utorak, 13. prosinca 2011.

Tulumbe (Tulumba tatlisi)

...............Tulumbe, što u prijevodu znači pumpa, su desert iz Turske, Grčke i Bugarske kuhinje. Radi se kuhanom tijestu, koje se zatim prži u dubokom ulju i potapa u slatki sirup ili agdu. Poslužuju se sasvim hladne. Priznajem, ja doista jako volim sve istočnjačke, orijentalne delicije, bilo slatke ili slane, iako ipak malo više slatke, poput baklava, hurmašica ili tulumbi,  nije mi bio problem pripremiti ih ..








Video - originilna izrada tulumbi

Potrebno :

4 dcl vode
2,5 dcl mlijeka
1 fildžan ulja
24 žlice brašna
1 mala žličica praška za pecivo
6 jaja
ulje za prženje (oko 1-1,5l)

Za agdu (šećerni sirup)
1 kg šećera
1 l vode
po želji limun





















































Postupak :

1 . U većem loncu zakuhajte vodu, mlijeko i ulje. Kad je zavrelo, uz konstantno miješanje prvo pjenjačom, a zatim i kuhačom, dodajte brašno. Smjesa koju ćete dobiti nalik je kuhanim žgancima. Kuhajte ju još 3-5 minuta, maknite s vatre i pustite da se potpuno ohladi.
2 . U hladnu smjesu od brašna dodajte jednu sasvim malu žličicu praška za pecivo te miksajući dodajte jedno po jedno jaje. Špricu posebno spravljenu za tulumbe napunite pripremljenom smjesom.
3 . U dubljem loncu, na srednje jakoj vatri zagrijte 1-1,5 l ulja (mora biti duboko). Smjesu u špricu lagano istiskujte i uz pomoć kuhinjskih škara umočenih u ulje režite tulumbe veličine oko 5 cm, te ih lagano spustite u zagrijano ulje. U ovoj fazi nije na odmet da to rade dvije osobe.
4 . Tulumbe pržite dok ne dobiju lijepu zlatnu boju. Ne morate ih okretati, one se okrenu same. Dovoljno ispržene tulumbe vadite iz ulja uz pomoć šupljikave žlice, te ih ocijedite od viška ulja. Slažite ih jednu do druge u većem kalupu.
5 . Za agdu ili šećerni sirup pomiješajte vodu sa šećerom i pustite da smjesa uzavre. Neka kratko, 10 tak minuta kuha, dok se malo ne zgusne. Po želji, dodajte malo soka svježe ocijeđenog limuna. Vrućim sirupom prelijte tople tulumbe složene u kalupu. Ohladite ih prvo na sobnoj temperaturi, a zatim ih stavite u hladnjak i pustite da se potpuno rashlade i upiju sirup (najbolje preko noći). Servirajte ih sasvim hladne.






Broj komentara: 19:

  1. Savršeno izgledaju! Volim orijentalne slastice, ali jedem ih skoro pa nikada jer se ne mogu odlučiti pojesti nešto što mi svakim grizom donosi 1000 kalorija:) Uf!

    OdgovoriIzbriši
  2. Jako lijepo izgledaju. Rado bi ih probala, iako mislim da su malo preslatke za moj ukus!

    OdgovoriIzbriši
  3. Fantastično su ti ispale, prava si majstorica! Nedavno sam ih jela u jednom bosanskom restoranu i moram ti priznati da su mi omiljena poslastica:) A kalorije, koga briga za to?:)) Jednom se živi:)

    Lijep ti pozdrav iz Rijeke:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Nisam ih odavno pravila iako ih obožavam. Ali, u zadnje vrijeme sve manje i manje pravim ovako preslatke slastice, jedini razlog za to su silne kalorije i ugljični hidrati:). Moja mama ih je pravila vrlo često a poslije i ja. Sjećam se da sam jednom za dan pojela skoro sve što je napravila ne smijem ni reći koliko komada:)

    OdgovoriIzbriši
  5. Nisam ih nikada pravila a moj muz je lud za ovakvim slatkisima. Ako vidi ove tvoje slike ima da me ugura u kuhinju :) Stvarno su jako lepe!

    OdgovoriIzbriši
  6. Super izgledaju, imam doma klub ljubiteljica tulumbi pa ću im napraviti.

    OdgovoriIzbriši
  7. Divno izgledaju, školski, uredno i pedantno. Nedavno sam nabavila špric za tulumbe, samo mi je falio dobar recept i eto ga! Vidim da ćemo se sladiti, a ja bih se sad poslužila ovim tvojim!

    OdgovoriIzbriši
  8. Odavno nisam pravila tulumbe, voda mi pođe na usta, a pogledala sam i video klip, nije mi jasno zašto stavljaju tulumbe u hladno ulje? Tvoje su savršene...

    OdgovoriIzbriši
  9. Jako volim tulumbe, ali jos se nisam usudila da ih napravim. Bas se plasim tog istiskivanja testa na vruce ulje... Odvazicu se jednom! :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Stari dobri recepti u kojima smo svi uživali u bivšoj Yu. Sada deca ni neznaju šta su tulumbe, urmašice i orasnice. Ja volim dosta limuna u sirupu, ali baš dosta. Medene su ti ovako male.

    OdgovoriIzbriši
  11. Nado, bas su prave, nisam ih dosad radila i mislim da cak negde imam i spric za njih, eto ako ih nekada budem radila javicu utiske.... hvala na lepom receptu.:))

    OdgovoriIzbriši
  12. baš sam nedugo dobila recept i mislim ih uskoro raditi, tebi su odlično ispale

    OdgovoriIzbriši
  13. Nado,sada vidim da si bila vrijedna,cak i tulumbe spremala..ja sam pravila neki dan,nisam pisala recept ali je isti kao tvoj,pa kada uhvatim vise vremena da vidim ima li ijedna lijepa slika,rado cu linkati za tvoj blog jer su super iako ih ja ne volim pretjerano ali ih mm tamani samo tako i opet je mrsav kao cackalica :)

    OdgovoriIzbriši
  14. Jednostavan, nepogresiv recept za tulumbe: U 1 litar mlakog mlijeka ukuhati, kao puru, 0,50 kg ostrog brasna u koje se umijesa 1 prasak za pecivo. Skuhanu gustu smjesu ohladi i u hladno umijesaj 3 cijela jaja. Spricom na podlogu istisni smjesu, nozem podijeli na velicinu cca 5-7 cm, i przi na cca 0,50 l vruceg ulja, kao krafne. Gotove, ohlađene tulumbe zalij s prokuhanih 0,70 kg seceta u 1 l vode uz dodatak limuna i vanilije.

    OdgovoriIzbriši
  15. Pravila sam prvi put tulumbe I to bas po ovom receptu I ispale su ODLICNE!!! Toliko su dobre da slobodno mogu da kazem da bolje tulumbe u zivotu nisam jela :) Hvala na receptu I sve pohvale :)

    OdgovoriIzbriši
  16. Pravila sam tulumbe (po prvi put) I to bas po ovom receptu I ispale su ODLICNE!!! Mogu slobodno da kazem da bolje tulumbe u svom zivotu nisam jela :) Hvala na receptu I sve pohvale! :)

    OdgovoriIzbriši