srijeda, 19. rujna 2012.

Fritule sa sirom


















































..............stari, poznati nam, vrući specijalitet u malo drugačijem ruhu... Znamo da ih ima puno vrsta, iz različitih podneblja i sa raznovsnim začinima i dodatcima. Nama najpoznatije opet su one dalmatinske s dodatkom ruma ili rakije, suhim grožđem ili jabukama. Znamo da još postoje primoštenske, toskanske, venecijanske, splitske, brze, zobene, integralne, s kakaom ili čokoladom, punjene... Eh, ove moje napravljene su sa svježim mekim domaćim sirom i moram vam reći da odlično pašu i prava su poslastica u ove hladne jesenske dane...






















































Potrebno :

450 g svježeg kravljeg sira
2 jaja
50 g maslaca
250 g brašna
1 žličica praška za pecivo
malo soli
1 žličica naribane limunove korice
ulje za prženje
šećer u prahu i vanilin šećer za posipanje






















































Postupak :

1 . Sve sastojke prije same pripreme prilagodite na sobnu temperaturu. U posudu stavite svježi kravlji sir, dodajte jaja i maslac pa miksajte dok ne dobijete kremastu smjesu. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, malo soli i svježe naribanom koricom limuna. Dobro ga umiješajte u smjesu sa sirom. Miješajte kuhačom dok ne dobijete čvrsto tijesto.
2 . Ulje zagrijte u manjoj i dubljoj tavi. Žlicom grabite tijesto i lagano spuštajte u zagrijano ulje. Kako bi vam se smjesa bolje odvajala, između prženja žlicu možete umočiti u mlaku vodu. Fritule pržite do zlatno žute boje, a zatim ih okrenite i pržite i s druge strane. Gotove iz ulja vadite šupljikavom žlicom koja propušta ulje. Stavljajte ih na papirnati kuhinjski ručnik koji će upiti višak ulja. 
3 . Fritule poslužite vruće, uvaljane u smjesu vanilin i šećera u prahu.


































































































Recept je izveden prema receptu iz časopisa Čarolija okusa, s mojim malim izmjenama.

Broj komentara: 11:

  1. Odlične slike, plava pozadina baš lijepo ističe fritulice. Čini mi se da su mekanije i rahlije uz dodatak kravljeg sira. Svakako vrijedi isprobati!

    OdgovoriIzbriši
  2. Izgledaju primamljivo i ukusno :)
    Da li bi bilo u redu da koristim rikotu za njih?
    Divne fotkice!

    OdgovoriIzbriši
  3. Jako mi je interesantna ova varijanta fritula sa sirom. Volim ih inače jako, a kako ih obično radimo tradicionalno o blagdanima tada ih se izguštam. I ove ću isprobati, djeluju tako mekano i baš bih rado koju zagrizla.

    OdgovoriIzbriši
  4. Meni je sve sa sirom finije, pa i fritule :) Krasne su!

    OdgovoriIzbriši
  5. Slike su predivne, inace sam veliki ljubitelj sira u kolacima i testu :)Pozz!

    OdgovoriIzbriši
  6. fritulice jako volim, nisam probala sa sirom ali volim tijesta sa sirom pa vjerjatno da mi i ovo odgovara
    baš preljepe slike

    OdgovoriIzbriši
  7. krasne su i jako me mame.
    Samo da se nadovežem da i kod nas, u Istri ni jedno veće slavlje, vjenčanje ili rođendan ne može proći bez fritula!

    OdgovoriIzbriši
  8. It looks very nice and tasty! Thank you for the recipe! :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Diiivne, mame!!!!!! Savršeno!

    OdgovoriIzbriši