utorak, 12. veljače 2013.

Slatka dizana srca





















































.............Ova slatka dizana srca pašu uvijek, ali na dan Sv. Valentina, umjesto čokolade ili cvijeća, bit će odlična ideja i poseban  poklon vama voljenoj osobi.....................Poslužite ih tople..


























































Potrebno :

500-700 g brašna za dizana tijesta
3/4 kocke svježeg kvasca
250 ml mlakog mlijeka
prstohvat soli
1 jaje
150 g omekšalog maslaca
120 g šećera

žumanjak za premazivanje






Postupak :


1 . Kvasac razmrvite, dodajte mu prstohvat šećera i prelijte mlakim mlijekom. Ostavite ga na toplom dok ne reagira i ne stvori pjenu od kvasca. Brašno prosijte, dodajte mu prstohvat soli. U sredini napravite jamicu, pa u nju izlijte dignut kvasac i mlijeko. Dodajte jaje, šećer i maslac narezan na tanke listiće. Sve dobro izmisajte nastavcima za tijesto ili ručno dobro izradite kuhačom dok se na površini ne pojave mjehurići od kvasca. Takvo tijesto pospite brašnom, pokrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite na toplom dok mu se ne udvostruči volumen. Tada ga ponovno izmijesite i pustite još jednom da se digne.
2 . Lim od pećnice obložite papirom za pečenje, a pećnicu zagrijte na 175 C. Tijesto premjesite brašnom i rukom trgajte "loptice" tijesta veličine nešto veće od oraha. Svaku "lopticu" razvaljajte na pobrašnjenoj radnoj površini na debljinu cca 3-4 mm, da bude ovalnog , jajolikog oblika. Sada s one šire strane, rolajte tijesto razvaljane loptice u valjak. Valjak preklopite po sredini, te ga oštrim nožem do sredine zarežite. Prstima oblikujte , formirajte srce od tijesta. Složena srca slažite na pripremljen lim, svako još i premažite razmućenim žumanjkom , pecite u zagrijanoj pećnici cca 15-tak minuta, pazeći da se ne prepeku.














































Broj komentara: 13:

  1. Izgledaju savršeno, a vjerujem da su i okusom takva;)!

    OdgovoriIzbriši
  2. Baš krasno izgledaju. Ja osobno više pripremam kremaste kolačiće i slično iako volim i dizano tijesto, i dok vidim ove tvoje divote odmah poželim zamijesiti nešto :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Jako su lijepa, žuta (to su neka domaća jaja, a? :)))) Prefino :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Zaljubila sam se u ova srca... tako su slatka ;)

    OdgovoriIzbriši
  5. Ma, uopće nije važno da li je ovo u obliku srca, potkove ili upitnika:)) Koliko sam gladna, pojela bih ih preko ekrana:)))

    OdgovoriIzbriši
  6. Kako prekrasno izgledaju, divna ideja!!

    OdgovoriIzbriši
  7. I know this web page presents quality depending content and additional stuff,
    is there any other web site which gives these kinds of stuff in
    quality?

    Look into my web site :: payday loan lender

    OdgovoriIzbriši
  8. Jednostavna i slatka, super su srceka :)))

    OdgovoriIzbriši
  9. Krasna srca i pecivo koje uvijek dobro dođe, a posebno za doručak uz kavicu....., uh, sada već jedva čekam da mi zamirišu i da ih zagrizem :)

    OdgovoriIzbriši
  10. ova srca su ti divna, uostalom kao što je netko ispred već spomenuo, oblik nije ni bitan jer su prefina

    OdgovoriIzbriši