petak, 4. veljače 2011.

Domaći Munchmallow




....................Ovo je kolačić mog djetinjstva, obožavala sam ga, često kupovala, a mi djeca skočili bi na njega kao da je zadnji. I sada moja djeca ga obožavaju.
.....................Radi se o još jednoj vjernoj kopiji originalnog Jaffa proizvoda, kojeg sam ovaj put napravila u sklopu igre za food blogere FBI rukavice, a  istražujemo odličan Mihaelin  La casa de vainilla..I  samim saznanjem da se ova dva mjeseca istražuje njen blog, znala sam da je prvi na redu upravo Munchmallow....Prhki ukusan keks nadjeven pjenom koja vam se topi u ustima i sve preliveno mliječnom čokoladom........mislim da ne treba više ništa reći..:)




Potrebno za keksiće:
1 žlica kakaa
oko 450 gr brašna
100 gr sećera
1/2 žličice soli
3/4 žličice praška za pecivo
na vrh noža sode bikarbone
na vrh noža cimeta
220 grama maslaca
3 jaja



Za pjenu:
120 ml vode
4 pune žlice svjetlog sirupa ili meda
320 gr šećera
2 žlice želatine u prahu
4 žlice hladne vode
4 bjelanjka
1/2 žličice ekstrakta vanilije


Glazura od čokolade:
300 gr mliječne čokolade
9 žlica ulja






Postupak :

1 . Na vagu stavite kakao, pa dodavajte brašno toliko da ukupna količina brašna i kakaa bude 450 grama. Zatim dodajte i ostale suhe sastojke, šećer, sol, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet, sve izmješajte pa dodajte na listiće narezan maslac. Tijesto izmiksajte mikserom, najmanjom brzinom, pa na kraju dodajte jaja, a zatim dobro izradite rukama. Oblikujte ga u kuglu i stavite u najlonsku vrećicu. Takvog ga držite u hladnjaku najmanje 1h ili najduže tri dana.
2 . Radnu površinu obilno pospite brašnom, pa valjkom uz dodavanje brašna po potrebi razvaljajte tijesto što je moguće tanje, jer će keksići još prilikom pečenja narasti.
3 .Pećnicu zagrijte na 190 C. Malim okruglim modelom za kolače izrezati keksiće i slagati u lim obložen papirom za pečenje. Ostatke tijesta ponovno premjesiti i ponavljati postupak sve dok ima tijesta. Pecite keksiće u zagrijanoj pećnici 8-10 minuta. Ostavite ih da se ohlade.
4 . Za izradu pjene pomiješajte vodu, sirup i šećer, pa stavite na jaču vatru da prokuha. Za to vrijeme u hladnoj vodi natopite želatinu. Neka smjesa kuha oko 5 minuta, odnosno dok se svi sastojci ne otope. Zatim ju maknite s vatre i dodajte nabubrelu želatinu, dobro izmješajte i ostavite kratko sa strane.
5 . Za to vrijeme izmiksajte čvrst snijeg od bjelanjaca, pa mu i dalje miksajući polako dodavajte smjesu sa sirupom i želatinom. Na kraju umiješajte ekstrakt vanilije. Smjesu dobro izmiksajte da dobijete gustoću šlaga.
Dobivenu pjenu stavite u slastičarsku vrećicu sa zvjezdastim nastavkom, pa na svaki keksić istisnite pjenu. Najbolje je nastavak staviti na sredinu keksa i polako u jednom navratu, bez zastajkivanja istisnuti pjenu na keks. Tako nadjevene ostavite na sobnoj temperaturi najmanje dva sata, kako bi se dobro posušili.
6 . Na kraju na vatri ili na pari otopite glazuru. Nadjevene keksiće složite na rešetku za kolače ispod koje stavite papir za pečenje, pa glazurom lagano prelijte svaki nadjeveni keks. Pustite ih da se glazura na njima stisne, držite na hladnom.





Broj komentara: 26:

  1. uh što mame, i ja sam ih kao klinka obbožavala, a ni sad nije ništa drukčije :) odličan izbor recepta, krasne fotke

    OdgovoriIzbriši
  2. Prelepi su ti, i ja sam prezadovoljna Mihaelinim receptom Munchmellouwa.

    OdgovoriIzbriši
  3. Izgleda bolje od originala.J ane volim mančmelov ali tebi Nadice odlično idu ovi sitni kolači jer si jako pedantna...ma i torte extra pravis...sve..veliki pozzz

    OdgovoriIzbriši
  4. I ja se slažem da izgleda bolje od originala. Predivne fotke Nado.

