srijeda, 14. travnja 2010.

Torta od banane


.............Jednostavna, puna kreme,a opet lagana i punog okusa kakaa, slatkog vrhnja i banana..i sve to na izdašnom, laganom biskvitu..Banane su voće koje gotovo uvijek imam u kući uz jabuke i kruške, iako ih samostalno rijetko jedem, odlične su kao dodatak kolačima ili ovakvim voćnim tortama...





Potrebni sastojci..
Za biskvit :


3 jaja
100 g šećera
50 g brašna
50 g finog jestivog škroba
1 žličica praška za pecivo


Za kremu i ukrašavanje :

10 listića želatine
300 g jogurta
150 g šećera
1 vanilin šećer
1 Bourbon vanilin šećer
sok svježe iscjeđenog limuna
2 žlice mlijeka
4 banane
600 ml slatkog vrhnja
4 žlice gorkog kakaa







Postupak :


1 . Pećnicu zagrijte na 180 C. Za to vrijeme u zdijelu stavite jaja i šećer, pa ih pjenasto stucite s mikserom, dodajte prosijano brašno sa škrobom i praškom za pecivo, te sve dobro izmješajte. Smjesu izlijte u kalup za torte promjera 26 cm, čije ste dno obložili papirom za pečenje. Sve stavite u pećnicu i pecite 15-tak minuta. Pečen biskvit izvadite iz kalupa i pustite da se ohladi.
2 . Ohlađen biskvit stavite na tacnu za torte, pa oko njega zatvorite malo veći okvir kalupa za torte (promjera 28 cm). Unutarnji rub kalupa obložite papirom za pečenje.
3 . Želatinu namočite da omekša. Za to vrijeme izmiksajte jogurt sa šećerom, vanilin i Bourbon vanilin šećerom. Nabubrenu želatinu lagano ocijedite, pa ju rastopite u zagrijanom mlijeku, a za tim ju brzo umiješajte u kremu od jogurta. Ogulite tri banane, pokapajte ih polovicom soka od limuna, prepolovite po dužini, pa ih poslažite po biskvitu. Čim se krema počne želirati, umiješajte u nju 500 ml tučenog slatkog vrhnja, premažite biskvit te izravnajte i zagladite površinu. tortu ostavite najmanje 4h u hladnjaku.
4 . Prije samog posluživanja maknite okvir kalupa i papir za pečenje. Površinu torte pospite sa dvije žlice kakka. Od preostalih 100 ml slatkog vrhnja napravite šlag pa ga u obliku ružica naštrcajte uz rub torte. Ogulite i zadnju bananu, uvaljajte ju u ostatak kakaa te narežite na kolutiće i oprezno pokapajte limunom da ne posmeđe. Na svaku ružicu šlaga položite kolutić banane.








Broj komentara: 16:

  1. Wow, so creamy, so fine :)
    Nada, adorable photos :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Lagano, fino, jednostavno. Odličan desert, a banane zaista uvijek skoro svi imamo u kući, baš kao i jogurt. Uvijek nakupujem i malo više slatkog vrhnja, zlu ne trebalo, jer ide u sva fina jela ili za ganache.

    OdgovoriIzbriši
  3. mmm obožavam ovakve kremaste kolače s bananama. Jako je lijepa ova torta. :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Ahhhhh, em kremica, em banana, em kakao! Lijepa i jednostavna. Odličan recept!

    OdgovoriIzbriši
  5. Ooo, kod tebe uvek neke fine tortice, posebno mi se svidja krema, tako je lagana i verujem osvezavajuca...bas su mi slatke i viljuscice onako poredjane;)))

    OdgovoriIzbriši
  6. Prekrasna torta, lagana, ukusna, banane joj daju posebnu aromu... Odlično!

    OdgovoriIzbriši
  7. mmm. njam. banane, krema :))) ma super

    OdgovoriIzbriši
  8. ellerine saglik

    cok guzellll

    www.yenitadlar.blogcu.com

    OdgovoriIzbriši
  9. Yum! This is beautiful!

    OdgovoriIzbriši
  10. Volim sve sa bananama a pogotovo kada je ovako divno,...predivno kremasto!

    OdgovoriIzbriši
  11. torta izgleda fenomenalno! ja baš i nisam ljubitelj banana u kolačima, sladoledima itd. najviše ih volim kao voćku, ali D. ih obožava pa ako bude dobar možda mu jednom napravim ovu tortu :D

    OdgovoriIzbriši
  12. E eto, ja bas nisam ljubitelj ovakvih torti ali mi ova, zaista, izgleda predobro.
    Fantasticne slike.

    OdgovoriIzbriši
  13. nemam iskustva sa tortama, a kcerkici se blizi prvi rodjendan, i ova mi je zapela za oko jer jaaaako dobro izgleda i po svim sastojcima trebala bi biti lagana i osvjezavajuca. pa imam jedno pocetnicko pitanje: da li umjesto zelatine u listicima mogu upotrijebiti bijelu mljevenu i koji omjer bi odgovarao dozi od 10 listica?
    Unaprijed hvala

    OdgovoriIzbriši
  14. Anonimno - možete slobodno koristiti i želatinu u prahu. Koliko se ja sjećam na vrećici želatine u prahu piše da količina vrijedi za 6 listića ( vi to još jednom provjerite), znači treba vam 10 listića i to bi bilo 1 i još pola vrećice želatine u prahu..
    Drago mi je da Vam se torta svidjela, nadam se da ćete biti zadovoljna njome, a ako će Vam trebati još koji savjet ili odgovor na neko pitanje u vezi izrade možete me slobodno kontaktirati i na mail - nadaduhovic@gmail.com
    LP, Nada.

    OdgovoriIzbriši
  15. Veliko hvala na brzom i tocnom savjetu. Nadam se da ce torta ispasti bar blizu toga kao sto je Vasa.
    Lijep pozdrav!

    OdgovoriIzbriši