utorak, 23. veljače 2010.

Keksi od lješnjaka s kremom od čokolade












 
........Biskvitni keksići s lješnjacima i između fina čokoladna krema. Čokolada je namirnica koju uvijek,ali baš uvijek moram imati u kući,  jer,  priznajem da sam ovisna o njoj i kad ju poželim u istom trenutku moram je imati, inače čupam, kopam i sve radim da što prije dođem do nje..I nemam drugih poroka, ne pušim, ne pijem i nisam ovisna o ničemu koliko o toj božanstvenoj namirnici..Zamislite onaj divan osjećaj kad nakon dužeg vremena i "apstinencije" otkinete komadić fine čokolade, pa još ako je s lješnjacima i lagano ju otapate u ustima.. ..Recept za ove fantastične keksiće sam našla u starom Elle časopisu j iz 2007. g ..







Potrebno:
( za oko 30- tak keksića)

120 g lješnjaka
1/2 štapića vanilije
250 g šećera u prahu + za posipanje
120 g badema
1 jaje
1 žumanjak
150 g crne čokolade s minimalno 70% kakaa
120 ml punomasnog slatkog vrhnja sobne temperature











Postupak :

1 . Rasporedite lješnjake u lim za pečenje i pecite ih 8-10 minuta u pećnici zagrijanoj na 190 C.Kad blago potamne izvadite ih da se ohlade i sitno sameljite. Potom sameljite i bademe, te ih zajedno sa mljevenim lješnjacima pomiješajte sa šećerom u prahu u koji ste dodali zrna izvađena iz štapića vanilije. Dodajte jaje i žumance, pa sve zajedno miješajte dok ne dobijete čvrsto tijesto. Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i ostavite da odleži pola sata u hladnjaku.
2 . Lagano pospite radnu plohu šećerom u prahu, pa razvaljajte tijesto na 5 mm i kalupom izrezujte kružiće. Složite ih u lim prekriven papirom za pečenje, pazeći da između kružića ostavite dovoljan razmak. Od ostatka tijesta oblikujte kuglu, ponovno ju razvaljajte i izrežite još kružića, ponavljajte sve dok ne potrošite svo tijesto. zagrijte pećnicu na 200 C i pecite kekse 10-tak minuta, dok ne poprime zlatnastu boju. Ostavite da se ohlade na rešetki.
3 . U međuvremenu razlomite čokoladu i rastopite ju na pari. Otopljenu maknite s vatre, te malo po malo miješajući dodavajte slatko vrhnje, dok krema ne postane glatka. Ostavite da se ohladi i lagano zgusne, ali pazite da ostane maziva. Na ravnu površinu keksa stavite punu žlicu kreme ili se poslužite pekarskom vrećicom sa zvjezdastim nastavkom, pa kremu prekrijte drugim keksom. Nadjevene kekse pospite šećerom u prahu.


Broj komentara: 9:

  1. Uz ovakve sastojke keksići moraju biti izuzetni, najbolji, svaršeni...

    OdgovoriIzbriši
  2. Čini mi se da mogu da osjetim miris pečenih lješnika i čokolade, odličan slatkiš!

    OdgovoriIzbriši
  3. mmm, mogu zamisliti njihov miris i okus...aroma lješnjaka spojena sa finom čokoladom izaziva ovisnost :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Lesnike vise volim nego orase ili bademe u desertima.Tako da je ovo extra!

    OdgovoriIzbriši
  5. Nado ne znam što se događa ali ovo sam već komentirala i sad opet nema mog komentara. :(
    A sve uredno odradim?!

    U svakom slučaju keksi zvuče i izgledaju fenomenalno. I ja uvijek moram imati čokolade u kući. Dnevno moram pojesti bar jedan red čokolade da bi normalno funkcionirala. :) :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Na kombinaciju lješnjaka i čokolade sam i ja poprilično lakoma. Ovo znam da bi se i mojoj Timni i mojoj mami jako svidjelo.
    I još jedan set prekrasnih fotkica! :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Uf, uf, obožavam ovakve kolačiće jesti, ali mrzim raditi. Kada poćneš, nikada kraja. Valjaj, reži, valjaj, reži. Pa onda lijepi kremom, pa valjaj u štaub...Uglavnom, strašno puno posla za nešto što doslovce nestane u trenutku. Jer su odlični.

    OdgovoriIzbriši
  8. Ja volim raditi ovakve keksiće. Sastojci su vrhunski pa moraju biti i takvog okusa. S tim što bih ja morala uduplati mjeru, bar...

    OdgovoriIzbriši
  9. jednom sam radila jako slične keksiće s lješnjakom, no ja sam ih punila nutelom

    divno ti izgledaju

    OdgovoriIzbriši