    OdgovoriIzbriši
  5. Uh! Ma nemoj mi reci da se i njih moze napraviti u kucnoj varijanti???! Kada sam dobila porodjajne trudove, nisam htjela u bolnicu dok mi nisu donjeli pristojnu kolicinu Munchmallow-a! Ali, od kada sam promjenila nacin prehrane, zbog zelatina ih ne jedem. Probacu ovo napraviti sa biljnim zelatinom. Divno izgledaju!

    OdgovoriIzbriši
  6. Odlično!!
    Hvala na tajnama pripravka..
    PUSA

    OdgovoriIzbriši
  7. Joj Nado,prvo Marijana,sad ti.Tako dobro izgledaju,da cu ih i ja napraviti.Hvala divnoj Mihaeli na sjajnim receptima,a i tebi na divnoj prezentaciji.:))

    OdgovoriIzbriši
  8. Draga Nado, izgledaju kao da su upravo sisli sa fabricke trake i sad cekaju na pakovanje u plave kutijice :)
    I ja ga obozavam i moram ti se pohvaliti da se pojavio u jednoj radnji ovde kod nas... treba li da spomenem da sam ispraznila policu ;)
    Hvala ti na ucescu u ovom krugu :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Uvijek sam ga volila :-)
    Bas si ga fino napravila. Izgleda isto kao i orginal.

    OdgovoriIzbriši
  10. Predivni su ti, pjenica, glazura, sve...

    OdgovoriIzbriši
  11. Kao i obično divna izvedba u svakom pogledu ;))

    OdgovoriIzbriši
  12. Puno ti hvala na ovom receptu! Spadam u generaciju odraslu na Crvenkinim munchmallowima tako da mi ovo puno znači!

    OdgovoriIzbriši
  13. PREDIVNO... Receptić je odličan, a izvedba stvarno predivna:)

    OdgovoriIzbriši
  14. Svaka čast!!! Ja ga ne ljubim, ali privlacno je na tovjim slikama...jaaako:)

    OdgovoriIzbriši
  15. Upravo sam upoznao svoj blog slučajno, i volio sam ovaj recept mi se da sam pisati, nadam se da ćete posjetiti moj i želite, možete učiniti ono što možete, poljubac i hvala od Ponferrada

    OdgovoriIzbriši
  16. Joj Nado ovo izgelda toliko savršeno da sam ostala bez riječi. Već dugo planiram isprobati ovaj recept ali nikako ne pronalazim vremena. Tvoja izvedba me toliko očarala da sad definitivno moram zasukati rukave i baciti se na posao. :)

    OdgovoriIzbriši
  17. As a child I was addicted to these too. I was hiding the wrappers in all kind of secret places.

    OdgovoriIzbriši
  18. Domaći munchmallow - kao s reklame :-) - izgleda predivno i vraća me u neke stare dane!

    OdgovoriIzbriši
  19. samo me zanima koji sirup ide umjesto meda? unaprijed hvala

    OdgovoriIzbriši
  20. Anonimno - ovaj munchmallow sam radila po receptu sa bloga La casa de vainilla, u uvodu imate i link na taj blog. Ja kada sam radila ovaj munchmalow koji vidite na fotografijama, koristila sam med, a u zamjenu iako nije nigdje navedeno o kojem sirupu se radi ja sam gotovo sigurna da je autorica mislila na javorov ili zlatni sirup..Tako da slobodno umjesto meda možete staviti Javorov sirup.
    Nadam se da sam Vam bar malo pomogla. Nada.

    OdgovoriIzbriši
  21. Sve je odlično no, ja sam napravila dvije greske. Prva kod ulijevanja sirupa u bjelanjak, trebala sam sacekati da se vise ohladi no, dodala sam jos dva bjelanjka(radila sam pola smjese za pjenu) i sve rjesila. Također sam pogriješila kod "oblačenja" u cokoladu, pretopla cokolada mi je omeksala pjenicu, nije vise onako gumenasta kakva treba biti. Drugi cu put otopiti cokoladu na pari, cekati da se ohladi pa umakati kekse u to. Inace, keksi nisu uopće komplicirani, sinoc sam zamijesila tijesto i ispekla kolacice, jutros ostalo. Radila sam uz malo bebu od 2 mjeseca pa sam zurila, inace sam sigurna da bi ispali savrseni. Preporucam svakome!!!

    OdgovoriIzbriši
  22. Thanks for sharing a nice article. Remote work work is not a new concept.But it has certainly grown and evolved in the modern industry. In this post, you’ll discover the significance of remote work in the modern industry as well as its future role.

    OdgovoriIzbriši
  23. Thanks for sharing a nice article. Remote work work is not a new concept.But it has certainly grown and evolved in the modern industry. In this post, you’ll discover the significance of remote work in the modern industry as well as its future role.

    OdgovoriIzbriši
  24. I am working as a SEO Analyst.My blog gives information about latest technologies and IT Courses.flixanity.site

    OdgovoriIzbriši