četvrtak, 10. studenoga 2011.

Domaći francuski baguette


......................Ovo je moja najdraža vrsta kruha. Iako se svi u kući slažemo s teorijom da se ne treba previše filozofirati oko kruha, ja sam prva koja nažalost (ili na radost) to radi,  jer mi nema boljeg od toplog, mirisnog i mekog kruha, sa puno "rupica" i hrskavom i posebno finom, tankom koricom...Bilo da se posluži uz tanjur toplog variva, bilo uz fino pečeno meso ili pak za doručak, sa sirom, narescima ili pak nutellom....






....................Baguette (baget) je fini tanki francuski kruh, koji se radi od uobičajenog, osnovnog tjesta za kruh. Razlikuje se po dužini i po hrskavosti korice. Standardni baguette ima promjer oko 5 ili 6 cm, a uobičajeno je duljine oko 65 cm, iako može biti dug i do 1m. Smatra se jednim od najvećih simbola Pariza i općenito francuske kulture. Pri samom pečenju ovog kruha, bitan momenat je para, koju je potrebno stvoriti dok se kruh peče. Ovaj kruh nastao je navodno još sredinom 18.st. i to upravo pečenjem u parnim pećnicama...
....................S obzirom da ovaj mjesec u okviru foodblogerske igre "Ajme koliko nas je" imamo temu šafran, koju nam je zadala Dilajla s bloga Svaštarica, ja sam se odlučila ispeći dva baguette-a sa zadanim začinom. Moram priznati da sam bila oduševljena dodavanjem ovog fantastičnog i najskupljeg začina na svijetu u tijesto za kruh, zbog same blage arome, ali najviše zbog predivne žute boje koju je kruh dobio.




Potrebno :
za 5 baguette štruca

800 gr prosijanog glatkog brašna
30 g svježeg kvasca
1/2 l mlake vode
malo šećera
prstohvat soli

za varijaciju kruha sa šafranom - 0,12 g šafrana






Postupak :

1 . Kvasac natrgajte na sitne komadiće, dodajte mu žličicu šećera, pa ga prelijte s jednim dcl mlake vode. Ostavite ga na toplom dok se digne pjenica.
2 . Brašno prosijte, dodajte mu prstohvat soli, izmješajte i u sredini  napravite jamicu. Izlijte dignuti kvasac i sve skupa uz dodavanje preostale mlake vode, kuhačom ili mikserom sa spiralnim nastavcima dobro zamjesite. Kod izrade kruha sa šafranom u vodi koju dodajete rastopite pripremljen začin.Tijesto je dovoljno izmješano kad se počnu pojavljivati mjehurići. Neka ostane meko. 
3 . Zdjelu sa tjestom prekrijte prozirnom folijom i čistom kuhinjskom krpom, pa ju ostavite na toplom dok se tjesto ne digne. Dignuto tjesto ponovno dobro kuhačom ili mikserom "izlupajte" i ponovno prekrijte. Postupak ponovite  3-4 puta.
4 . Pećnicu zagrijte na 200C, a kalup za pečenje namastite uljem. Na pobrašnjenoj radnoj površini brašnom i rukama doradite tjesto. Oblikujte ga u štruce baguetta i složite u kalup jednu štrucu do druge. Tako složeno tjesto prekrijte kuhinjskom krpom i pustite još kratko da se tijesto digne. 
5 . Kalup stavite u zagrijanu pećnicu u kojoj ste zagrijali i vatrostalnu posudu s vodom na donjoj rešetci. Prije samog stavljanja kalupa u pećnicu, po dnu pećnice razlijte oko 100 ml kipuće vode. Na taj način korica bagetta  će ostati meka i hrskava. Postupak ponovite još jednom u toku pečenja.
6 . Kruh pecite 30-tak minuta ili dok ne dobije lijepu rumenu boju. Pečen izvadite iz pećnice, prekrijte kuhinjskom krpom i pustite da se ohladi.



Broj komentara: 26:

  1. Hleb sa šafranom - e, za ovo nisam čula - odlična ideja, tako nesvakidašnja!

    OdgovoriIzbriši
  2. Uh pa ovo je opsano dobro.Slike su takodje fantasticne;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Super ideja sa šafranom, baget ti je ispao odlično! Inače ga volim kupovnog, ali domaće je najbolje, nisam nikada probala raditi baget. I nisam znala za ovu foru s vodom tj. parom, jako zanimljivo

    OdgovoriIzbriši
  4. p.s. Zelela bih d ate pitam nesto.Ako hoces biti ljubazna d ami ukratko poslajes e mail adresu na:dubravkabelogrlic@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  5. Meni ovo vise lici na ciabattu, ali fotke su u sv. sl. lijepe kao i uvijek:)!!!

    OdgovoriIzbriši
  6. Odlično! I ideja sa šafranom, a i bez. Moram probati. Ne znam da li mi bolje izgleda u slanoj ili slatkoj varijanti!

