petak, 22. lipnja 2012.

Torta od jogurta i šumskog voća







.............Ljeto je, a simbol njegove pune raskoši i šarenila je i bobičasto ili šumsko voće, sa svim svojim plemenitim bojama , aromama,  vitaminima i važnim antioksidansima,  koje treba brzo i na vrijeme iskoristiti...Ovom svom kratkom uvodu dodat ću još samo jednu jednostavnu i također kratku rečenicu:  VOLIM LJETO!.........








Potrebno :
za tijesto


130 g brašna
1 žličica praška za pecivo
1 vanilin šećer
80 g šećera
1 žumance
85 g maslaca


za kremu


600 g jogurta
1 i 1/2 vrećica želatine u prahu
100 g šećera
4 dcl slatkog vrhnja


za prelijev


2 vrećice bezbojnog preljeva za torte
1 žličica gustina
50 ml sirupa od šumskog voća
500 g miješanog šumskog voća


za ukrašavanje
200 ml slatkog vrhnja












Postupak :


1 . Kalup za tortu Ø 26 cm lagano namastite i obložite papirom za pečenje. Brašno prosijte pa mu dodajte i pomiješajte ga s praškom za pecivo. Dodajte šećer s vanilin šećerom i sve ostale sastojke za tijesto, pa umijesite rukama da bude kompaktno. Natiskajte tijesto prstima po dnu pripremljenog kalupa, te ga pospremite u hladnjak da odstoji 30-tak minuta. Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 200 C. Tijesto pecite 15-tak minuta, dok ne dobije lijepu žutu boju. Izvadite ga i ostavite da se ohladi. 
2 . U međuvremenu namočite želatinu da nabubri u hladnoj vodi, stavite je potom u manju posudu i na laganu vatru da se otopi.  Pomiješajte jogurt i šećer, pa dvije žlice te mješavine pomiješajte sa otopljenom želatinom. Sve umiješajte u ostatak mješavine od jogurta te ostavite u hladnjak na 30-tak minuta dok se smjesa ne počne želirati. Tada stucite slatko vrhnje u šlag i umiješajte u smjesu želiranog jogurta.  Oko ohlađenog biskvita zatvorite obruč za tortu obložen papirom za pečenje. Na biskvit stavite dobivenu kremu, sve lijepo poravnajte i kolač ostavite najmanje tri sata u hladnjaku.
3 . Prelijev za tortu pomiješajte s gustinom i sirupom, a voće očistite i u cijelu properite. U loncu zakuhajte 300 ml vode, umiješajte razmućen gustin i preljev, kratko neka prokuha, pa bez puno miješanja dodajte voće. Maknite s vatre i ostavite da se malo ohladi.
4 . Ohlađen voćni preljev prelijte preko torte i sve lijepo poravnajte, pa tortu ponovno vratite u frižider na 30- 50 minuta. Za ukrašavanje torte stucite slatko vrhnje u šlag, stavite ga u vrećicu za ukrašavanje sa zvjezdastim nastavkom te ukrasite rubove torte. Maknite obruč i lagano uklonite papir za pečenje. Po želji šlagom ukrasite i okolne stranice torte. 





Broj komentara: 18:

  1. Fantasticno izgleda, predivna prezentacija i odlicne fotografije.

    OdgovoriIzbriši
  2. Prefino!
    Fotke su super kao i uvijek a šumsko voće volim pa je ova kombinacija sigurno fina. Ja bi jedino umjesto šlaga za ukrašavanje stavila slatko vrhnje, obično u receptima uvijek šlag zamijenim slatkim vrhnjem :)

    http://artonmyway95.blogspot.com/

    OdgovoriIzbriši
  3. E baš volim ovakve torte s jogurtom. Voće je divno, a torta jako romantično izgleda :)))

    OdgovoriIzbriši
  4. Ova rashlađena ljepotica je pravo osvježenje za vruće dane.

    OdgovoriIzbriši
  5. Obožavam ovakve osvježavajuće, ljetne torte. Šumsko voće mi je vrhunac, ali budući da ga kupujem, kupujem ga na kapaljku, preskupo je. Prelijepe slike kao i uvijek

    OdgovoriIzbriši
  6. Krasna i fina torta, posebno mi se sviđa što ima tako puno kreme :)

    OdgovoriIzbriši
  7. osvježavajuća i voćnaaaaaaaaaaaaaa

    OdgovoriIzbriši
  8. i ja ga volim! između ostalog, upravo zbog ovakvih kolača! :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Ti si baš zaredala sa predivnih ljetnim torticama. Meni se najviše sviđa ova, iako ni ostale ne bih odbila ;)

    OdgovoriIzbriši
  10. I ja volim ljeto ! A volim i bobičasto voće kao i ovakve slastice. Nada, torta je prekrsna, sigurno je i jako ukusna, prava ljetna poslastica i i osvježenje !

    OdgovoriIzbriši
  11. Ja ga pravim na gotovo isti nacin..samo voce zna biti razlika i odusevljena sam okusom !!!!!

    OdgovoriIzbriši
  12. au! divna torta :)
    i ja jako volim svo to bobičasto voće i ljeti ga maksimalno trošim(o). a ova kombinacija s jogurtom je odična.

    OdgovoriIzbriši
  13. kakvo brašno ide, meko ili tvrdo ? nova sam u ovom pa ne znam :D

    OdgovoriIzbriši
  14. Informative article, just what I was looking for.

    OdgovoriIzbriši