.......................Tradicionalno i dobro poznato jelo u Americi, najčešće za doručak, svakako su američke palačinke. Njihova glavna karakteristika, za razliku od naših domaćih evropskih palačinki je da im se dodaju sredstva za podizanje, odnosno prašak za pecivo, one su vidljivo deblje, ali i vidljivo manje od naših, promjera svega 7,5-8 cm. Poslužuju se najčešće uz javorov sirup , svježe voće ili maslac od kikirikija.
200 g mekog brašna (za dizana tijesta)
1 žličica praška za pecivo
2 jaja (odvojena)
300 ml mlijeka
1 žličica maslaca
2 žlice meda
malo soli
svježe borovnice
suncokretovo ulje
za posluživanje
svježe voće po želji (borovnice, jagode)
Javorov sirup, sladoled od vaniije i
nasjeckan pistacio za dekoraciju
Postupak :
1 .Pomiješajte suhe sastojke, brašno, prstohvat soli i prašak za pecivo. Jaja odvojite, pa žumanjke dobro istucite s mlijekom, medom i žličicom maslaca, dodajte suhe sastojke i sve dobro pjenjačom izmješajte. U zasebnoj zdijeli istucite bjelanjke u čvrst snijeg pa ih u nekoliko navrata umiješajte u smjesu brašna i žutanjaka.
2 . U non stick tavi za palačinke zagrijte dvije žlice suncokretova ulja ili jednu žličicu maslaca. Na zagrijano većom kuhinjskom žlicom izlijte tijesto da u isto vrijeme dobijete dvije ili tri palačinke veličine otprilike 7,5-8 cm, po želji dodajte im svježe borovnice. Pecite oko tri minute na srednje jakoj vatri dok se na površini ne pojave mali mjehurići ili do zlatno žute boje, a zatim okrenite palačinke i pecite još 2-3 minute.
3 . Palačinke slažite na topao tanjur jednu iznad druge, prekrijte ih kuhinjskim papirom kako bi održale toplinu. Poslužite ih uz javorov sirup, ostatak borovnica ili voće po vašoj želji ili uz sladoled od vanilije dekoriran sjeckanim pistacijem.
Obožavam ove palačinke i često ih radim mojim princezama:) Recept ti je odličan a fotke vrhunske,sve pohvale!
OdgovoriIzbrišibaš su krasne! uz javorov sirup i kuglicu sladoleda-savršeno
OdgovoriIzbrišiSavršeno izgledaju Nado!! I ja ih ovbožavam!!A od kada mi je sestra u Americi šalje mi razne varijante recepata za njih ali nikako sve da isprobam :-))).Pozdrav draga!
OdgovoriIzbrišiUz kuglicu sladoleda odlične
OdgovoriIzbrišiJako volim ove američke palačinkice, nažalost rijetko ih radim jer moj dragi preferira one obične. Ove tvoje izgledaju savršeno, da imam ovakav doručak svaki dan ne bi se ni najmanje bunila. :)
OdgovoriIzbrišiPrekrasne! Kombinacija sa sladoledom i voćem je odlična.
OdgovoriIzbrišiPrelepo :)
OdgovoriIzbrišiNado ako volite i cesto pravis preporucila bih ti aparat za tu vrstu palacinki.. u mnogome olaksava posao a odjednom se pece sest komada!
Rusi ih zovu "оладьи" - oladi (mi najvise volimo slane s kupusom ili krompirom a posle ih mazemo kozijim sirom, slatke volimo punjene vocem pa ovako kao Tvoje sa sladoledom.. ovde je sladoled ludilo :)!
Saljem ti veliki poz.
Uvijek sam okretala glavu od američkih palačinki i nikd ih nisam pravila, no oduševio me izgled ovih tvojih, tako izgledaju privlačno. Kad pravim palačinke, uvijek se trudim napraviti što tanje i veće u promjeru. No moram probati i ove.
OdgovoriIzbrišiFamozno izgledaju, ni ja nisam nikad pravila, ali tvoje tako mame, da ih moram napraviti:)))
OdgovoriIzbrišiNisam ljubiteljica, ali u kuci imam Amere i napravit cu ih po tvom receptu za dorucak! Divne fotografije!
OdgovoriIzbrišiBas su odlične, mislim da su ova kombinacija jagode i sladone boje, onako lepe žute!
OdgovoriIzbrišivolim američke palačinke, više od ''običnih'' ali sad sam se zagrijala za bretanjske palačinke na sto načina pa sam u tom filmu :)
OdgovoriIzbrišibaš sam ih nedavno radila ali sam ih posluživala sa čoko preljevom, bademima + dulche de leche i preljevom od jagoda. mislim...sve odvojeno u 3 kombinacije :))
javorov sirup još nigdje nisam našla po ok cijeni pa to preskočim svaki put :)
Nikad ih nisam radila... a, uvek u meni izazovu ogromnu želju za klopanjem, kad ih ugledam:)
OdgovoriIzbrišiDivno si ih pripremila, mogu misliti kako su mekane još kad se natope soka ili uz sladoled,mmmm
Very beautiful and enticing pictures, I am sure these will win DMBLGIT if you ever submit :-) Thanks for sharing .......
OdgovoriIzbrišiMoram priznati da ih ovde nisam pravila, jer mi bez javorovog sirupa nisu lepe. Sirupa ovde ima, ali je preskup, pa nikako da dođe na listu za kupovinu. Meni je ova varijanta više za desert, a mi se nikada nismo navikli u Americi da to njupamo za doručak. Nekako nam je bilo preslatko.
OdgovoriIzbrišiNjami ovo izgleda ukusno!:)
OdgovoriIzbrišiOdlične palačinke si napravila ! Nisam do sada još radila ove američke, ali recept bilježim i isprobavam ih. Jako mi se sviđaju kako kod tebe izgledaju. Vjerujem da ću ih i ja kombinirati sa javorovim sirupom i voćem, možda i sa nekom od mojih marmelada, ali sigurno neću sa maslacem od kikirikija kako to Amerikanci rade, ta mi kombinacija nekako nikada nije bila omiljena.
OdgovoriIzbrišiIt's enormous that you are getting thoughts from this post as well as from our argument made at this place.
OdgovoriIzbrišiMy homepage: Silkn Reviews
Τhis deѕign іs incredible!
OdgovoriIzbrišiYοu certainly knoω how to keep a гeader amusеԁ.
Between your wit and your videos, I was almοѕt
mоved to start my own blog (well, almοst.
..HaΗа!) Great јob. I гeally loved what you hаd to say, аnd moгe than that, hοw you presentеd it.
Too сool!
Ϻy site ... http://Www.Kolping-Biker.de/TrishaWor