ponedjeljak, 6. kolovoza 2012.

Prhki kolač od marelica

.....................Ukusna pita, prhki kolač s marelicama i nadjevom od svježeg sira. Gotov kolač dobro  rashladite u hladnjaku, čak i preko noći. Provjereno, uvjeravam vas, odlično paše u ova uzavrela ljetna popodneva....






















































Potrebno :

400 g brašna
1/2 vrećice praška za pecivo
1 prstohvat soli
700 gr svježih marelica
200 g šećera
1 vanilin šećer
3 jaja
200 g hladnog maslaca
1/2 kg svježeg sira
1 dl slatkog vrhnja
1 vrećica praška za puding od vanilije
80 g listića badema
šećer u prahu za posipavanje


























































Postupak :


1 . Tijesto zamijesite od brašna, malo soli, praška za pecivo, 100 g šećera, jednog jaja, 2 žlice hladne vode i maslaca. Dobro ga premjesite da bude jednolično i kompaktno, pa ga oblikujte u kuglu, koju zatim omotajte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku kroz 30-tak minuta.
2 . Pećnicu uključite da se zagrije na 200 C. Svježi sir izmješajte s preostalim jajima, preostalim šećerom, slatkim vrhnjem, praškom za puding i listićima badema. Marelice operite i narežite na osmine.
3 . Kalup za pečenje namastite ili obložite papirom za pečenje. odstajalo tijesto razvaljajte na veličinu lima, pa ga izbockajte vilicom. Po njemu razmažite smjesu od sira , a na nju poslažite narezane marelice. preostalo tijesto žlicom rasporedite po kolaču, pa ga pecite oko 40-tak minuta ili dok ne dobije lijepu zlatno žutu boju. Pečen kolač ohladite prvo na sobnu temperaturu, a zatim ga stavite u hladnjak da se dodatno ohladi i stisne. Prije serviranja narežite ga na kocke i  pospite šećerom u prahu. 





Broj komentara: 12:

  1. Koja ljepota! Pravo ljeto je u ovim marelicama i siru, sviđa mi se jako :)

    OdgovoriIzbriši
  2. kako su prelepe ove marelice i kolač sa njima je verujem izuzetno ukuan!

    OdgovoriIzbriši
  3. Prekrasan kolač, oduševljavaš me sa svakim novim postom. Tvoji kolači izgledaju dako domaće i ukusno.

    OdgovoriIzbriši
  4. Kolač izgleda odlično, a i sigurno je jako ukusan, čim su marelice glavna zvijezda. U opisu postupka piše da treba pećnicu zagrijati na 20C, pretpostavljam da treba pisati 200

    OdgovoriIzbriši
  5. Dobar, volim dodatak svježeg sira u kolačima.
    A tek slikice..

    OdgovoriIzbriši
  6. Nema mi nista lepse od kajsija koje mirisu na pekmez. apsolutni favorit u kolacu

    OdgovoriIzbriši
  7. uopće ne sumnjam da je ovo divno i osvježavajuće!!

    OdgovoriIzbriši
  8. Ovo izgleda tako dobro, nemam riječi!

    OdgovoriIzbriši