nedjelja, 6. studenoga 2011.

Zapečena tjestenina s pancetom i sirom



















































......................U ovom sve bržem i bržem tempu života, sve manje i manje vremena imam za kuhanje, a kuhanje je za mene ustvari odmor za dušu, nešto što jako volim, ali i između ostalog "ispušni ventil" za izbacivanje svakodnevno nakupljenog stresa. U jednom od takvih užurbanih dana, nastao je i ovaj ustari pravi zimski, jednostavan, a toliko mirisan i fin, i ja bi rekla i kreativan složenac od tjestenine, pancete i sira. Oduševili smo se svi skupa i njegovim okusom i aromama koje su se širile kućom......





















































Potrebno :

1/2 kg  tjestenine penne ili neke slične
20 dkg pancete narezane na ploške
2 češnja češnjaka
1/2 l punomasnog vrhnja
3 jaja
100 g ribanca ili parmezana
2-3 grančice timijana
sol, papar
malo muškatnog oraščića
malo maslaca




















































Postupak :

1 . Tjesteninu skuhajte prema uputama (al dente). Jaja razmutite, posolite ih i popaprite, pa im dodajte vrhnje, sitno nasjeckan češnjak, parmezan, listiće timijana i malo muškatnog oraščića.
2 . Pećnicu zagrijte na 220 C. Tjesteninu oplahnite pod vodom i ocijedite. Slažite ju izmjenično sa slaninom u maslacem namašćen kalup za pečenje, sve dok ne potrošite sve sastojke. Prelijte sve smjesom od jaja i vrhnja, pa po svemu stavite nekoliko komadića maslaca.
3 . Sve skupa zapecite (30-tak minuta) u zagrijanoj pećnici. Po potrebi, ukoliko tjestenina počne previše tamniti, prekrijte ju komadom aluminijske folije. Poslužite toplo.





24 komentara:

  1. Ovakvo jelo je uvek zahvalno za pripremu,a i moze da se kombinuje sa svim i svacim.

    OdgovoriIzbriši
  2. Stara, dobra klasika - uvek me izvuče kada sam u žurbi. Mnogo volim ovakva jela - dodaci zavise od toga šta imam u frižideru. Vrlo lepo si to i pripremila i nama prikazala.

    OdgovoriIzbriši
  3. Osjećam miris pečene pancete kroz ekran. Odlično izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  4. Uh i od jednostavnog recepta sa ovakvim fotkama napravis vatromet za oci.Divno:)

    OdgovoriIzbriši
  5. Odlično, baš pravo zimsko jelo. Mogu samo zamisliti miris koji se širio dok se jelo peklo...

    OdgovoriIzbriši
  6. volim složensce općenito. ovo ti je fantastično!

    OdgovoriIzbriši
  7. Pravi ručak za ove hladne dane. Dopada mi se dodatak belog luka i muskatnog oraščića.

    OdgovoriIzbriši
  8. Super izgleda, dobro dođe kada nam u kući ponestane hleba i večera je "očas" posla spremna...

    OdgovoriIzbriši
  9. Izgleda neodoljivo. Recept ce mi dobro doci jer je i meni sve teze izlaziti na kraj sa tempom zivota :-)

    OdgovoriIzbriši
  10. Obožavam ovakve zimske složence. Super izgleda.

    OdgovoriIzbriši
  11. ovo sam radila prije par dana ali moram priznati da tvoje izgleda boljje:))....obožavam ovakva brza i ukusana jela:))....

    OdgovoriIzbriši
  12. Njam..obožavam tjesteninu na sve moguće načine!:) Sviđa mi se receptić! Lijep pozdrav draga!:)

    OdgovoriIzbriši
  13. Božanstven i vrlo brz i ukusan recept!

    OdgovoriIzbriši
  14. Baš mi ovo dobro izgleda sa poslaganom tjesteninom, pa izvađene kocke, kao lazanje. Dam sve kolače za porciju ovog.

    OdgovoriIzbriši
  15. Ja makarone u svakom obliku obozavam:) Zapečene posebno volim. Mislim da će ove zime stići i ovo na red za probu:) Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  16. Ma ko ovo ne voli?! :) Fenomenalno jelo koje zaista uvek dobro dodje u raznim kombinacijama... :)

    OdgovoriIzbriši
  17. volim ovakve slozence, a jos mi je fascinantrnije kako ti je posudje cisto!!!!!

    OdgovoriIzbriši
  18. Jako dobro i jednostavno jelo ! Ti si super složila tjesteninu i servirala tako da je i lijepo, dekorativno. Sviđa mi se i svakako ga bilježim. U Dbk smo svi, a posebno nećakinja ljubitelji ovakvih kombinacija tako da će ubrzo biti isprobano.

    OdgovoriIzbriši
  19. tjestenina u svim oblicima uvijek može kod mene, a ovako zapečena još sa ovakvim sastojcima, mogla bih jesti svaki dan

    OdgovoriIzbriši
  20. Hey Foodies, this Baked Pasta recipe has been selected by Knapkins to be featured in a Recipe Guessing Game. Invite fans to play: http://knapkins.com/guess_games/652?source=blog

    OdgovoriIzbriši
  21. Baš dugo nisam pravila ovako nesto! Dobar podsetnik!

    OdgovoriIzbriši
  22. ovo je tako jednostavan, a fin recept! volim ovakve kombinacije sastojaka što se mogu zapeći zajedno :)

    OdgovoriIzbriši