ponedjeljak, 28. lipnja 2010.

Krema od lavande sa karamelom od smokava



...........Ovo je jedna lagana desertna krema ili nešto kao mousse od lavande, a kad kažem lagana onda mislim i teksturom i okusom..Blagog je okusa lavande, a u kombinaciji sa ukusnim karamelom, karameliziranim smokvama i cimetom taj okus dolazi do pravog izražaja...
..........Iako sam ovih dana u maloj "gužvici", s obzirom da odlazim na  godišnji odmor, ove godine će to biti ovdje, uspjela sam ipak i pronaći malo vremena za nešto poput ove ukusne kreme s lavandom..  Dakle sad neko vrijeme uživam u mirisima mora, Mediterana i maslina...ne kuham..ne radim i ne pišem postove, ali vas naravno pratim i smišljam nove kombinacije i nove okuse...




Potrebno :


300 ml mlijeka
200 ml slatkog vrhnja
2 žličice posušenih cvjetića lavande
5 listića želatine
3 žumanca
100 g šećera
1 vanillin šećer
150 g sviježeg sira
2 svježe smokve
2 žlice maslaca
2 žlice soka od limuna
žličica cimeta
lavanda za ukrašavanje




1 . Zakuhajte u loncu mlijeko, 100ml slatkog vrhnja i cvijetiće lavande. Maknite sa vatre i ostavite da odstoji 15 minuta.
2 . Želatinu namočite da omekša, a žumance kremasto stucite na pari sa 75 gr šećera. Procijedite mlako mlijeko sa lavandom, a želatinu ocijedite i otopite u mlijeku. Zajedno sa sviježim sirom mlijeko polako gumenom žlicom umiješajte u smijesu od žumanaca. Stucite i pažljivo umiješajte preostalo slatko vrhnje. Kremu raspodjelite u  čaše i ostavite u hladnjaku najmanje (oko) 3 sata.
3 . Smokve izrežite na kriške. Zagrijte maslac i karamelizirajte preostali šećer. Dodajte smokve, limunov sok i  žličicu cimeta, pa malo zagrijte. Kad se smijesa ohladi, raspodijelite je po desertu. Ukrasite cvjetićima lavande.


Broj komentara: 15:

  1. Krema zvuci odlicno, a fotke su fenomenalne!!! Uzivaj u godisnjem odmoru :)

    OdgovoriIzbriši
  2. lijepo se odmori.. :))

    kremica je prefina

    OdgovoriIzbriši
  3. Divno izgledaju i krema i sličice!
    Lep odmor ti želim!!!

    OdgovoriIzbriši
  4. Odlično izgleda! Lavanda mi upravo cvate, samo smokava ni otkuda, ali dok se ja odlučim na eksperiment sa želatinom (nikada ništa ne radim s njom), doći će i smokve, a onda na red i ova krema koja je baš prava za ljeto!

    OdgovoriIzbriši
  5. prekrasna kremica, a ove žličice su se baš lijepo uklopile s lavandom :) lijepo se provedi i odmori na godišnjem odmoru :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Kremica je zaista prekrasna, ja veoma volim miris lavande u čokoladi i keksinma, dok je u pjenicama i kremama nisam probala, no vjerujem da je odlično.
    Želim ti ugodan odmor, uz sav svoj posao to si zaslužila. Nema obale do hrvatskog Jadrana, na Lošinju nisam bila, iz slika vidim da je prekrasan.

    OdgovoriIzbriši
  7. Prvo ti želim ugodan odmor, puno sunca, toplog mora i svih morskih užitaka.
    Krema mi je savršena, djeluje tako elegantno i bogato, totalno si skombinirala sve što volim. :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Prelepe su fotkice,jako lepo aranzirano!Obozavam lavandu!

    OdgovoriIzbriši
  9. Divna kombinacija ,lavanda čeka a smokve su već krenule.

    OdgovoriIzbriši
  10. Ovo mora biti prefino, gdje je lavanda tu sam ja :), pa još i smokve...., uz to prekrasno izgleda !!
    Uživaj na Lošinju i lijepo se odmori !!

    OdgovoriIzbriši
  11. Kad se vratis sa odmora svrati do mene na blog da preuzmes nagradicu :) http://casadevainilla.blogspot.com/2010/07/nagrade.html

    OdgovoriIzbriši
  12. Draga moja, ako nisi na odmoru, dođi na moj blog po svoju dražesnu nagradu!

    OdgovoriIzbriši
  13. Ponovno odusevljena, upravo sam objavila tvoj recpet na svom blogu!!!!!!!! Nisam ga napravila jos, ali silno to zelim!!! Komplimenti, Nado!

    OdgovoriIzbriši
  14. Prekrasne, prekrasne fotografije! Nisam pretjerani ljubitelj mirisa lavande, mene guši, ali uspjela si me nagovoriti! :)

    OdgovoriIzbriši