utorak, 8. siječnja 2013.

Šaumrole




















































...............Hrskave , lisnate rolice nadjevene su kremastom pjenom od bjelanjaka i aromom limuna. Pospite ih šećerom u prahu i uživajte u ovom pahuljastom i iznad svega ukusnom desertu.....


























































Potrebno :
za 30-tak šaumrola

za tijesto
1/2 kocke svježeg kvasca
među prstima, malo soli
1 šalica mlakog mlijeka
60 g šećera
1 jaje
1/2 kg mekog brašna
350 g maslaca ( sobne temperature)
ili koristite gotovo lisnato tijesto (za bržu varijaciju)

žumanjak za premazivanje

za nadjev

3 bjelanca
70 g kristal šećera
60 g šećera u prahu
1 žlica soka svjeze iscjeđenog limuna

šećer za posipavanje




Postupak :

1 . Zamijesite lisnato tijesto, kvasac razlomite u manjoj šalici, dodajte prstohvat šećera i zalijte ga s malo mlakog mlijeka. Ostavite ga na toplom mjestu dok ne odreagira i stvori pjenicu. Brašno prosijte, napravite jamicu u sredini pa dodajte malo soli, dignuti kvasac, jaje, šećer i 150 g maslaca narezanog na tanke listiće. Tijesto dobro zamjesite da bude kompaktno i oblikujte kuglu. Ostavite ga 40-tak minuta na toplom mjestu da se odmori i digne se. 
2 . Dignuto tijesto razvaljajte u oblik dužeg pravokutnika, pa do jedne trećine tijesta premažite ostatak  omekšanog maslaca . Nenamazani dio tijesta preklopite prema sredini, a zatim i namazani dio po preklopu. Tako preklopljeno tijesto premjestite na prigodnu tacnu, prekrijte prozirnom folijom i ostavite 30-tak minuta u hladnjaku. nakon toga izvadite tijesto iz hladnjaka i ponovite postupak mazanja i preklapanja.
3 . Gotovo tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj radnoj površini na debljinu 3 mm i na dužinu 30-tak cm. Nožem ili valovitim kotačićem za rezanje izrežite trake širine 2 cm. Koristite se kuhinjskim ravnalom. Pripremljene trake namotajte na kalupe, krajeve traka malo premažite žumancem kako bi se lijepo pričvrstile. Namotane kalupe slažite na lim od pećnice prekriven papirom za pečenje. Tijesto na kalupićima pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 C, 15-ak minuta. Tada otvorite pećnicu , izvadite na kratko kalupe i kistom ih premažite razmućenim žumancem. Dopecite još 3-5 minuta. Pečene role tijesta skinite sa kalupa i pustite da se potpuno ohlade.
4 . Za nadjev čvrsto stucite snijeg od bjelanjaka, malo po malo umiksajte i šećer, kristal i onaj u prahu. Na kraju umiješajte svježe iscjeđen sok od limuna. Još kratko izmiksajte. Pekarsku vrećicu sa zvjezdastim nastavkom napunite pripremljenim nadjevom od bjelanjaka, pa napunite ohlađene lisnate rolice. Prije samog posluživanja šaumrole pospite šećerom u prahu. 







Broj komentara: 26:

  1. Odmalena ih volim i ostale su mi jedan od najdražih i najfinijih kolača. Izgledaju prekrasno :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Savršene su! Obožavam šaumrole, a ove s domaćim tijestom su zbilja divne.

    OdgovoriIzbriši
  3. Baš su ti lijepe, nisam ih već godinama jela.

    OdgovoriIzbriši
  4. Svaka čast na domaćem lisnatom tijestu! Moji su doma ludi za šaumrolama, a ja nisam ljubitelj šauma. Nedavno sam jela rolice lisnatog tijesta punjene slastičarskom kremom i bile su odlične.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Naravno puni tko kako i s čim želi i voli. Vjerujem ti da su i sa slastičarskom prefine! Hvala draga!

      Izbriši
  5. Super su mi ove šaumrole, ja ih volim ,a tako rijetko ili bolje reći skoro nikako ih ne radim. Tijesto je odlično,a ovo fino pjenasto punjenje mogu i ovako osjetiti kako se topi u ustima.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Branka, stvarno ovo prhko tijesto i ovo punjenje, doslovno se tope u ustima dok ih se jede!

      Izbriši
  6. Kad sam bila mala nikako ih nisam volela. Ali bas nikako... A sad mi se vec dugo, dugo jedu... Moracu ih napraviti!
    Tvoje prelepo izgledaju! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Miki, ja sam ih nedavno jela na poslu, u našoj kantini (kuhinji) gdje obično jede bolničko osoblje i tamo su mi bile prefine. Tada sam odlučila da ću ih i sama napraviti!

      Izbriši
  7. Izgledaju jednostavno prekrasno meni nikad ne ispadne tako ... ali fine uvijek budu :)
    IPL Tretmani

    OdgovoriIzbriši
  8. Domaće lisnato testo-svaka čast! A rolne su ti savršene,bez mane!

    OdgovoriIzbriši
  9. Nikad ih nisam voljela a ni radila :( iako su ti fotke divne!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. A čuj, Tihana, ukusi su različiti, ja ih obožavam i to mi je dovoljno...Hvala ti!

      Izbriši
  10. Ma divne su ti, šamrolne su bile moj dječji san, kad su me vodili u slastičarnu, uvijek sam samo njih birala.

    OdgovoriIzbriši
  11. I was suggested this blog by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as
    nobody else know such detailed about my difficulty. You're amazing! Thanks!
    Here is my site : night guard tmj

    OdgovoriIzbriši
  12. These food items ought to be prevented. Previously mentioned all, subsequent a wholesome lifestyle can carry about the greatest gout treatment, together with the right diet for gout sufferers, too since the suitable medicine, gout might be controlled,
    leaving discomfort absent from gout clients to
    experience.

    my web site - holistic remedies for gout
    Here is my blog : natural remedies for uric acid

    OdgovoriIzbriši
  13. ove su mi baš dobre upravo zbog domaćeg tijesta koje opet nije lisnato. super su. fotke, također

    OdgovoriIzbriši
  14. Ispale su ti savršeno, mislim da nikad ljepše nisam vidjela. Domaće tijesto sigurno još više doprinosi odličnom okusu. I ja ih još nisam pravila, uvijek sam mislila da je to dosta slatko, ali baš ću spremiti ovaj tvoj recept i isprobati ih. Lisnato volim i mislim da bi mi se svidjela ovakva kombinacija. Hvala na krasnom receptu.

    OdgovoriIzbriši
  15. Zanima me veličina kalupa na koji ste motali rolice.

    Hvala

    OdgovoriIzbriši