srijeda, 22. lipnja 2011.

Muffini s borovnicama





..............Volim ljeto, više od bilo kojeg drugog godišnjeg doba. I ne samo zbog sunca, mora , manje odjeće, više druženja, roštilja i odmora, već i zbog svih tih  krasnih voćkica  kojima nas obasipa....
..............Muffin ili cupcakes je naziv za vrstu kolačića nastalu u Sjedinjenim Američkim Državama. Najčešće se jedu za doručak, a najčešće budu  obogaćeni sastojcima  poput čokolade ili orašastih plodova poput badema, oraha, lješnjaka ili voća...
Blueberry muffins jedna je od najpoznatijih vrsta. Najukusniji su dok su još topli, uz čaj ili šalicu mlijeka...








Potrebno :


200 g svježih borovnica
120 g otopljenog i ohlađenog maslaca
120 g šećera
250 g brašna
1 jaje
prstohvat soli
1 prašak za pecivo
1 žličica naribane korice limuna
300 g jogurta
šećer u prahu za posipavanje






Postupak :


1 . Pećnicu zagrijte na 180 C.
2 . Pomiješajte zasebno suhe od "vlažnih" sastojaka. Brašno, šećer, prašak za pecivo i koricu limuna izmješajte pa u sredini napravite jamicu. Otopljen maslac izmiksajte kratko s jajem i malo soli, dodajte jogurt. Smjesu izlijte u pripremljenu jamicu suhih sastojaka i sve zajedno sasvim kratko izmješajte.Pokoja grudica nastala mješanjem neće smetati.
3 . Borovnice operite , posušite papirnatim ubrusom i lagano nabrašnite.. Udubine u limu za muffine obložite papirnatim kalupima, pa ih napunite smjesom uz pomoć žlice. U svaki muffin (smjesu) utisnite po nekoliko nabrašnjenih borovnica. Pecite cca 25 minuta ( čačkalicom provjerite pečenost, čista čačkalica znak je dovoljno pečenih muffina). 
4 . Gotove muffine izvadite iz pećnice i ostavite 5 minuta u limu, a zatim ih izvadite iz lima i prohladite na rešetki za kolače. Po želji, poslužite ih tople ili hladne. Pospite ih šećerom u prahu.



Broj komentara: 15:

  1. Isprobala sam blueberry pancakes, a sad još moram i muffine jer tvoji izgledaju predivno! Ja ljeto volim samo zbog voća i povrća kojeg ima u izobilju, a inače sam fan zime. ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. Sad evc da ne ponavljam stalno....kod mene je pocela zima ali zaista nemam razloga da se zalim ..u mojoj basti ima toliko voca da se jede, jede u raznim oblicima preradjuje, a nesto smrznemo i za ovih par meseci kad ga nema.Mafini sa borovnivom su omiljeni mafini na ovom kraju sveta a zaista i jesu ukusni:) Fotke su izvanredne;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Pozdrav Nado!
    Predivno izgledaju! Mi ih pravimo sa drugim vockicama, ali cim nasa borovnica malo poraste i pocne davati plodove - probacemo i ove...

    OdgovoriIzbriši
  4. Obožavam borovnice. Muffini su mi najdraži doručak. Tako bih rado gricnula ove tvoje.

    OdgovoriIzbriši
  5. baš izgledaju meko i sočno, krasni su

    OdgovoriIzbriši
  6. Mmmm, muffini su ti predivne! Odlicne, ukusne fotkice! :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Savrseni su! I bas bi sada smazala dva tri :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Volimo ih, volimo. Ovi, sa borovnicama, su mome muzu omiljeni. Sigorno cu isprobati recept cim se docepam borovnica. Slike su prelijepe.

    OdgovoriIzbriši
  9. Ja bi jednu kuglu saldoleda od vanile uz moj topli mafin!

    OdgovoriIzbriši
  10. Danas sam baš razmišljala kako odavno nisam radila neke muffine i kako bi ih htjela napraviti sa voćem. I napraviti ću ove muffine ! Odlični su definitivno, a izgledaju prekrasno ! Borovnice volim i ovdje mi baš fino idu . Divni !

    OdgovoriIzbriši