utorak, 29. prosinca 2009.

Srneći lovački gulaš

........................Srneći file, junetina, suhe šljive, crno i bijelo vino..Često se misli kako je priprema jela od divljači težak posao, nešto čega se mogu prihvatiti samo najbolji kuharski stručnjaci, u stvari se samo treba pridržavati nekoliko osnovnih pravila i uspjeh je zagarantiran. Gulaš kuhajte dugo, polako i uvijek s dovoljno tekućine. Meso divljači prethodno dobro marinirajte..Poslužite sa domaćima njokima ili nekim sličnim prilogom..u slast!





Potrebno:

1/2 kg srnećeg filea
250 g junećeg filea
1 l mlijeka
3-4 glavice luka ( ja koristim srebrenac)
1 mrkva, sitnije naribana
1-2 lista lovora
2 žlice sitno sjeckanog svj. peršina
1 goveđa kocka za temeljac ili mesna juha
3 žlice koncentrata rajčice
3-4 češnja češnjaka
1 žličica mljevene slatke paprike
1 žličica mlj. ljute paprike
100 g suhih šljiva
ulje
sol, papar



1. Meso narežite na kockice vel. zalogaja , properite ga i u dubljoj posudi potopite (marinirajte) u jednoj litri mlijeka. Ostavite tako da odstoji najmanje preko noći.
2. Luk očistite, ogulite i nasjeckajte na manje kockice. Ja koristim srebrenac jer se najbolje otapa u ovakvim jelima. Popržite ga na malo ulja,da postane staklast. Dodajte naribanu mrkvu, lovorove listiće, nasjeckan peršin. Izmješajte pa dodajte marinirano meso. Pirjajte ga tako 5-10 minuta, pa dodajte mesnu juhu, rajčicu , mljevene paprike, posolite i popaprite. Dodajte suhe šljive.Izmješajte.
3. Gulaš redovito zalijevajte mesnom juhom i kuhajte polu pokriveno na laganoj vatri. Pred sam kraj, nakon otprilike 1,5 h vremena, dodajte vino crno i bijelo. Kuhajte još 10-tak minuta i poslužite uz domaće njoke.

Broj komentara: 15:

  1. Ja nikako da se usudim da probam meso i suvo voce. Super ti izgleda jelo, fokte mi se mnogo svidjaju.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja inace u svako jelo s mesom stavljam voce ili med

      Izbriši
  2. Ovo mi se jako sviđa. :)
    Divljač obožavam i slažem se s tobom da uopće nije teška za pripremu. Po mom mišljenju, uz polagano i dugo kuhanje, bitno je pogoditi odnose začina ali i to se radi po vlastitom ukusu. :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Uf što bi dala za jedan tanjur ovog tvog gulaša :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Lijepo je kad si mozes nabaviti srnetinu!! davno sam bila dijete,isto tako sam davno jela srnetinu,oh ,nema vise te delicije !!

    Nado! imas nagradu kod mene na blogu,ako hoces,uzmi je !!:)

    OdgovoriIzbriši
  5. Uf ovo je božanstveno.Srnetinu volim,ali u kombinaciji sa junetinom nisam još probala.

    OdgovoriIzbriši
  6. Uhhhhh i ja bih sad tanjur.....dva? :)
    Em ga volim, em stvarno fotke stvaraju zazubice!

    OdgovoriIzbriši
  7. nisam baš u mogućnosti doći do ovakvih finih mesa, ali mislim da bi se na ovu foru i od svinjetine moglo napraviti fino jelo... no, ostala sam zapanjena ljepotom fotkica, posudom i žlicom... ma svime :)

    OdgovoriIzbriši
  8. mmmm so fine :) I love it ...
    Happy New Year to you and your family, Nada :)
    Best regards!

    OdgovoriIzbriši
  9. Hvala Vam puno svima..
    Josipa - ja još u životu nikad nisam probala gulaš sa svinjetinom..uglavnom ga radim s junetinom ili ovako od divljači...od svinjetine eventualno neki " saftić "....
    Eoc - Happy New Year to you too, and to your family..thank you...

    OdgovoriIzbriši
  10. Ajme, sad da mi je ovaj gulaš uz njoke mmmm moja omiljena klopa ;)

    OdgovoriIzbriši
  11. Uuuuuuh, ovo mora biti predobro.

    OdgovoriIzbriši
  12. eee kad bi vi znali koliko je truda potrebno da se odstreli tako nesto

    OdgovoriIzbriši
  13. ...sinoc sam pojela srce mladog tek ubijenog srndaca.... :)

    OdgovoriIzbriši