluženo.

    OdgovoriIzbriši