srijeda, 26. listopada 2011.

Sekeli gulaš



........................Jedno od najdražih zimskih jela koje volim pripremiti svojoj obitelji je sekeli gulaš, poznato mađarsko jelo (Szegedinski gulaš) koje se radi od kockica popržene svinjetine, puno crvenog luka, začina i kiselog ribanog kupusa, a najčešće se poslužuje uz priloge kao što su žganci (palenta ili pura) ili sa jednostavno ucijelo skuhanim krumpirom. Osim što se jako brzo priprema, ovo jelo je sasvim odličan i slastan zimski obrok ,a znamo i da kiselo zelje (kupus) sadrži jako bitne vitamine, prijekopotrebne u ovim hladnim zimskim  mjesecima............






......................Ljubav prema ovom, ja bih rekla pravom domaćem ("seljačkom") jelu, naslijeđena je primopredajom, od moje mame (a ona opet od njene mame), koja nam ga je često pripremala kad sam bila djete, tako i sada kad nam ona dođe u posjet, za njen , ali i svih nas gušt, na stolu se često nađe ovaj gulaš. Iako ga kao djete nisam previše obožavala, s vremenom, ili bolje rečeno samo od jednom, počela sam se veseliti ovakvom slasnom ručku, a sad već i sama prenosim tu ljubav na svoju djecu....









Potrebno :
za 4 osobe


3 veće glavice srebrenca ili običnog luka
1/2 kg kiselog naribanog kupusa
1/2 kg svinjetine ( ja koristim file- lungić)
ulje, sol, papar
malo slatke crvene mljevene paprike
1-2 lista lovora
nekoliko zrna klekovih boba









Postupak :


1 . Luk oljuštite i nasjeckajte na sitne kockice. Kiseli naribani kupus po potrebi isperite pod mlazom hladne vode, ocijedite ga.  Meso operite i nasjeckajte ga na kockice.
2 . U većem loncu na vrućem ulju, mješajući,  prvo staklasto popržite pripremljen luk, dodajte list lovora, a potom i na kockice izrezano i isprano meso i popržite ga sa svih strana da postane rumeno i lagano "karamelizirano", 15-20 minuta. U međuvremenu ga posolite i po želji popaprite. Kad je meso pečeno i rumeno u lonac dodajte pripremljen kupus, dodajte malo mljevene crvene paprike, nekoliko zrna klekovih boba i sve dobro izmješajte. Po želji ovdje možete dodati malo (100 ml) goveđe juhe ili temeljca. Poklopite i tako pirjajte još 5-10 minuta.
3 . Uz sekeli gulaš ponudite žgance (palentu) ili krumpir na polovice kuhan u dosta slane vode.



22 komentara:

  1. Voooolim! Jedva čekam friški kiseli kupus da ga pravim!

    OdgovoriIzbriši
  2. Obožavam jela s kiselim kupusom. Jedino što ne volim okus lovora u takvim jelima (paše mi jedino uz jetricu) pa ga niti ne stavljam.

    OdgovoriIzbriši
  3. Jako ukusno! Zbilja pravo zimsko jelo! Svakako ću ga raditi ove zime! Veliki pozdrav od Zondre:)

    OdgovoriIzbriši
  4. I ja volim:))slike su po običaju sjajne!

    OdgovoriIzbriši
  5. Divne slikice i bas fini recept :).
    Sad znam sto cu vecerati :))).

    OdgovoriIzbriši
  6. upravo sam ga danas imala za ručak, tata je ksuhao :) Volimo ovo jelo. Krasne fotke

    OdgovoriIzbriši
  7. obožavam:))....i često radim baš kao i ti s lovorom i klekovim bobicama:).....ali u malo jušnijoj i ljućoj verziji jer tako više volimo:))....

    OdgovoriIzbriši
  8. Mi nismo previše rabili kiseli kupus u prehrani, to mi je žao jer znam kako je zdrav. Morat ću to promjeniti a najbolje započeti s ovim gulašem... Predivno!!!

    OdgovoriIzbriši
  9. Kad pre kiseli kupus?! Ja sam mislila da smo mi šampioni u početku sezone kiselog kupusa, jer moramo zbog slave imati gotov proizvod već 31.10., ali izgleda da ima i vrednijih ;-) Bilo kako, ovo odlično izgleda i moram da probam, već koliko ove sezone.

    OdgovoriIzbriši
  10. obožavam kiseli kupus paje zato ovo jelo vrlo često na mom stolu, baš sam ga pred neki dan radila!!

    OdgovoriIzbriši
  11. Iako možda pravo seljačko jelo za mene prava delicija.

    OdgovoriIzbriši
  12. Ja rado jedem kiseli kupus tako da i ovo jelo često pripremamo ali ja ga ostavljam čorbastim i dodajem pavlaku:) Kako god, volim kupus i ovo bi me baš ugrejalo i "podiglo" jer sva sam kilava i nešto bolešljiva. Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  13. Mm..dobitna kombinacija!Sta reci za moju dragu prijateljicu...:)

    OdgovoriIzbriši
  14. I nasa mama ovo pravi, ali nisam znala da se tako zove... Iskreno, nikako ga pre nismo volele. A sad polako pocinje da nam se dopada. Ali mislim da je to tati jedno od omiljenih jela! :)

    OdgovoriIzbriši
  15. Privukao me je naziv - Madjari znaju sta je dobar gulas!

    OdgovoriIzbriši
  16. Ni ja nisam voljela sekeli gulaš ali sada mi je mljac.

    OdgovoriIzbriši
  17. Moram priznati da mi je ovo čudna kombinacija sa krompirom. Svi mi imamo recepte na kojima smo odrasli, a kod moje mame nije bilo priloga uz ovo jelo. Ni ja nisam ljubila kiseli kupus i mrak mi je padao na oči kada bi počela sezona kišeljenja kupusa, ali sad ga rado spremim. Ogroman lonac jako dugo traje, svakim danom je lepši kad se podgreva, a ja imam vremena za druge stvari.

    OdgovoriIzbriši
  18. o, svakako jedno od top zimskih jela :)
    volim kiseli kupus i jela od njega a ovo tvoje izgleda savršeno.
    i fotke su krasne.

    OdgovoriIzbriši
  19. I ja sam uvijek voljela ovo jelo i bilo mi je super kada bi kuća njime zamirisala. Čini mi se da ga dana volim još i više. Tvoj recept koji i de sa koljena na koljeno je odličan , čak mi se posebno sviđa što ide i lovorov list koji svemu daje i neku svoju aromu.

    OdgovoriIzbriši
  20. obožavam kiseli kupus i sarma mi je jedno od najdražih jela.
    baš smo jučer ovo jeli samo što sam ja radila uz to restani krumpir jer mi dečko nije ljubitelj krumpira u komadu pa moram kemijati.
    inače je meni ovo odlična kombinacija.

    ma općenito - kiseli kupus je zakon! pogotovo u zimskim mjesecima.

    OdgovoriIzbriši
  21. cesto kuham szekely i obozavam ga! kao i uvijek, super fotografije, primamljiveeee!

    OdgovoriIzbriši