četvrtak, 20. prosinca 2012.

Vanilin kiflice


















































...................ovaj snježno bijeli keks sa bazom od lješnjaka i badema, te uvaljan u šećer u prahu,  pravi je i tradicionalni simbol božićnih i novogodišnjih blagdana, baš kao nekada, kako su to radile i naše bake....
























































Potrebno :
za 60 - tak komada

120 g šećera
prstohvat soli
280 g brašna ( pola oštro, pola meko )
60 g mljevenih badema
60 g mljevenih lješnjaka
210 g hladnog maslaca
1 žlica hladnog mlijeka
100 g šećera u prahu
istrugane sjemenke štapića vanilije
























































Postupak :



1 . Od šećera, malo soli, brašna, badema, lješnjaka i maslaca umijesite tijesto, po potrebi dodajte žlicu hladnog mlijeka. Tijesto oblikujte u tri valjka (Ø 2 cm) umotajte ih u foliju i ostavite sat vremena u hladnjaku.
2 . Pećnicu zagrijte na 175 C. Odležalo tijesto režite na ploškice debljine prsta, oblikujte roščiće, složite ih na limove obložene papirom za pečenje ili još bolje ako imate originalni kalup za kiflice, te ih pecite 10 - tak minuta. Pečene kiflice kratko ohladite u limu za pečenje, pa ih još tople uvaljajte u šećer u prahu koji ste predhodno izmješali sa istruganim sjemenkama štapića vanilije.






Broj komentara: 14:

  1. Ti si ih savrseno uradila..divan starinski recept,prelijepe fotografije !!!!

    OdgovoriIzbriši
  2. keksici divni, klasika, a solje prelijepe. meni bi jedna bila dovoljna :-)

    OdgovoriIzbriši
  3. Dobro si napisala, pravi simbol Božića. Uvijek ih je radila baka, sjećam se kako su prhki i fini :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, volim ih jako, baš zato jer su takvi, prhki i zato jer su domaći...Hvala Anja!

      Izbriši
  4. Ajme genijalne su mi ove šalice, a kiflice obožavam!!
    Vidim da si koristila kalup za kiflice, sjećam se da si ga prošle godine spominjala u komentaru na moj post pa me baš zanima kako funkcionira, odnosno da li imaš onaj metalni u kojem se kiflice baš peku (i da li lako izlaze) ili onaj plasični koji samo oblikuje kiflice?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, Tamara, dobro si primjetila, koristila sam kalup i funkcionira odlično i brzo se rade i sve su istog oblika i veličine..Zato mi je taj kalup super. Vade se iz kalupa isto tako bez ikakvih problema, kratko sam ih samo pustila da ne budu baš vruće i tople izvadila jedan po jedan i uvaljala u šećer...Odlično!
      Hvala ti!

      Izbriši
  5. Šalice su mrak, kiflice fine a slike genijalne

    OdgovoriIzbriši
  6. moja mama ih obožava :) krasan receptić

    OdgovoriIzbriši
  7. Famozne kiflice uz famozne šoljice sa kafom! Šta ćeš bolje u ove hladne zimske dane i većeri...

    OdgovoriIzbriši
  8. Kiflice su odlične, a prezentacija i fotkice su mi posebno dobre. Jako lijepo !

    OdgovoriIzbriši