nedjelja, 29. rujna 2013.

Sočni tart od jabuka s cimetom i medom




















































..................Jabuke, biskvit, cimet , med,  šećer u prahu....i sve u jesen, i sve toplo,  i upravo iz lima......Divota....
























































Potrebno :

1, 5 kg kiselkastih jabuka
sok od dva limuna
180 g maslaca
4 jaja
110 g šećera
1 vanilin šećer
400 g brašna
2 žličice praška za pecivo
malo soli 
1 dcl mlijeka
3 žlice meda
2 žlice šećera u prahu pomiješano 
sa jednom žličicom cimeta

























































Postupak :



1 . Jabuke ogulite, izrežite ih na četvrtine, očistite koštice,  a zatim ih izrežite i na manje kriške. Odmah ih nakapajte sokom od limuna da ne posmeđe. Pećnicu zagrijte na 180 C. 
2 . Maslac sobne temperature stavite u posudu za miksanje, pjenasto ga izradite, pa izmjenično umiksajte jaja i šećer pomiješan s vanilin šećerom. Zasebno izmješajte brašno s praškom za pecivo i malo soli. U smjesu od jaja i maslaca , malo po malo, izmjenično s mlijekom,  umiješajte smjesu od brašna i praška za pecivo, tako da dobijete glatko tijesto. Po potrebi dodajte još malo mlijeka. 
3 . Tijesto razmažite po limu obloženom papirom za pečenje, a po tijestu crijepasto složite jabuke, lagano ih utiskujući. Tako posložene jabuke premažite s kratko zagrijanim medom, stavite kolač u zagrijanu pećnicu i pecite 40- tak minuta. Pečen kolač ohladite i pospite smjesom šećera i cimeta.






utorak, 24. rujna 2013.

Fine citron kocke






















































Potrebno:

za tijesto
250g omekšalog maslaca
130g šećera
250g brašna
malo soli

za nadjev
2 limuna
2jaja
250g šećera
3 žlice brašna
malo soli
šećer u prahu za posipanje

























































Postupak :



1. Pećnicu zagrijte na 180 C. Kalup (20x20 cm) namastite i pobrašnite ili ga obložite papirom za pečenje. Pjenasto mikserom izradite maslac sa šećerom, pa polako, malo po malo umiksajte smjesu brašna s prstohvatom soli tako da dobijete kompaktno tijesto. tijesto natisnite rukama u pripremljeni kalup kao podlogu, oblikujući rub visine 3cm. Stavite tijesto u pećnicu i pecite oko 20 minuta, dok ne bude rumenasto, zatim ga izvadite i pustite da se ohladi.
2 . Limune dobro operite u vrućoj vodi, posušite ih kuhinjskim papirom i na sitno naribajte koricu , a zatim ga i prerežite i istisnite sok. Jaja pjenasto stucite sa šećerom, pa umiješajte brašno, prstohvat soli, sok od limuna i koricu. Smjesu izlijte na mlako prhko tijesto, vratite ga u pećnicu i pecite kolač još 30 minuta na istoj temperaturi. Pečen kolač izvadite i ostavite da se ohladi na rešetki. prije posluživanja izrežite ga na 16 jednakih kocaka te ga debelo pospite šećerom u prahu.