subota, 29. svibnja 2010.

Lignje u pećnici i blitva s bobom by T&T



........U mnoštvu odličnih recepata sa bloga In T&T kitchen kojeg istražujemo ovaj mjesec u okviru igre "FBI rukavice" ja sam se odlučila za nekoliko. Iako možda neću sve stići napraviti još ovaj mjesec, moje će se istraživanje vjerojato produžiti i izvan ove igre..Ovaj put sam se odlučila za ove odlične lignje i blitvu s bobom, što stvarno svi u kući obožavamo i imali smo odličan ručak...
........Lignje najčešće punim ili pržim na klasičan način i poslužim uz pomfrit i tartar umak i ako ih ne pržim u fritezi najčešće to popodne imam pune ruke posla oko samog čišćenja jer mi zašpricaju kompletnu kuhinju, tako da mi je ovaj Tadejin način u pećnici odličan i sigurno ću ih još puno puta na ovaj način pripremati, a osim toga lignje su prefine, sočne i baš ukusne..Poslužila sam ih kao i ona uz njen recept za blitvu s bobom. Sve skupa savršeno...hvala Tadeja!





Potrebno :
Za lignje iz pećnice


1 kg jadranskih liganja
manja glavica luka
2-3 češnja češnjaka
soli i papra po ukusu
maslinovo ulje
po želji krumpir


Za blitvu s bobom :


700 g blitve
200 g mladog boba
1-2 krumpira
50 g korica starog kruha
2-3 češnja češnjaka
sol, papar, Vegeta natur
maslinovo ulje




Postupak :


..... Lignje očistite. Pećnicu zagrijte na 250 C. Poslažite lignje na dno posude za pečenje, ako želite krumpire kao prilog, narežite, posolite i prije liganja posložite krumpire. Između liganja na četvrtine stavite rasječenu glavicu luka i češnjak narezan na listiće. Sve zajedno posolite i popaprite po ukusu i poškropite maslinovim uljem. Ako pripremate s krumpirom trebat će vam i više ulja. Pecite poklopljeno u pećnici 25 minuta na 220-250 C. Za tim smanjite temperaturu na 200 i pecite još 10- tak minuta otklopljeno.Protresite posudu ako pečete i krumpire. Nakon 10 minuta lignje okrenite, pa pecite i idućih desetak minuta otklopljeno.
.....Za blitvu s bobom po želji prvo bob blanširajte kratko u ključaloj vodi, prohladite i skinite im opnu, takav bude puno mekši i bude lijepe zelene boje.. Ako vas opna ne smeta stavite ga kuhati, kad zavrije voda u koju ste dodali žlicu Vegete natur i krumpir izrezan na osmine i četvrtine, pa kuhajte sve zajedno 15-tak minuta, nakon čega dodajte i blitvu. Pričekajte da ponovno zavrije, kuhajte dok bijeli dijelovi blitve ne omekšaju i procijedite. Na ulju popržite korice starog kruha, na listiće narezan češnjak, ali samo par puta provrtite na ulju. Posolite i popaprite još po ukusu. Pritom nemojte previše miješati već protresajte posudu. Na kraju sve dodatno poškropite maslinovim uljem.


Broj komentara: 12:

  1. Uhhhh, idu mi sline! :)
    Mi doslovce k'o u reklami poližemo sve lonce i tanjure kad to radim. Hvala ti na isprobavanju, zadovoljstvo je moje ako ste uživali i ako si ga uvrstila u svoju kuhinju, jer je doista iznimno ukusno, traži manje vremena nego uobičajena priprema liganja, a nema prženja i pretjeranih dodatnih masnoća. Tako dobro izgleda u tvojoj izvedbi da bih najradije išla i ja danas raditi, ali me čekaju ribice u hladnjaku!
    Još jednom hvala, zadovoljstvo je moje! :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Blogger je nešto izveo i ja nisam sigurna jeli moj komentar prošao. :(
    Puno ti hvala na isprobavanju. Ako si jelo uvrstila u svoju kuhinju i ako vam je bilo ukusno, moje zadovoljstvo je tim veće, jer je stvarno u odnosu na neke druge načine pripreme liganja, osjetno jednostavnije i uključuje manje masnoća. Prezentirala si prekrasno, fotkice su divne, dođe mi da ih i ja danas idem raditi.
    I još nešto, blog ti sve bolje izgleda, bavim se mišlju da ti maznem ovu ideju o fotografijana na lijevom sidebaru! :))
    Hvala Nado puno, jako sam zadovoljna! :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Prekrasno si napravila ovo jelo, a da je i savršenog okusa u to ne sumnjam kada je ova klasična i provjerena kombinacija u pitanju.

    OdgovoriIzbriši
  4. Ovo izgleda tako fino da cu morati jednom da napravim, njam, njam...fotke su odlicne!;)) eto, jedna od prednosti ovih nasih igrica je sto neke receptice, koja mozda propustimo ili preletimo na brzaka, neko isproba i tako nam skrene paznju na nesto sto je zapravo jako dobro i ukusno!;)))

    OdgovoriIzbriši
  5. Hvala svima!
    Tadeja lignje su stvarno kao što sam već i rekla fenomenalno bile sočne, ja ih se tako sama nebih sjetila pripremiti, hvala ti još jednom na odličnoj ideji...Za fotke lijevo nema nikakvih problema, samo ti mazni, ništa ovdje nije ničije privatno i svatko si uređuje blog onako kako mu se sviđa...

    OdgovoriIzbriši
  6. Ove lignje toliko dobro izgledaju da sam ih sad poželjela jesti, a 9 u jutro je. :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Prelepo izgledaju lignje,savrsen ručak i dobar recept!

    OdgovoriIzbriši
  8. I ja sam si stavila u zadatak ovo isprobati, ako nisam sada ne znači i da neću. Savršeno odrađen zadatak!

    OdgovoriIzbriši
  9. a svaka čast ovo izgleda jako fino a pošto ja sada planiram za ručak lignje to ću sada isprobati i baš me zanima kako će ukučani na to reagirati.SUPER IZGLEDA!!!POZDRAV

    OdgovoriIzbriši