subota, 19. prosinca 2009.

Rolada s jabukama




.........................Ova vrlo ukusna i sočna rolada s jabukama, po prvi put do sada moja je skromna ulaznica za ovomjesečni krug u igri Ajme, koliko nas je, a na temu jabuke, čija je domaćica Andrea sa bloga Shangri la food. Rolada je vrlo ukusna i aromatična, nadjevena je pirjanim ili domaći rečeno kuhanim jabukama sa dodatkom cimeta i mljevenih oraha, biskvit je izrazito mekan i lagan...






Potrebno :

5 jaja
10 dag šećera
4 žlice vode
12 dag brašna
ribana limunova korica

za nadjev :

1 kg jabuka
15 dag šećera
5 žlica mljevenih oraha
1 vanilin šećer
limunova korica
1/2 žličice cimeta
šećer u prahu za posipanje






Postupak :

1. Pećnicu zagrijte na 170 C. Veći kalup (može onaj iz pećnice) obložite pek papirom.
2. Bjelanjke odvojite od žutanjaka, pa istucite čvrst snijeg, postupno dodavajte vodu izmjenično sa šećerom dok se šećer ne otopi. Lagano umiješajte žutanjke, jedan po jedan, brašno i malo naribane limunove korice. Smjesu izlijte u pripremljen kalup i pecite 15-20 minuta, pazeći da se ne prepeče.
3. Gotov biskvit zajedno sa pek papirom premjestite na radnu površinu ili kuhinjsku krpu, pa ga odmah zarolajte zajedno sa papirom za pečenje, pustite da se ohladi.
4. Za to vrijeme ogulite i naribajte jabuke. Pirjajte ih na laganoj vatri zajedno sa šećerom dok se sav sok ne reducira. Na kraju umiješajte cimet, mljevene orahe i vanilin šećer. Dodajte još malo naribane limunove korice.
5. Hladan biskvit odmotajte, maknite pek papir, pa ga ravnomjerno premažite nadjevom od jabuka. Savijte ga ponovno u roladu, pospite šećerom u prahu , prohladite i servirajte.




Broj komentara: 9:

  1. Slika mi je odmah privukla paznju, bas fino izgleda :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Uh,uh, uhhhh, pretpostavljam po sastojcima da je više nego ukusna, a izgleda tako "uredno" :)
    školski primjer rolade!

    OdgovoriIzbriši
  3. Lepo izgleda,nekada sam često pravila rolate,volim ih,a i brzo se spreme.Moraću ovaj tvoj isprobati.

    OdgovoriIzbriši
  4. Slažem se s Tadejom, izgleda baš pod konac. Predivna je! :)Vjerujem da je i jako ukusna s ovakvim nadjevom nemam greške. :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Jako volim rolade, ali obično uvijek samo stavim pekmez ili čokoladu. Sjajna je ideja staviti jabuke. Super!

    OdgovoriIzbriši
  6. rolada izgleda fantasticno. radila sam nesto slicno ali se jabuke peku u pecnici pa biskvitno tijesto izlije preko njih i ispece. jos se vruca zarola tako jabuke postanu nadjevom.:)
    sretan ti bozic i bozicni blagdani!:)))

    OdgovoriIzbriši
  7. Hvala Vam, svakoj od Vas posebno...Snježana hvala i Tebi i tvojoj familiji želim isto, ugodan i sretan Božić, te sretnu Novu 2010. godinu...

    OdgovoriIzbriši
  8. Izgleda savršeno. Koja pedanterija! čestitam!

    OdgovoriIzbriši