ponedjeljak, 14. rujna 2009.

Svitci od blitve s mljevenim mesom




.....Blitvu mnogi jedu kao prilog ribi,netko od nje spravi finu juhicu,netko njome puni razne mesne rolade,a meni je nakon malo "mozganja",za nečim novim, palo na pamet da bi ju mogla puniti, kao "sarmice"od blitve.Punjene naravno finom mješavinom s mljevenim mesom,na kraju sve preliveno finim umakom na bazi bešamela..Lagano,ukusno,sočno, zdravo i najbitnije brzo je nestalo....



Potrebno:

blitva,10-14 većih listova
400g miješanog mljevenog mesa
1 jaje
1 žemlja od prethodnog dana
1 glavica luka srebrenca
2 češnja češnjaka
1 šalica kuhane i prohlađene riže
sol,papar
1 žličica slatke mljevene crvene paprike
1 vezica svježeg i sitno nasjeckanog peršina
maslac
2 žlice brašna
300ml mlijeka
250 ml jušnog temeljca (može kocka)




Postupak:

1. Blitvu očistite,peteljke skratite i operite ju.Blanširajte ju u kipućoj slanoj vodi,oko 1 minutu.Istovremeno skuhajte rižu,a žemlju namočite u vodu da omekša.
2. Izmješajte meso,sitno nasjeckan luk,nasjeckan češnjak,jaje,umiješajte namočenu žemlju,prohlađenu rižu,posolite,popaprite,dodajte sjeckani peršin i mljevenu slatku papriku.Sve dobro izmješajte.
3. Listove blitve napunite mesnom smjesom i zarolajte u "sarmice".Poslažite ih u maslacem namaštenu vatrostalnu zdijelu.Na svaku "sarmicu" žličicom poslažite male listiće maslaca i sve 20-tak minuta zapecite u zagrijanoj pećnici na 200 C.



4. Dok se svitci peku, na dvije žlice maslaca prepržite dvije žlice brašna,postupno umiješajte 300 ml mlijeka i jušni temeljac.Kuhajte na laganoj vatri 10-tak minuta dok se umak malo ne zgusne.Posolite i popaprite.


5. Pečene "sarmice" servirajte u tanjure,prelijte umakom i poslužite.



Broj komentara: 9:

  1. predivno zvuci i izgleda... fotke su super... :)

    OdgovoriIzbriši
  2. mmm.. tasty :) and the pictures are great :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Mmmm, prekrasno izgleda a slike su super!

    OdgovoriIzbriši
  4. O.. it is
    very tasty!
    Obicham appetites your photos - become hungry!

    Greetings, Diana

    OdgovoriIzbriši
  5. super ideja :)

    ps
    ja imam istu zelenu krpu :))))

    OdgovoriIzbriši
  6. Hej,
    Vidjela sam nešto slično nedavno u nekom od kulinarskih časopisa. Jako mi se sviđa ideja punjenja blitve koju u svakoj kombinaciji volim, a ovako bi se svidjela i onima koji su više mesni tipovi! :)Super ti ovo izgleda. .)

    OdgovoriIzbriši
  7. Hej,
    Napisala sam poduži komentar pa mi je negdje nestao.
    Uglavnom ovo je odlična ideja, posebno jer mislim da bi se svidjelo i onima koji su više mesni tipovi! :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Hvala,svakoj od Vas posebno,maslinki..Eoc,Snježi,Diani i obje Andree...
    Shangri La Food - izgleda kupujemo u istom dućanu..;)
    Andrea - baš mi je drago da sam te "otkrila",imaš super blog..drago mi je da ti se sviđa moj recept...

    OdgovoriIzbriši
  9. Sve perfektno i savršeno odradjeno.Pravila sam i ja jednom,po slicnom receptu i svima se dopalo.Ove tvoje fotke ...ostavljaju bez daha...

    OdgovoriIzbriši