srijeda, 14. rujna 2011.

Štrudla od jabuka i šljiva



................. U bilo koje doba dana ili na bilo kojem mjestu, topla domaća štrudla od jabuka i domaćih šljiva je uvijek dobro došla. Ovaj put ju radim kao još jednu moju ulaznicu u igru "Ajme koliko nas je" u kojoj nam ovaj mjesec Snježa zadaje šljivu kao temu igre. Odlična tema Snježo!





Potrebno :

za tijesto
150 g brašna 
malo soli
3-4 žlice ulja

za nadjev
450 g kiselijih jabuka (npr. idared)
450 g šljiva
4 žlice šećera
malo cimeta
40 g nasjeckanih oraha
100 g otopljenog maslaca
50 g krušnih mrvica
šećer u prahu


Postupak :

1 . brašno pomiješajte s malo soli, uljem i 1 dcl mlake vode, pa ga spiralnim nastavcima miksera umijesite u čvršće tijesto. Za tim ga rukama ručno domijesite čvrstim otiskivanjem o radnu površinu sve dok tijesto ne postane sjajno i glatko. Premažite tijesto s par kapi ulja, prekrijte preokrenutom zdjelom i ostavite da odstoji 30- tak minuta. 
2 . Za to vrijeme ogulite jabuke, očistite i narežite na kockice. Šljive operite,  očistite od koštica, maknite im peteljke i narežite na četvrtine. Voće pomiješajte sa šećerom, orasima i malo cimeta.
3 . Maslac otopite, a pećnicu zagrijte na 200 C. Pripremite kalup za pečenje koji obložite papirom za pečenje. Odstajalo tijesto stavite na pobrašnjenu radnu podlogu (stolnjak), pa ga prvo razvaljajte koliko više možete valjkom, a za tim ga rukama i vrhovima prstiju oprezno razvucite dok ne postane prozirno. Premažite tijesto s malo otopljenog maslaca, pospite krušnim mrvicama pa preko toga rasporedite voće. Bočne stranice tijesta prebacite prema sredini i uz pomoć stolnjaka zarolajte tijesto skupa s voćem u savijaču. Savijaču premjestite s spojem prema dolje u pripremljen kalup za pečenje. Stavite sve u pećnicu i pecite 40 - tak minuta ili dok štrudla ne postane zlaćano žuta. Povremeno ju premažite ostatkom otopljenog maslaca. Gotovu štrudlu izvadite iz pećnice , malo prohladite i pospite šećerom u prahu. Poslužite još toplu.





21 komentar:

  1. Prelepa je, a i kombinacija mi se sviđa, šljive i jabuke...

    OdgovoriIzbriši
  2. Uh što fino izgleda, njam...
    Sviđa mi se dodatak šljiva, mora da je fino. :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala draga i ova tvoja pita je isto tako odlična i bogata, pravo dobra!

    OdgovoriIzbriši
  4. Prava sezonska poslastica i vrlo lep recept, sad bih odmah probala jedno parcence!:)))

    OdgovoriIzbriši
  5. Osjećam kako mi miriši kroz ekran, mmmmmmmmmmmmmm!!!

    OdgovoriIzbriši
  6. Odlicna kombinacija jabuka i sljiva!

    OdgovoriIzbriši
  7. uffff, bakina štrudla mi je zamirišala samim pogledom na tvoje fotke! vraća me u djetinjstvo... nema do dobrih starih klasika :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Vučena tijesta mi jednostavno ne idu, pa više i ne pokušavam iako je ovakvo tijesto jedan od glavnih razloga da su štrudle kao ova odlične. Dobra ideja za kombinaciju voća!

    OdgovoriIzbriši
  9. Izgleda divno;) mogu samo da zamisljam kako je tek ukusna;)

    OdgovoriIzbriši
  10. Predivno, baš me privlači i jabuke i šljive, a nisam se nikad sjetila s orasima.

    OdgovoriIzbriši
  11. Ja tijesto radim po starom starom receptu kojeg je moja mama naučila od svoje bake i prenesla meni (nadam se da ću ga jednom napisati na blog). Obožavam štrudle i odrasla sam na takvim kolačima! Za tvoju, svaka čast! :)

    OdgovoriIzbriši
  12. To mi je najdraži kolač, obožavam ga!
    Predivne fotografije!

    OdgovoriIzbriši
  13. slažem se s tobom, ovakva štrudla je definitivno uvijek i više nego dobrodošla! :)

    OdgovoriIzbriši
  14. Predivna strudla sa domacim korama... Odlicno! :)

    OdgovoriIzbriši
  15. volim kombinaciju jabuka i šljiva!!
    jako mi se sviđa ova štrudla!

    OdgovoriIzbriši
  16. baš imam u draftu sličnu štrudlu :)
    tvoja je odlična, bravo za razvlačenje tijesta doma, ja sam se dugo mučila s tim razvlačenjem i sad kad sam ga koliko toliko svladala više mi se neda, radije kupim gotovo, mada nije isto

    OdgovoriIzbriši
  17. Izvrsna mi je ova štrudla. Sviđa mi se kombinacija jabuka i šljiva, a tako dobro izgleda da je mogu do ovdje osjetiti. Mekanu, mirisnu, ukusnu, .....lijepu !

    OdgovoriIzbriši
  18. Osjećam okus...i ubila bih sad za jedan komad, barem...

    OdgovoriIzbriši