ponedjeljak, 24. svibnja 2010.

Torta od jagoda i pjenušca




........Jagode, jagode..i opet jagode.. serijal se i dalje nastavlja i po svemu sudeći i nekoliko idućih recepata na ovom blogu biti će sa ili od jagoda....Poznato je da jagode i šampanjac idu odlično zajedno i jedna su od glavnih sastojaka menija mnogih poznatih "selebrity" domjenaka ili želja poznatih, su upravo ovo voće i ovo pjenušavo vino..Ja sam ih odlučila spojiti u jedno i napraviti jednu vrlo ukusnu i glamuroznu voćnu tortu od jagoda i pjenušca....



Potrebno :
( za prhko donje tijesto i za biskvit)

170 g brašna
25 g šećera u prahu
1 žumanjak
2 cijela jaja
100 g maslaca
sol
50 g šećera
prašak za pecivo

Za kremu :

800 g jagoda
300 ml slatkog vrhnja
400 g punomasnog svježeg sira
300 g jogurta
2 dcl pjenušca
3 paketića želatine fix
200 g šećera

Za ukrašavanje
50 g bijele čokolade
10 - tak cijelih i prepolovljenih svj. jagoda
listići mente




Postupak :
1 . Umijesite prhko tijesto od 125 g brašna, šećera u prahu, 80 g maslaca, žumanca, soli i po potrebi malo (1-2 žlice) vode. Dobro ga premjesite oblikujte u kuglu i umotajte u prozirnu prijanjajuću foliju te ostavite na pola sata u frižideru.
2 . Pećnicu zagrijte na 180 C. U međuvremenu optopite 20 g maslaca. Miksajte jaja sa šećerom oko 5 minuta ili dok ne dobijete gustu pjenastu smjesu, pa u nju umiješajte malo prohlađen otopljeni maslac. Zasebno izmješajte 50 g brašna sa 1/4 žličice praška za pecivo, prosijte preko smjese s jajima, pa sve dobro izmješajte kuhačom. Smjesu izlijte u kalup za tortu  ( promjera 26 cm), obložen papirom za pečenje i pecite 20- tak minuta.
3 . Gotov biskvit izvadite, a pećnicu zagrijte na 200 C. Prohlađeno prhko tijesto razvaljajte na veličinu kalupa te njime obložite dno jednakog kalupa, obloženog pek papirom. Preko tijesta stavite drugi komad papira, te suhi grah. Za početak pecite 15 minuta, zatim maknite grah i dopecite tijesto još 8-10 minuta.
4 . Jagode operite, nekoliko ostavite za ukrašavanje, ostatak prerežite po pola. Smiksajte svježi sir s jogurtom, šampanjcem i želatinom fix 2 minute, potom primješajte šećer. Dodajte tučeno slatko vrhnje. Na pladanj za torte stavite prvo prhku koru, oko nje zatvorite okvir kalupa za tortu, pa premažite četvrtinom  kreme, posložite prepolovljene jagode i ponovno premažite kremom. Gore stavite biskvit, ponovno krema, jagode, krema. Tortu ostavite na hladnom najbolje preko noći.
5 . Vlažnim oštrim nožem obrubite i izrežite okolo do okvira torte te maknite okvir kalupa. Tortu naokolo premažite tučenim slatkim vrhnjem, ostavljenim polovicama jagoda,  stuganom bijelom čokoladom te listićima mente.


Broj komentara: 19:

  1. A ljudi moji! :) Jel ti imaš plantažu jagoda negdje? ;))
    Fenomenalno izgleda! Fotke mrak, recept božanstven. Prhko tijesto, sir, vrhnje, jagode! Ludnica!

    OdgovoriIzbriši
  2. torta je perfektna, osvježavajuća!... i ja se spremam nešto napraviti ovih dana sa trešnjama u kombinaciji sa pjenušcem.. :D

    OdgovoriIzbriši
  3. Torta je perfektna i baš osvježavajuće djeluje! i ja se spremam ove dane nešto pripremiti sa pjenušcem u kombinaciji sa trešnjama.. :D

    OdgovoriIzbriši
  4. Nada,
    This strawberry cake looks great -
    very beautiful, elegant and stylish idea.
    Greetings and Hugs, Diana

    OdgovoriIzbriši
  5. Savršeno nježna i prelijepa torta, kao i sastojci. Jagode i pjenušac, ko bi tome mogao odoljeti? Kombinacija je za zaljubljene, za parove, lijepa poput ljubavi.

    OdgovoriIzbriši
  6. Moram prvo pohvaliti novi "look" bloga, jako mi se svidja, a samo ti nama i dalje pravi ovako fine slastice, necemo se mi buniti...ova tortica izgleda predivno!:))))

    OdgovoriIzbriši
  7. I meni se mnogo svideo novi izgled bloga, a tortica je apsolutno fantasticna :)))

    OdgovoriIzbriši
  8. Prekrasna torta, stvarno izgleda impresivo. Ne mogu a da ne zamjetim prekrasnu vilicu sa motivom cvijeća na zadnjoj fotki. Gdje si to kupila ?

    OdgovoriIzbriši
  9. Hvala svima!
    Tadeja - nemam plantažu, ali ih naprosto obožavam, pa najčešće dok idem s posla, iz noćne, obavezno navratim do tržnice po one prave domaće mirisne...:))...i onda najčešće i smišljam što s njima..
    Ebba hvala ti puno, baš me zanima ta kombinacija s trešnjama, to mora da je savršeno..
    Eoc, Di-ani thanks..
    Selma hvala ti puno...
    Snježo hvala..
    Mignnone - hvala, naravno da hoću..mislim da sam se poprilično zarazila ovim blogom i kuhanjem i kako bi moji u kući rekli "naslikavanjem"...
    Casa de vainila - hvala puno..
    Jubistacha - vilice a i isti takav komplet žličica sam kupila u King Krosu. Ja ti inače non stop njuškam i tražim takve stvari po koje kakvim Butlerima, Millerima, Magma home-ima itd. To mi je izgleda fetiš..imam doma suđa, bešteka i tanjura da mi sad još fali polica ili neka dobra vitrinica u koju bi sve to stavljala...
    Hvala ti puno na lijepom komentaru!

    OdgovoriIzbriši
  10. Savrsena je,uskoro ću imati dve proslave,pa sma planirala opet raditi tvoju tortu sa jagodama,deca je obozavaju ai ja.Sada ću i ovu uzeti u obzir da se ne ponavljam.

    OdgovoriIzbriši
  11. ajme bez teksta sam.......ovo je...... pardon maj freč-- orgazmično

    OdgovoriIzbriši
  12. Kako elegantna kombinacija i elegantna tortica. Jako mi se sviđa recept i tvoja prezentacija. :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Prekrasno izgleda, jagode volim, dobre pjenušce također. Mislim da bi ovdje s ovom tortom lijepo legao jedan desertni pjenušac -Misal Rouge od Peršurića.

    OdgovoriIzbriši
  14. prekrasno izgleda, imam vrlo sličan recept ali ovaj ću svakako isprobati

    OdgovoriIzbriši
  15. LIPO ZBORITE!
    A JE LI OVO NETKO PROBA!

    BOGATI DRAGA!

    DAVOR JURAGA

    OdgovoriIzbriši
  16. Neko je proba Davore..:))
    hvala Vam!

    OdgovoriIzbriši