petak, 17. lipnja 2011.

Okruglice s voćem





......................Fantastično ukusne okruglice s voćnom sredinom. Odličan desert ili slatki međuobrok, uostalom, treba iskoristiti ovu  voćnu, šarenu rapsodiju koja se širi našim tržnicama, a koju nam donosi ljeto......Zamislite sad...slatke i osunčane marelice ili mirisne jagode u mekom tijestu s poprženom krušnim mrvicama, šećerom i malo cimeta.................









Potrebno :

za ukupno 12 okruglica

500 g svježeg posnog sira
svježe naribana korica neprskanog limuna
1 vanilin šećer
malo soli
100 g šećera u prahu
50 g omekšalog maslaca
2 žumanjka
150 g grisa (pšenične krupice)
160 g brašna + za oblikovanje
6 većih svježih jagoda
6 marelica
krušne mrvice
maslac za poprživanje
cimet i šećer u prahu za posipanje








Postupak :

1. Zamijesite tijesto. Svježi sir izmiksajte sa šećerom u prahu, vanilin šećerom, koricom limuna, malo soli i maslacem. Smjesu miksajte dok ne dobijete glatku i kremastu masu. Dodajte žumanjke, gris i na kraju brašno pa umijesite tijesto.
2 . Voće operite, jagodama maknite peteljke, a marelicama izvadite koštice.
3 . Na čistoj i pobrašnjenoj radnoj plohi oblikujte tijesto u valjak te ga nožem raspodijelite i izrežite 12 jednakih dijelova. Rukama oblikujte tijesto dio po dio u oblik kruga. U sredinu svakog kruga stavite po jagodu ili marelicu. U svaku marelicu stavite po žličicu šećera, te rukama i po potebi s još brašna oblikujte okruglice.
4 . U većem loncu zakuhajte vodu u koju još dodajte prstohvat soli. Okruglice kuhajte  10-tak minuta ili dok ne isplivaju na površinu. Uz pomoć šupljikave žlice izvadite okruglice na tanjur.
5 . U većoj tavi,  na vatri, otopite maslac, dodajte krušne mrvice ( ne previše da nebi bilo pregusto) i kratko ih popržite do zlatno žute boje. Na popržene mrvice u tavu stavite okruglice i uvaljajte ih ili prelijevajte poprženom smjesom maslaca i mrvica. 
6 . Okruglice poslužite tople, pospite ih cimetom i šećerom u prahu.








Broj komentara: 17:

  1. Omiljeno slatko jelo! Sutra cu napraviti! Uh, kako me ovo potaknulo....................! Super!!!

    OdgovoriIzbriši
  2. Zamislila sam sve ovo kao da je tu kod mene, na mom tanjuru, vjeruj mi da sam oduševljena tvojim desertom, savršen je! Kao da sam ga probala, sigurna sam da je fantastičan, bravo!

    Lijep ti pozdrav i ugodan vikend:)

    OdgovoriIzbriši
  3. divne su , ja obično pravim s šljivama, ali baš bi rado i ove tvoje s jagodom probala

    OdgovoriIzbriši
  4. Divota. zaista savrseno izgledaju. Bas sam ih pravila prije par dana jer mi je ostalo dosta pire krompira. Nisam ih do sada pravila sa sirom.

    OdgovoriIzbriši
  5. Jos nisam probala ovu varijantu knedli, sa sirom. Deluju jako fino, posebno me mame ove sa kajsijama.

    OdgovoriIzbriši
  6. Moja baka je to zvala gomboce;) I pravim ih i ja i volim i sa sljivama i sa kajsijama a sa sirom nsiam probala;)

    OdgovoriIzbriši
  7. uuu, ovo obožavam! mali odmak od klasičnih krumpirovih knedli, ovo tijesto sa ssvježim sirom i grisom mi se jako sviđa. Prekrasno si iskoristila ovo sezonsko voće. Ovaj presjek s marelicama je savršen!

    OdgovoriIzbriši
  8. Fenomenalna ideja. Presjek okruglica izgleda odlično!!

    OdgovoriIzbriši
  9. Odlične su, svidja mi se što nisu sa krompisu sa krompirom.Inače volim knedle od griza i sira u slanoj varijanti sa trapistom!

    OdgovoriIzbriši
  10. Mmmm, testo sa sirom i slatkim iznenadjem u sredini, predobra kombinacija...ove knedlice sa sirom obicno pravimo prazne i zovemo ih "gomboce", ali ne bih se setila da ih napunim sa vocem!;)))

    OdgovoriIzbriši
  11. Mmmm, knedle inače volim, i slane i slatke, s voćem ih rado jedem(o) s šlivama i marelicama... Tijesto sa sirom je fenomenalna ideja! Moram isprobati:)

    OdgovoriIzbriši
  12. knedle sa sljivama moj su desert iz djetinjstva....mljac, mljac!

    OdgovoriIzbriši
  13. ŠPANJOLSKA desdeVIGO Pozdrav ... da najljepše blog s vrlo zanimljiv receptima rices SLIKE ..... TE SIGO 'te vas pozivamo da dijele moje recepte i blog Marimi pozdrave..

    OdgovoriIzbriši
  14. Prelepe su! Svidja mi se dodatak sira!

    OdgovoriIzbriši
  15. Okruglice su uvijek omiljena slastica a meni se ove posebno sviđaju. Posni sir, a zatim i izbor voća. Moram reći da su mi ove u presjeku sa jagodama posebno lijepe. A da su ukusne i jedne i druge u to ne sumnjam. Bilježim ove okruglice i sigurno ih isprobavam.

    OdgovoriIzbriši
  16. que postre mas rico!, con tu permiso esta receta me la quedo para hacerla.
    Un saludo
    Mararia

    OdgovoriIzbriši