ponedjeljak, 6. lipnja 2011.

Američke palačinke




.......................Tradicionalno i dobro poznato jelo u Americi, najčešće za doručak, svakako su američke palačinke. Njihova glavna karakteristika, za razliku od naših domaćih evropskih palačinki je da im se dodaju sredstva za podizanje, odnosno prašak za pecivo, one su vidljivo deblje, ali i vidljivo manje od naših, promjera svega 7,5-8 cm. Poslužuju se najčešće uz javorov sirup , svježe voće ili maslac od kikirikija.





Potrebno :


200 g mekog brašna (za dizana tijesta)
1 žličica praška za pecivo
2 jaja (odvojena)
300 ml mlijeka
1 žličica maslaca
2 žlice meda
malo soli
svježe borovnice
suncokretovo ulje 


za posluživanje
svježe voće po želji (borovnice, jagode)
Javorov sirup, sladoled od vaniije i 
nasjeckan pistacio za dekoraciju









Postupak :


1 .Pomiješajte suhe sastojke, brašno, prstohvat soli i prašak za pecivo. Jaja odvojite, pa žumanjke dobro istucite s mlijekom, medom i žličicom maslaca, dodajte suhe sastojke i sve dobro pjenjačom izmješajte. U zasebnoj zdijeli istucite bjelanjke u čvrst snijeg pa ih u nekoliko navrata umiješajte u smjesu brašna i žutanjaka.
2 . U non stick tavi za palačinke zagrijte dvije žlice suncokretova ulja ili jednu žličicu maslaca. Na zagrijano većom kuhinjskom žlicom izlijte tijesto da u isto vrijeme dobijete dvije ili tri palačinke veličine otprilike 7,5-8 cm, po želji dodajte im svježe borovnice. Pecite oko tri minute na srednje jakoj vatri dok se na površini ne pojave mali mjehurići ili do zlatno žute boje, a zatim okrenite palačinke i pecite još 2-3 minute. 
3 . Palačinke slažite na topao tanjur jednu iznad druge, prekrijte ih kuhinjskim papirom kako bi održale toplinu. Poslužite ih uz javorov sirup, ostatak borovnica ili voće po vašoj želji ili uz sladoled od vanilije dekoriran sjeckanim pistacijem.



Broj komentara: 19:

  1. Obožavam ove palačinke i često ih radim mojim princezama:) Recept ti je odličan a fotke vrhunske,sve pohvale!

    OdgovoriIzbriši
  2. baš su krasne! uz javorov sirup i kuglicu sladoleda-savršeno

    OdgovoriIzbriši
  3. Savršeno izgledaju Nado!! I ja ih ovbožavam!!A od kada mi je sestra u Americi šalje mi razne varijante recepata za njih ali nikako sve da isprobam :-))).Pozdrav draga!

    OdgovoriIzbriši
  4. Uz kuglicu sladoleda odlične

    OdgovoriIzbriši
  5. Jako volim ove američke palačinkice, nažalost rijetko ih radim jer moj dragi preferira one obične. Ove tvoje izgledaju savršeno, da imam ovakav doručak svaki dan ne bi se ni najmanje bunila. :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Prekrasne! Kombinacija sa sladoledom i voćem je odlična.

    OdgovoriIzbriši
  7. Prelepo :)

    Nado ako volite i cesto pravis preporucila bih ti aparat za tu vrstu palacinki.. u mnogome olaksava posao a odjednom se pece sest komada!

    Rusi ih zovu "оладьи" - oladi (mi najvise volimo slane s kupusom ili krompirom a posle ih mazemo kozijim sirom, slatke volimo punjene vocem pa ovako kao Tvoje sa sladoledom.. ovde je sladoled ludilo :)!

    Saljem ti veliki poz.

    OdgovoriIzbriši
  8. Uvijek sam okretala glavu od američkih palačinki i nikd ih nisam pravila, no oduševio me izgled ovih tvojih, tako izgledaju privlačno. Kad pravim palačinke, uvijek se trudim napraviti što tanje i veće u promjeru. No moram probati i ove.

    OdgovoriIzbriši
  9. Famozno izgledaju, ni ja nisam nikad pravila, ali tvoje tako mame, da ih moram napraviti:)))

    OdgovoriIzbriši
  10. Nisam ljubiteljica, ali u kuci imam Amere i napravit cu ih po tvom receptu za dorucak! Divne fotografije!

    OdgovoriIzbriši
  11. Bas su odlične, mislim da su ova kombinacija jagode i sladone boje, onako lepe žute!

    OdgovoriIzbriši
  12. volim američke palačinke, više od ''običnih'' ali sad sam se zagrijala za bretanjske palačinke na sto načina pa sam u tom filmu :)

    baš sam ih nedavno radila ali sam ih posluživala sa čoko preljevom, bademima + dulche de leche i preljevom od jagoda. mislim...sve odvojeno u 3 kombinacije :))

    javorov sirup još nigdje nisam našla po ok cijeni pa to preskočim svaki put :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Nikad ih nisam radila... a, uvek u meni izazovu ogromnu želju za klopanjem, kad ih ugledam:)
    Divno si ih pripremila, mogu misliti kako su mekane još kad se natope soka ili uz sladoled,mmmm

    OdgovoriIzbriši
  14. Very beautiful and enticing pictures, I am sure these will win DMBLGIT if you ever submit :-) Thanks for sharing .......

    OdgovoriIzbriši
  15. Moram priznati da ih ovde nisam pravila, jer mi bez javorovog sirupa nisu lepe. Sirupa ovde ima, ali je preskup, pa nikako da dođe na listu za kupovinu. Meni je ova varijanta više za desert, a mi se nikada nismo navikli u Americi da to njupamo za doručak. Nekako nam je bilo preslatko.

    OdgovoriIzbriši
  16. Odlične palačinke si napravila ! Nisam do sada još radila ove američke, ali recept bilježim i isprobavam ih. Jako mi se sviđaju kako kod tebe izgledaju. Vjerujem da ću ih i ja kombinirati sa javorovim sirupom i voćem, možda i sa nekom od mojih marmelada, ali sigurno neću sa maslacem od kikirikija kako to Amerikanci rade, ta mi kombinacija nekako nikada nije bila omiljena.

    OdgovoriIzbriši
  17. It's enormous that you are getting thoughts from this post as well as from our argument made at this place.

    My homepage: Silkn Reviews

    OdgovoriIzbriši
  18. Τhis deѕign іs incredible!
    Yοu certainly knoω how to keep a гeader amusеԁ.
    Between your wit and your videos, I was almοѕt
    mоved to start my own blog (well, almοst.
    ..HaΗа!) Great јob. I гeally loved what you hаd to say, аnd moгe than that, hοw you presentеd it.
    Too сool!

    Ϻy site ... http://Www.Kolping-Biker.de/TrishaWor

    OdgovoriIzbriši