srijeda, 6. siječnja 2010.

Krafne



 
................Najčešće se jedu na fašnik ili nekako uvijek dok je vani hladno i pao je snijeg, baš kao sad,  mirišu u zraku. Iako, zašto u njima ne uživati i u ostale dane u godini. Ove su iznimno meke, punjene su marmeladom od brusnica što opet ovisi željama kuhara-ice...Punite ih čokoladom, marmeladom, nutelom, ili recimooo sirom....




Potrebno :

500 g mekog brašna
2 dcl toplog mlijeka
1 kocka svježeg kvasca
sol
100 g šećera
2 jaja
10 ml ruma
100 g omekšanog maslaca
100 g marmelade po želji ( brusnica)
šećer u prahu za posipanje





Postupak :


1 . Svježi kvasac izmrvite u manju posudu, pospite ga šećerom i prelijte toplim mlijekom, pa pustite na toplom da se digne i da se stvori pjenica.
2 . U veću zdjelu prosijte brašno, u čijoj sredini napravite udubljenje , pa stavite dignut kvasac, malo soli, jaja, šećer, maslac na manje kockice, rum i naribajte limunovu koricu. Sve dobro kuhačom izmješajte da se sastojci povežu, pa mikserom, spiralnim nastavcima sve dobro izmiksajte dok se ne počnu stvarati mjehurći.
Izrađeno tijesto prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite dizati na toplom mjestu, po prilici 1h.
3 .Dignuto tijesto premjestite na radnu plohu, pa ga razvaljajte na debljinu od 7-8 mm. Okruglim kalupom za krafne napravite krugove, polovicu krugova nadjenite sa po žličicu marmelade, rubove im lagano navlažite bjelanjkom ili vodom a ostalom polovicom krugova preklopite  nadjevene krugove. Pokrijte se skupa kuhinjskom krpom i ostavite stajati još 1/2h.
4 . Krafne pecite u dubokom i dobro zagrijanom ulju i to tako da ih stavljate gornjom stranom prema dolje i pečete poklopljene oko 2 minute, za tim ih okrenite i pecite s druge strane, bez poklapanja još oko 2 minute. Gotove krafne izvadite u posudu sa kuhinjskim papirom da im upije višak masnoće, tople pospite šećerom u prahu.





Broj komentara: 9:

  1. Kako bi sad pojela par komada. Odavno ih nisam pravila. Odlicno izgledaju.

    OdgovoriIzbriši
  2. Hehhhh, gdje me nađe! :))
    Volim, ali ne radim. Lakše mi je buhtle napraviti. :))
    Ali mamina susjeda zna napraviti, pa pošalje Timni, a ja je onda prepolovim, pa još tutnem dodatno veliku žlicu nekog kiselkastog pekmeza ili marmelade unutra. :)
    Naime, nisam baš ljubitelj marmelada, ali sa krafnama baš volim u većoj količini!
    Super su ti ispale, mogla bih i ja pokušati!
    Sa sirom veliš? ;))

    OdgovoriIzbriši
  3. Prekrasno izgledaju u toj papirnoj vrećici, predivna je fotka.

    OdgovoriIzbriši
  4. Jako mi se sviđaju tvoje krafne. Nikad ih nisam sama radila, to ipak prepuštam mami. :)
    Slažem se s Cosmo, odlične su ove fotke s krafnama u škarniclu. :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Isto tako ih radim, punim ih pekmezom. Kada sam ih vidjela pomislila sam: već! Pa stvarno, prošli su božićni blagdani i već je vrijeme krafnima! Super su!

    OdgovoriIzbriši
  6. Wow, Nada... thanks for the recipe. Every time when we visit Nish, I am going to a small bakery near the city market and take krafne, covered with chocolate and with tasty yellow cream incide :) gorgeous :) May be I will try to prepare them my self :)
    Best regards!
    Eoc

    OdgovoriIzbriši
  7. Jako dobro izgledaju,sada su mi odmah pali na pamet onako kao policajci,u Američkim filmovima,jedu krofne i piju kafu.Mada znam da to nisu te iste.mene deca stalno mole za krofne...a ja nikako:)

    OdgovoriIzbriši