nedjelja, 9. svibnja 2010.

Prhka pita s jagodama



.......Jagode obožavam, redovito ih svaku sezonu maksimalno iskoristim za kojekakve fine torte, pite i sl. deserte, ma kad su one u pitanju mašta radii i radi, ali je nažalost vremena sve manje :(... ..Ja naprosto uživam u njima , one su moje najdraže voće. I nisu uzalud prozvane kraljicom voća.
.......Ove godine sam također kao i svake, već na samom početku njihove sezone odlučila napraviti ovu prhku pitu, s pravim domaćim ludbreškim, poznatim finim mirisnim jagodama. Iako im još uvijek nije pravi početak sezone može ih se naći na tržnicama,  u ranojutarnjim satima...



Potrebno :

210 g brašna
110 g hladnog maslaca
1 jaje
1 žlica šećera
3-4 žlice hladne vode
sol

Za nadjevanje :

1 kg domaćih svježih jagoda
150 g šećera
1 žlica limuna ili arome limuna
3 pune žlice Gustina (jestivog škroba)



Postupak :

 1 . Zamjesite prhko tijesto, u posudu stavite brašno, u sredini napravite udubinu, pa dodajte hladan maslac narezan na kockice, šećer, jaje, malo soli i vodu. Sve dobro prvo vilicom, a zatim rukama izmjesite te od tijesta oblikujte kuglu, omotajte ju prozirnom folijom te ostavite u hladnjaku 1/2 sata.
 2 . Pećnicu zagrijte na 180 C. Namastite okrugli kalup za pite promjera 24 cm. Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi, stavite ga u kalup, pokrijte pek papirom, pa na papir stavite suhi grah. Pecite 25 minuta. Pečeno tijesto izvadite , maknite grah i papir i prohladite ga.
 3 . Jagode operite, očistite i usitnite. Polovicu izmiksajte i zakuhajte sa 100 ml vode i 150 g šećera. Razmutite Gustin u malo hladne vode, umiješajte u zakuhali pire, pa još kratko kuhajte dok se ne zgusne. Smjesi dodajte aromu ili par kapi limuna i nasjeckane jagode. Ostatak voća položite po tijestu, prelijte zgusnutim pireom i dobro ( najbolje preko noći ) prohladite.

Broj komentara: 16:

  1. E, ovo je pita kakvu ja volim: bez želatine, pudinga, šlaga..........Moram probati, sigurno je fantastična. Hvala na receptu!

    OdgovoriIzbriši
  2. jaao strašno fino mora da je ovo..meni su šumske jagode i aronija najdraže voće, nestrpljivo ih očekujem sad..ovako sam vrlo slično radila, samo sa još jednim tankim slojem sira.. :)))

    OdgovoriIzbriši
  3. Nada,
    It is fantastic with strawberries.
    Great recipe, greeting Diana

    OdgovoriIzbriši
  4. Zar ima neko da ne voli jagode?! Mogu misliti kako je ovo ukusno i fino!

    OdgovoriIzbriši
  5. Fantastično izgleda ,mogu mislititi kako je ukusna!

    OdgovoriIzbriši
  6. The pie photos looks really yummy!!!! I love it! If you wont mind I'd love to guide Foodista readers to this post.Just add the foodista widget to the end of this post and it's all set, Thanks!

    OdgovoriIzbriši
  7. Oči mi jedu. Obožavam ovakve pitice! Prekrasno sočno izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  8. Savrsena je ,da znas da ću je praviti,za vikend sam pravila tvoju torticu od jagoda...nisam je ni slikala...nesto sam se tako ulenjila.Sve sada ću,pa posle podne barem parče i onda nista...:)

    OdgovoriIzbriši
  9. Fantastično izgleda, i ja volim jagode. Zato ih nastojim maksimalno iskoristiti dok je sezona...

    OdgovoriIzbriši
  10. Izgleda prefinooo, ma kako im samo odoleti... steta sto sezona jagoda ne traje dugo, pa tako brzo nestanu, dobro tu su zamrznute, ali nekako mi to nije isto...pravila sam nesto slicno samo u mini izdanju, jedva sam docekala da se pojave na trznici!;)))

    OdgovoriIzbriši
  11. jagode su mi omiljeno voće uz bananane... kod nas im još nije počela sezona, tek se mogu naći ove španjolske, ali sad će, sad će :) pita je predivna, nema riječi :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Je li to recept iz nekog časopisa ili nekakve kuharice?

    OdgovoriIzbriši
  13. moja mama ga upravo peče

    OdgovoriIzbriši