četvrtak, 30. kolovoza 2012.

Tart s lješnjacima i plosnatim breskvama

...............Nešto sasvim novo za mene, može se vidjeti i pronaći na našim tržnicama i u većim trgovačkim centrima, je plosnata, vinogradarska, divlja, krafna, tanjur, šešir ili naziv koji sam još pronašla - Saturn breskva. Istog je, ali ipak malo jačeg i intenzivnijeg okusa od onih naših starih poznatih nam bresaka......Naravno da za ovaj tart od lisnatog tijesta s lješnjacima i u kombinaciji s ovim breskvama možete koristiti i uobičajene breskve koje već svi dobro znamo....




Potrebno : za 8 kolača

1 paket lisnatog tijesta (500 gr)
1 jaje - razdvojeno

za nadjev
1 paket (12) piškota
150 g usitnjenih lješnjaka
200 g maslaca ( otopljenog)
2 vanilin šećera
limunova korica
3 žlice šećera
6-7 plosnatih bresaka
150 g marmelade od marelica
šećer u prahu za posipanje




Postupak :

1 . Lisnato tijesto list po list  razvaljajte, izrežite u četiri pravokutnika, a svakom pravokutniku izrežite i trake za rubove. Rubove pravokutnika uz pomoć kista premažite razmućenim bjelanjcem, pa na njih stavite pripremljene trake za rubove. 
2 . Lješnjake usitnite zajedno sa piškotama u multipraktiku. U posudi izmješajte usitnjene lješnjake, piškote, naribanu koricu limuna, vanilin šećer i šećer, pa smjesi dodajte pripremljen otopljeni maslac. Smjesu dobro izmješajte da bude kremasta i fino maziva. Breskve ogulite, maknite im koštice i narežite na ploške. Pećnicu zagrijte na 180 C. 
3 . Smjesu od lješnjaka premažite po tijestu, zatim posložite ploškice bresaka i na kraju premažite marmeladom koju ste razrijedili s par kapi vode. Na kraju još svaki kolač pospite preostalim usitnjenim lješnjacima. Rubove pravokutnika premažite razmućenim žumancem i kolač pecite u zagrijanoj pećnici dok ne postane lijepe zlatno-žute boje. Gotov pospite šećerom u prahu.

Broj komentara: 11:

  1. Mislim da sam probala i ove breskve, ali najviše volim one domaće, pomalo blijede, "goričke" breskve. Recept je odličan!

    OdgovoriIzbriši
  2. MMM, jako fino izgleda!!!
    Odlična kombinacija!

    OdgovoriIzbriši
  3. Svidja mi se ovo! Ja inace obozavam sve sa lisnatim

    OdgovoriIzbriši
  4. odličan tart, jako zgodna breskva, nisam ju još probala

    OdgovoriIzbriši
  5. krasne su ove breskvice, moram priznati da sam iz znatiželje probala i ostala razočarana,
    budući da kod mene na tržnici koštaju 40kn/kg

    OdgovoriIzbriši
  6. Obožavam tartove s lisnatim tijestom, ovaj tart izgleda fenomenalno!
    Ove breskve ovih dana viđam kod nas na tržnici, još ih nisam probala, moraću!

    OdgovoriIzbriši
  7. Baš sam pre neki dan pravila tart sa breskvama ali u nekoj drugoj kombinciji... i ovo mi zvuči super.

    OdgovoriIzbriši
  8. izvrsno! no ove godine na mojim breskvama (imam nekoliko stabala baš takvih vinogradarskih bijeloga mesa, čak nisu ni jako dlakave) nema ni jednoga ploda, sve se na moju veliku žalost smrzlo kad je bila u punom cvatu

    OdgovoriIzbriši
  9. Našla sam ovu breskvu samo jednom, probala i baš me oduševila okusom. Nisam stigla napravit ništa od njih, reko kupit ću ih ponovo. No nikad ih više nisam našla. Baš mi je drago kad sam ugledala ovu pitu kod tebe, sjajna je.

    OdgovoriIzbriši
  10. Tart je super i baš volim ovakve voćne slalstice u kombinaciji sa lisnatim tijestom. Breskve su jako interesantne, tražila sam ih na placu ali nisam ih još uspjela vidjeti i kupiti.

    OdgovoriIzbriši
  11. nisam vidjela ove breskve ili možda nisam obratila pažnju, mi imamo u vinogradu staru breskvu koju zovemo gorična tj.vinogradarska ali se razlikuje od ove, plodovi su mali i pomalo blijedi
    Tart mi se dopada, šteta da su moje breskve potrošene

    OdgovoriIzbriši