    OdgovoriIzbriši
  7. Samo ti filozofiraj oko kruha, jer mi profitiramo. Kako bih inače znala da tajna dobrog baguett-a leži u pari? Hvala ti na toj informaciji, a sada mi je jasno zašto su oni kupovni tako loši (mo'š mislit' kako ih peku s parom u našim pekarama). Ideja sa šafranom je također odlična.

    OdgovoriIzbriši
  8. Predivni su. Ne znam jel mi bolje u sendviču ili s nutellom. Ma može u obadvije verzije ;)
    P.S. i ja imam isprintat recept za baguette, čeka red da dođe na isprobavanje...

    OdgovoriIzbriši
  9. Odličan a pogotovo s dodatkom šafrana još je dobio malo na šarmu zar ne..

    OdgovoriIzbriši
  10. Ma savršeni kruhići, a ovaj sa šafranom fantazija. Nema ništa bolje od domaćeg kruha.

    OdgovoriIzbriši
  11. Super ideja za kruh sa šafranom. Krasno izgleda.

    OdgovoriIzbriši
  12. Molim te samo mi pošalji na e-mail slikicu koju želiš da postavim.Hvala

    OdgovoriIzbriši
  13. Nado, još mi se nije dogodilo da na fotke kruha reagiram kao da je riječ o najboljem kolaču. Svaka ti čast!

    OdgovoriIzbriši
  14. Super ti je ispao! Mi svi obožavamo domaći kruh kakvog god oblika bio ;) Ovu foru s vodom u pećnici koristim kod pečenja pince.

    OdgovoriIzbriši
  15. Ovo prije anonimno pisla sam ja.. ne znam da li si me ti blokirala ili je to sasvim slučajno ali već drugi put u zadnje vrijeme hoću staviti komentar pa mi izbaci da nemam dozvolu za to. Nadam se da je slučajno, ako nije voljela bi znati zašto je došlo do toga. Puno pozdrava! Masatera - Snježana

    OdgovoriIzbriši
  16. Hvala svima..
    Džoli - na dnu bloga piše moja e-mail adresa, ali evo još jednom nadaduhovic@gmail.com
    Snježana - stvarno ne znam zašto ti blokira, uglavnom ja nisam blokirala nikada ni jedan komentar, ni tvoj ni ičiji drugi..
    Hvala ti na lijepom komentaru!

    OdgovoriIzbriši
  17. Super je Nado!!! Bas, bas divan! I mi svi volimo domaci kruh... :)

    OdgovoriIzbriši
  18. Odlični su ti bageti, a onaj trik sa prosipanjem vode na dno pećnice mi je baš fora! :)

    OdgovoriIzbriši
  19. ja strašno volim topli kruh i pecivo, no na žalost u posljednje vrijeme moram izbjegavati takve vrste prehrane pa niti ne spremam
    dodatak šafrana u ovaj kruh je odličan izbor

    OdgovoriIzbriši
  20. Draga Nado, ovi hlebcici izgledaju savrseno, nisam nikada pravila baguette u domacim uslovima ali rado bih probala, pogotovo kada vidim kako su ti fino ispali... a najradije bih se odlucila za onu trecu varijantu sa Nutellom!:)))

    OdgovoriIzbriši
  21. Ne znam ni ja, svugdje stavim bez problema samo ovdje ne pa sam mislila da postoji neki razlog a da mi je promaklo.. pa da si me blokirala ali onda nebi mogla ni pratiti blog. Probat ću ponovo..
    Puno pozdrava!! Snježana

    OdgovoriIzbriši
  22. :) šta god bilo sad je mislim prošao..

    OdgovoriIzbriši
  23. Nada divan post o kruhu si napisala i odličan recept nam poklonila ! Kruh je izvrstan i prekrasan. Ovi kruhići su mi inače najomiljeniji, a dodatak šafrana me doslovno oduševio. Radim ga slijedeći vikend, imam opet goste i dočekati ću ih ovim kruhom.
    Poslužiti ga se može sa svime što si napisala, ali mene je osvojio sendvić sa hrenovkom, odlično prezentiran !

    OdgovoriIzbriši
  24. Od kad sam otkrila ovo pečenje kruha sa vodom, rijetko kada ga pečem drugačije. Stvarno ovaj način pečenja daje posebnu hrskavu koriscu i mekanu unutrašnjost. Baguette mi je najdraža vrsta kruha i tvoji su baguetti predivni. Svaka čast!

    OdgovoriIzbriši
  25. Savršeno izgleda! Vjerujem da je i takav ukus:) Moram reći da mi sliči jako na ciabattu... Spremljeno u rubriku: 'moraš napraviti, Rea!'

    OdgovoriIzbriši
  26. Fino, fino. Ne pravim baš često hleb, uglavnom zato što ne umem da stanem kada počnem da ga jedem!

    OdgovoriIzbriši