ponedjeljak, 27. travnja 2009.

Pita od sira i špinata



1 kg listova svježeg špinata
2 žlice maslinova ulja
1 luk,sitno nasjeckan
1 žličica origana
4 jaja
450g svježeg sira
6 žlica naribanog parmezana
naribani muškatni oraščić
sol,papar
12 listova vučenog tijesta
50g maslaca ili margarina,otopljenoga




Priprema:

1. Pećnicu zagrijte na 190 C.
2. Šaku listova špinata smotajte i narežite na tanke trake i tako dok sav špinat ne nasjeckate.
3. U većoj tavi zagrijte ulje,dodajte luk i kratko propirjajte,dok ne omekša.Dodajte špinat i
origano,pa pirjajte dok ne ispari veći dio tekućine iz špinata,često miješajući.Maknite s vatre i pustite neka se ohladi.
4. U zdijelu razbijte jaja i umutite ih,dodajte sir i parmezan,začinite muškatnim oraščićem,solju i paprom.Umiješajte špinat.
5. Protvan premažite s malo maslaca ili margarina.Na dno položite pola listova vučenog tijesta,poravnajte i podignite 2,5 cm uz stijenke protvana.Premažite maslacem.
6. Po tijestu razvucite pripremljen nadjev od špinata i sira.Prekrijte preostalim vučenim tijestom i uredno složite ispod ruba.Tijesto premažite preostalim maslacem.Oštrim nožem narežite tijesto po vrhu u obliku rombova.
7. Zapecite do ne postane zlatnosmeđe,oko 1/2h.Narežite na kvadrate i poslužite vruće.



3 komentara: