..................Bruschette su već svima dobro poznati (izvorno talijanski) sendvići, napravljeni od prepečenog kruha i maslinova ulja. Mnogo je varijacija nadjeva brusketa, treba samo "pustiti mašti na volju", spojiti neke dobro već poznate i spojive kombinacije i dobiti odlično toplo predjelo ili zagrizak, poput ovog u kojem smo mi uživali.
Smokva je slatka ( okus sličan okusu meda) voćka koja raste na manjem drvetu, a može biti zelena ili ružičasta. Najbolje uspjevaju u Grčkoj, Turskoj ili Španjolskoj, ali i uz cijelu našu Jadransku obalu. Beru se od srpnja do mjeseca studenog. Najukusnije su svježe iako su i one sušene odličnog okusa. Odlične su u pitama, štrudlama, raznim voćnim salatama, čak pizzama, a jedna od poznatijih kombinacija je i ona sa sirom, pršutom, piletinom ili janjetinom...
Potrebno :
za 4 osobe
2 kukuruzna kruha baquette
4-5 žlica maslinova ulja
200 g svježih smokava
100 g sira Pecorino, narezanog na tanke listiće
150 g Parmskog (talijanskog) pršuta
nekoliko grančica svježe majčine dušice (timijana)
Postupak :
1 . Baquette narežite ukoso, na kriškice debljine 1,5 cm. Kriškice premažite sa po nekoliko kapi maslinova ulja pa ih poslažite na lim od pećnice obložen papirom za pečenje. Pecite narezane kruščiće u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 C, oko 5 minuta.
2 . Pripremite Pecorino sir narezan na ploškice i pršut. Smokve narežite na tanke ploškice. Izvadite prepečene kriškice baquette kruha iz pećnice i na još vruće nadjenite po ploškicu sira te zarolanu krišku pršuta. Na pršut stavite ploškice smokava. Dekorirajte grančicama majčine dušice. Poslužite toplo.
Nikada nisam radila bruschette, pojma nemam zašto - valjda po onome da je to ipak samo tostirani kruh. Kombinacije pršuta sa smokvama, dinjom, kruškama obožavam, ali bez kruha. Svejedno, ovo je strašno privlačno i sigurno ne bih odbila da je sada tu pred menom.
OdgovoriIzbrišiFotke prekrasne kao i uvijek...koja je razlika izmedju bruschetta i crostinija?
OdgovoriIzbrišiOdličan prijedlog za bruschette! Pršut i smokve, sve je za 10+!
OdgovoriIzbrišiUgodan ostatak vikenda i lijep pozdrav:)
Provereno odlicna kombinacija! :)
OdgovoriIzbrišiadorable... so simple and so delicious :)
OdgovoriIzbrišiJako ukusno je ovo.Narocito sto je bruchetta od kukuruznog brasna:)
OdgovoriIzbrišiMoja omiljena kombinacija...Krasno!
OdgovoriIzbrišiOvo ti je fantastično a fotke su mi tako leeepeee....
OdgovoriIzbrišiObožavam Bruschette , a fotkw :) fantazija!
OdgovoriIzbrišiPrekrasno, da se mene pita, mogla bi živjeti na ovom.
OdgovoriIzbrišiI love bruschetta, served in this way, looks really compelling. Always admire your beautiful amazing photos. Congratulations!
OdgovoriIzbrišiОоо,толкова красиво и вкусно:*)
OdgovoriIzbrišiPredivnoooo, fotke su divne:)
OdgovoriIzbrišimeni su bruscette tako dobre da ih volim u svim oblicima i svim nadjevima..
OdgovoriIzbrišifotke su odlične :)
Nisam došla na ideju spariti smokvu i pršut baš me zanima okus ali još s bruscettom ,idealno.
OdgovoriIzbrišiOvo je baš zalogaj po mom ukusu! Prekrasne fotke!
OdgovoriIzbrišiOdlična kombinacija za bruscette, moram priznati da me mami na isprobavanje !!
OdgovoriIzbrišismokve i pršut, božanstveno!
OdgovoriIzbrišiMmmm izgleda jako jako fino :)
OdgovoriIzbrišiZanimljive su mi kombinacije voca i slanog. I jednu sam tako obijala da probam, i probala konacno u Italiji, kruska + kackavalj. Dok klasicnu ne volim, dinja + prsuta, iz razloga sto dinju ne jedem. Ovo nisam probala, a bih :)
OdgovoriIzbrišiCini mi se da sam prvi put na blogu, nisam sigurna...ali evo upravo ga istrayujem! Slike su jaaaako lepe! Mislim da cu uzivati u receptima!
OdgovoriIzbriši