subota, 16. lipnja 2012.

Torta od čokolade s malinama







.








































...

..........Čokoladni biskvit, krema od čokolade i povrh svega, puno svježih mirisnih domaćih malina. O bilo kakvoj prigodi da se radi ili bilo kojem godišnjem dobu, s ovako raskošnom tortom zasigurno nikada nećete pogriješiti...
............. Nakon što se torta dobro rashladi, složite po njoj svježe maline, ukrasite je pokojim listićem mente, pospite šećerom u prahu i poslužite.......











Potrebno :

za biskvit
125 g kuvertire od tamne čokolade
125 g maslaca
6 jaja
prstohvat soli
170 g šećera
125 g brašna
40 g šećera u prahu

za kremu
125g kuvertire od tamne čokolade
200 g šećera u prahu
1 mahuna vanilije (ostrugane sjemenke)
2 žlice likera od badema (amaretta)
200 g slatkog vrhnja
500 g svježih malina
220 g maslaca
malo soli



























































Postupak :

1 . Pripremite kalup za pečenje torte Ø 24 cm. Premažite ga s malo maslaca i obložite papirom za pečenje. Zagrijte pećnicu na 180 C.
2 . Grubo natrganu kuvertiru od tamne čokolade otopite na pari. Dok se ona otapa razdvojite bjelanca od žumanaca. Maslac dobro, kremasto mikserom izradite s malo soli i šećerom u prahu. Zatim umiksajte jedno po jedno žumance i otopljenu prohlađenu čokoladu. Bjelanca stucite u čvrst snijeg sa šećerom, pa trećinu dobivenog dodajte kremi. U ostatak snijega primješajte prosijano brašno, pa takvo žlicu po žlicu, ručno mješajući gumenom žlicom, dobro umiješajte u kremu. Dobivenu biskvitnu smjesu izlijte u pripremljen kalup za tortu. Lijepo sve poravnajte i pecite u zagrijanoj pećnici 50-tak minuta (provjerite čačkalicom). Pečen biskvit ohladite.
3 . Za kremu prvo otopite kuvertiru od tamne čokolade na pari. Stavite da se ohladi. Maslac izradite s malo soli, šećerom u prahu i sjemenkama vanilije. Dodajte i liker od badema. Zatim umiksajte ohlađenu i otopljenu čokoladu i na kraju tučeno slatko vrhnje.
4 . Biskvit izvadite iz kalupa, pa ga prerežite na dva lista. Prvi list stavite na tacnu ili tanjur za torte. Premažite ga trećinom kreme, sve lijepo poravnajte pa stavite drugi biskvit, pa cijelu tortu premažite ostatkom kreme i ostavite najmanje 3 sata u hladnjaku. Prije samog posluživanja po torti složite svježe maline. Pospite šećerom u prahu.








Broj komentara: 14:

  1. Ajme, nisam ovo sad trebala vidjeti jer želim ovu tortu!!! :D Predivno je kremasta, ali maline su mi najbolje, prekrasno! :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Draga Nado, volela bih da cesce mogu da citam tvoje recepte, nekako mi bas fale... ova tortica po sastojcima (i na pogled;) izgleda kao dobitna kombinacija!:))

    OdgovoriIzbriši
  3. Krasno izgleda, a po sastojcima je sigurno i fina :)

    OdgovoriIzbriši
  4. zaista izvrstan spoj i prekrasna torta

    OdgovoriIzbriši
  5. krasna torta :)
    nisam se počastila ovakvom delicijom, ali danas smo brali prve maline iz vrta ;)

    OdgovoriIzbriši
  6. Sviđa mi se i ova torta, sigurno je ukusna.. ali i dalje mi je favorit ona iz prošlog posta s jagodama :)

    http://artonmyway95.blogspot.com

    OdgovoriIzbriši
  7. Nado, zaista je predivna! Dugo te vec nema...

    OdgovoriIzbriši
  8. Hm,gledam ja tortu i razmisljam...razmisljam koliko je ova torta skupa ?? maline su kod mene preskupe,cak ih nisam dugo ni vidjela u vocani ali svjeze daju ovoj torti izgled i kontrast cokoladi,a to volim.....

    OdgovoriIzbriši
  9. Torta je prekrasna! Spoj čokolade i malina je odličan, a rashlađena kriška ove torte je pun pogodak za tople dane.

    OdgovoriIzbriši
  10. Torta je odlicna,savrsena kombinacija!

    OdgovoriIzbriši