subota, 20. lipnja 2009.

Pizza




..............nastala još u starom Babilonu i Egiptu,iako je tada više sličila nekoj slanoj piti, okrugla lepinja nadjevena prvo rajčicom,zatim šunkom,sirom i gljivama,po željama pancetom..ili možda morskim plodovima,inćunima,tunom,obavezno maslinama,kaparima..u stvari je pravo talijansko remek-djelo koje vole svi ,mladi,stari,djeca.Kraljica je fast food-a .Jedna je od dražih jela mojih ukućana..Obično se peče u krušnoj peći na jačoj vatri...:)..



Potrebno:
1/2 kg brašna
di-go kvasac ili svježi
1 žličica praška za pecivo
toplo mlijeko
malo soli
žličica šećera

Za nadjevanje:

Koncentrirana rajčica ili pire od rajčica
šampinjoni,nasjeckani na tanje listiće i cijeli, punjeni kockicama pancete
panceta
pršut
topivi sir (gauda ili ementhaler ili sl.,mozzarella)
masline,origano
..nadjev je prema ukusu i želji..
Priprema:

1. Od mlakog mlijeka ,malo šećera i kvasca načinimo pjenicu.Ostavimo na toplome 15-tak minuta da se diže.Kad se podigne izmješamo sa preostalim brašnom i mlakim mlijekom,dobro kuhačom (ili u aparatu za kruh)istučemo i pustimo tijesto da se diže.
2. Izrađeno tijesto prebacimo na pobrašnjenu radnu plohu i razvaljamo u oblik kruga,debljine 1/2-1cm,te premjestimo u pobrašnjeni (bez ulja) okrugli kalup (ako pečemo u pećnici)..
3. Koncetriranu rajčicu razrijedimo mlakom vodom,da bude gušće ali tekuće..premažemo u tanjem sloju preko tijesta i dalje nadjevamo po željama..morsku (Frutti di mare),ili klasičnu(Margeritu) ili vege varijantu..ili sa četiri različita sira (Quatro formaggi)..itd..tisuće je vrsta...
3. Picu pečemo na jačoj vatri u krušnoj peći na oko 300 C,ili u pećnici na oko 220 C..15-tak minuta...Servira se vruća..Po željama još poslužite uz kiselo vrhnje ili sa još ketchupa...

Broj komentara: 11:

  1. I love pizza, yours is great!
    Greetings, Diana

    OdgovoriIzbriši
  2. Uf,krenula mi vodica na usta!Bozanstveno si je napravila!

    OdgovoriIzbriši
  3. Hi, thank you for all your visits and beautiful comments on my blog. I really appreciate it! Unfortunately due to some PC problems I can't comment back on my own blog. I hope that soon this problem will be solved. I'm happy that at least I can visit an comment on other blogs even if some times is difficult to do so. Any way, here I am visiting your blog and again like from the time I've decided to follow your blog, I was very pleased with your cooking and presentations skills. Congratulations again my dear long distance friend!
    XOXO,Nina from California

    OdgovoriIzbriši
  4. mouth watering after looking at those pizzas.

    OdgovoriIzbriši
  5. Lovely pizza, really looks delicious!I'd love to guide our readers to your site if you won't mind.Just add this foodista widget to this post and it's all set to go, Thanks! Alisa@Foodista

    OdgovoriIzbriši