subota, 27. veljače 2010.

Kuvarijacije - Danish pastry - Croissants



.......Danski kolač ili jednostavnije lisnato tijesto, lagano je i slatkastog okusa, pahuljasto lisnate strukture. Navodno potječe iz Danske, iako je popularno u cijelom svijetu i u raznim oblicima,..Ja sam ga ovaj put napravila kao dio ovomjesečne igre Kuvarijacija, a radila sam ga po ovom receptu i to u obliku francuskog croissanta. Nisam ga punila nikakvim nadjevima nego smo jednostavno uživali u njegovom čistom okusu, okusu maslaca, šećer u prahu te smo kombinirali i prelijevali ih po željama čokoladom i preljevom od jagoda. Savršeno.


Potrebno :

20 dkg svježeg kvasca
1 čaša topog mlijeka
1/3 šalice šećera
1 jaje
1/2 kg brašna
300 g maslaca


 U šalici izmrviti svježi kvasac, lagano ga pošećeriti, preliti toplim mlijekom i ostaviti na toplom da se digne pjenica. Tada pomiješati prosijano brašno, maslac narezan na tanje listiće, jaje, šećer i dignuti kvasac. Sve izmjesiti i oblikovati kuglu. Tijesto ostaviti 40- tak minuta da odstoji i lagano se digne.



 Dignuto tijesto razvaljamo u oblik dužeg pravokutnika i do 1/3 premažemo omekšanim maslacem. Nenamazani dio tijesta preklopimo prema sredini, po maslacu, a zatim i namazani dio po preklopu.





 Tijesto premjestimo na prikladnu tacnu, prekrijemo prijanjajućom folijom i ostavimo 30 - tak minuta u hladnjaku.


Nakon toga ga izvadimo iz hladnjaka i ponovimo postupak, ponovno razvaljamo, preklopimo s jedne , a zatim i s druge strane i vratimo ponovno 1/2 sata u hladnjak.


Postupak još jednom ponovimo, pustimo da se tijesto odmori, pa razvaljamo,  oštrim nožem izrežemo nepravilne krajeve i tad ga možemo oblikovati po želji.





Oblikovano tijesto pustimo još da se digne, a za to vrijeme zagrijemo pećnicu, ja sam ju zagrijala na 190 C.






Pecite ih u zagrijanoj pećnici 15-tak minuta ili dok ne dobiju lijepu zlatnu boju, servirajte ih po želji, uz čaj ili mlijeko. Ja sam ih poslužila i uz preljev od jagoda i čokolade ili ih jednostavno samo pospite šećerom u prahu.













Broj komentara: 13:

  1. Kroasani su prekrasni, a posebno mi se dopada "photo story" kako je sve propraćeno tvojim lijepim fotografijama, ne samo konačni rezultat već su i slike postupe sve je prekrasno. Čestitam.

    OdgovoriIzbriši
  2. Super su,svidja mi se nista nisi punila unutra!Extra prikaz i vidi se da su krckavi i fini!

    OdgovoriIzbriši
  3. Nado savršeno su ti ispali i prekrasno si ih prezentirala. Divan ti je ovaj stalak za kolače! :)
    I ja dio nisam punila, a jedan manji dio sam punila marmeladom od kruške. Tijesto je toliko fino da im stvarno ništa ne treba. :)
    Svaka ti čast i na fotkama postupka, ja sam bila sva u brašnu od glave do pete da nije bilo šanse išta fotkati.

    OdgovoriIzbriši
  4. Nada, Nado, očito da ste uživali a Danish Pastry je stvarno fotogeničan kad se nađe u rukama majstorice!

    OdgovoriIzbriši
  5. Obozavam ove kroasane. Bas bi sada smazala jedan uz kafu :)))

    OdgovoriIzbriši
  6. svaka čast na strpljivom fotografiranju svakog koraka i na krajnjem rezultatu...kroasani izgledaju izvanredno...i ja ih najviše volim prazne :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Ovako divno posluzeni na stalku jednostavno mame da se probaju...ceo postupak je lepo prezentovan i jako mi je zanimljivo citati sve vase utiske i uzivati u fotkicama u ovo kisno poodne...;)))kiss..

    OdgovoriIzbriši
  8. ja ću ovaj jedan s čokoladom ;) može i dva-tri :)) savršeni su!

    OdgovoriIzbriši
  9. Selma - hvala ti puno..
    Vera - hvala, stvarno su prazni, bez nadjeva ipak najukusniji.
    Andrea - hvala, bez obzira što si malo "plivala" u brašnu, predivni su ti i sigurno se isplatilo..
    Snježo - hvala puno..
    Ljiljo - tko ih nebi obožavao!?..
    Monika - vidjela sam i sjećam se tvog lisnatog, kao uvijek od tebe, izgledao je savršeno, hvala ti..
    Minnone - hvala puno, jako si draga..
    Josipa - može i tri i četiri, pozvana si idući put kad ih budem radila..Ovih nema već 10- tak dana, otprilike..

    OdgovoriIzbriši
  10. Nado, prefino si ih napravila ;)
    Drago mi je da ti se svidjaju :))

    OdgovoriIzbriši
  11. Zaista sam uživala čitajući i gledajući ovaj foto-tekstualni recept. Svaka čast na trudu i odličnom rezultatu !

    OdgovoriIzbriši
  12. Prekrasno su ti ispali. Tako uredni, k'o po špagici. I postupak odlično opisan. I definitivno imaš pravo sa punjenjima. Najbolji su sami, jer u pravilu punjenje iscuri i zezne malo stvar. Bolje ga je staviti, tko što voli kad su pečeni. Fotke su ti divne!

    OdgovoriIzbriši
  13. isprobati ćemo, još je hladno, pa će pećnica fino zagrijati kuhinju. Hvala loredana

    OdgovoriIzbriši