.......................Ukusan kolač izrađen je od cijelih bobica bijelog grožđa , beze (meringue) nadjevom i lješnjacima. Prava jesenska poslastica . I nema se tu šta više puno pričati, ukusna, sočna i jenostavna za izradu,a moram vam i priznati da je za njom nastala prava pravcata jagma. Napravljena je još tokom jutra, do večeri više nije bilo ni komadića!
Potrebno :
za prhko tjesto
200 g brašna
150 g maslaca
60 g šećera
1 žumanjak
3 žlice slatkog vrhnja
za nadjev od meringe
400 g bijelog grožđa
4 bjelanjka
malo soli
120 g šećera u prahu
200 g mljevenih lješnjaka
1 jabuka
1 . Prvo pripremite tijesto i to tako da u zdjelu stavite brašno, zatim maslac nasjeckan na manje kockice, dodajte šećer, žumanjak i sve dobro prstima izmjesite dok tjesto ne postane mrvičasto, a zatim ga dlanovima dobro i homogeno zamijesite da dobijete glatko tijesto. Na pobrašnjeloj površini tijesto razvaljajte u krug ( promjera 32 cm) pa njime obložite namašćen i brašnom posut okrugli kalup za pite, stišćući ga da dobijete lijep rub. Takvo tijesto stavite na 30-tak minuta u hladnjak.
2 . Grožđe dobro operite i posušite kuhinjskim papirom, bobe otrgnite. Bjelanjcima dodajte sasvim malo soli, pa ih stucite uz postepeno dodavanje šećera u prahu u čvrst snijeg. Plastičnom žlicom za miješanje krema umiješajte mljevene lješnjake. Dodajte jednu opranu, oguljenu i naribanu jabuku te na kraju grožđe.
3 . Pećnicu zagrijte na 180 C. Meringu s lješnjacima i grožđem izlijte u pripremljeno odstajalo tijesto u kalupu, te ga razmažite u ravnomjernom sloju. Stavite tart u zagrijanu pećnicu i pecite ga oko 45 minuta.Ukoliko počne previše tamniti prekrijte ga folijom ili papirom za pečenje. Gotov kolač izvadite i ostavite da se ohladi. Prije samog posluživanja pospite ga šećerom u prahu.
Jako interesantna kombinacija,baš mi se sviđa!
OdgovoriIzbrišiodličan i jako zanimljiv recept, pita je krasna, "lajkam" skroz! :)
OdgovoriIzbrišiOvo mi se jako jako dopada.Vrlo originalno.Izgleda bas ukusno;)
OdgovoriIzbrišiBaš mi je dobro došlo, ovaj vikend idem u "trganje" kako ovdje kažu za berbu grožđa pa bih mogla nešto ovako spremiti:)
OdgovoriIzbrišiOdlično izgleda!
OdgovoriIzbrišijako fora ideja ;)) a pita izgleda divno.
OdgovoriIzbrišiobzirom da grožđa imam u vrtu, baš bih svoju ekipicu uskoro mogla počastiti ovakvom finom pitom.
prelijepa pita, prava jesenska. I nadjev i tijesto izgledaju vrhunski.
OdgovoriIzbrišiIzgleda tako pahuljasto, nije ni čudo da je odletjela u jedan dan!
OdgovoriIzbrišibaš orginalna pita, ja sam od grožđa radila jedino običan biskvitni kolač, ali ova tvoja pita je još bolja
OdgovoriIzbrišiČudi me da je i toliko dugo izdržala s obzirom da je zbilja nešto posebno!
OdgovoriIzbrišiZanimljivo izgleda, baš ću probati napraviti .
OdgovoriIzbrišiDivan slatkis za ovo pozno leto, a slatki su mi i tanjirici i tufnaste salvete!;)))
OdgovoriIzbrišilijepo i lijepe fotke, posebno mi se sviđa dekoracija s čašom vina i ostatom kolača u pozadini
OdgovoriIzbrišiiz nekog razloga nikad ne korstim grožđe u kuhanju ili pečenju kolača. ne znam zašto. vjerojatno zato što se u mom kraju ono nikad nije koristilo za izradu ničeg drugog osim vina i octa :D morala bih probati napraviti neki kolač s grožđem. baš me tvoj tart inspirirao. super izgleda!
OdgovoriIzbrišiJako mi se dopada kombinacija meringa sa lesnicima sa grozdjem. Ni mi nememo obicaj da puno koristimo grozdje, sem sveze za jelo, ali prosle godine sam pravila dzem i bio je divan! Sad vec vise paznje poklanjamo ovom vocu... :)
OdgovoriIzbrišiVerujem da je odlican! Belezim recept.
OdgovoriIzbriši