subota, 24. prosinca 2011.

Čokoladni božićni panj







......................Buche de Noel ili Yule Log, tradicionalni je božićni kolač - torta,  u zapadnim europskim zemljama, Francuskoj i Belgiji, a kod nas jednostavno čokoladni božićni panj ili čokoladna rolada koja podsjeća na drvo koje gori u kaminu na Badnje večer............






Potrebno :



4 jaja, razdvojena
140 g šećera u prahu
1 žličica ekstrakta vanilije
115 g bijelog prosijanog brašna
250 ml slatkog vrhnja
300 g tamne čokolade s minimalno 62% kakaa
2 žlice ruma









Postupak :


1 . Pećnicu zagrijte na 180 C, a veliki lim od pećnice obložite papirom za pečenje. Od pripremljene količine šećera u prahu odvojite na stranu dvije žlice, ostatak izmiksajte zajedno sa žutanjcima dok ne dobijete gustu i svijetlu smjesu. Dodajte vaniliju.
2 . Bjelanjke stucite u čvrst snijeg zajedno sa odvojene dvije žlice šećera u prahu. Izmjenično sa brašnom , snijeg od bijelanjaka dodajte smjesi sa žutanjcima. Izmješajte sve zajedno jačim pokretima uz pomoć lopatice za kreme. Gotovu smjesu izlijte na papir u limu, izravnajte i pecite u zagrijanoj pećnici 10-tak minuta. Pečen biskvit preokrenite na čistu kuhinjsku krpu posutu šećerom u prahu, pa još vruće zajedno s krpom brzo zarolajte. Pustite da se ohladi.
3 . U manjoj posudi, na laganoj vatri zakuhajte slatko vrhnje. U zdjelu natrgajte tamnu čokoladu, dodajte uzavrelo slatko vrhnje i mješajte dok se čokolada sasvim ne otopi. Zatim mikserom najačom brzinom tucite dobivenu smjesu dok ona ne postane pjenasta, gusta i lijepo maziva (po potrebi dodajte još malo kremfiksa ili slatkog vrhnja iz tetrapaka) . Jednu trećinu dobivene čokoladne kreme odvojite, pa joj dodajte pripremljen rum.
4 . Hladan biskvit odrolajte. Ravnomjerno ga premažite smjesom od ruma i čokolade, ponovno zarolajte.Oštrim nožem odrežite otprilike četvrtinu kolača i to ukoso. Postavite ga sa strane većeg komada tako da podsjeća na dio drveta. Cijeli kolač premažite preostalom čokoladnom smjesom. Ukrasite zupcima vilice tako da podsjeća na koru drveta. Prije posluživanja ukrasite vrganjčićima od marcipana ili grančicom božikovine.



Broj komentara: 25:

  1. Divan ti je panj! Jesu li i pecurkice homemade?

    Srecan Bozic tebi i tvojoj porodici, sve najlepse :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Prekrasan božićni panj. Sretan Božić!

    OdgovoriIzbriši
  3. Sa ovako puno cokolade sigurno mora biti odlicno, a pecurkice od marcipana su pravi praznicni detalj.. sretan Bozic i sve najlepse tebi i tvojima u novoj godini!:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Još jednom Sretan Božić!Predivno!Pečurke su extra!
    Od čega si ih napravila?Veliki kisić draga!

    OdgovoriIzbriši
  5. krasno, sretan Božić! Uvijek mi se ovaj panj jako svidi a nikako da napravim

    OdgovoriIzbriši
  6. Draga Nada, Božićni panj je odličan i super si ga napravila !
    Tebi i tvojima želim Sretan i veseo Božić , prekrasne i lijepe blagdane !

    OdgovoriIzbriši
  7. Divan je! I ja planiram jednu varijantu praviti ove godine. :)
    Draga Nado, srecan Bozic tebi i tvojoj porodici! :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Srećan Božić! Panj je baš simpatičan.Sviđaju mi se pečurkice.

    OdgovoriIzbriši
  9. Sretan Božić draga Nado!
    Panj izgleda savršeno i iako sam se overdozirala slatkim zadnjih dana komadić ovoga nebi odbila. :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Sretan Božić tebi i tvojiima! Kao i obično kod tebe: prekrasan kolač!

    OdgovoriIzbriši
  11. Divan i kremast a pun okusa ,tako prigodan za najljepši blagdan u godini.
    Sretan Božić i Novu 2012 od srca ti želim ja.

    OdgovoriIzbriši
  12. Ma stalno meračim da napravim taj panj, pa nikako. Ovaj tvoj je predivan, a gljive su baš super. Bilježim!

    OdgovoriIzbriši
  13. Nisam ga nikad pravila, ali planiram za jedan od sljedećih Božića. Predivno ti je ispao! Sretan ti Božić! :)

    OdgovoriIzbriši
  14. Predivan panj! A vrganjčići kao pravi! Svaka čast. Želim ti sretne praznike i uspešnu novu godinu!

    OdgovoriIzbriši
  15. Baš prigodni kolačić, krasno izgleda.
    Sretan Božić!

    OdgovoriIzbriši
  16. Panj je fenomenalan!, tako mekano i sočno izgleda. još sam ga gledala na Badnjak kad si stavila recept, i divila se. meni nikako da uspije ovaj genoise biskvit. :( sljedeći put radim po ovom tvom receptu. Sretan Božić tebi i tvojoj obitelji želim! :)

    OdgovoriIzbriši
  17. prije dvije godine sam radila sličan, ali ovaj tvoj mi se čini bolji tj. lijepo si ga dekorirala pa izgleda ko pravi

    OdgovoriIzbriši
  18. Želim sve najbolje za Božić i Novogodišnje blagdane! :)

    OdgovoriIzbriši
  19. iako jedan od mojih omiljenih kolaca, nikad ga nisam radila u svojoj kuhinji. odlicno izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  20. Panj je krasan :))

    Draga, tebi i tvojima sretno u Novoj!

    OdgovoriIzbriši
  21. Panj ti izgleda odlično! Nikad ga nisam radila, ali ste me Nevena i ti nagovorile da jednom pokušam!
    Tebi i obitelji želim sve najbolje u Novoj!

    OdgovoriIzbriši
  22. Privukao me ovaj čarobni recept i svakako ću ga probati napraviti za slijedeći rođendan zajedno s gljivicama. Hvala na Rp.
    Imam li krivo ako po tekstu zaključim slijedeće:
    Ako Francuzi rade Buche de Noel ili Yule Log, kao tradicionalni božićni kolač s godovima, kojim se oponaša drvo, mi imamo inačicu - pa u našim se krajevima radi slavna orehnjača (:-)
    Kod nas jednostavno nema Božića ako ne zamiriše pećnica s barem tri štruce tog dizanog kolača.
    I ona ima godove istovjetne panju.

    OdgovoriIzbriši
  23. Predivno izgleda, uvijek pun pogodak sa panj-tortom

    OdgovoriIzbriši