ponedjeljak, 9. svibnja 2011.

Zapečene šparoge u umaku, sa šunkom




............S obzirom da su svježe šparoge relativno kratko na raspolaganju, "bacila" sam se uživanje u istim. S finom kuhanom šunkom i ukusnim aromatiziranim maslacem, šparoga u pećnici dobije posebno plemenitu aromu i hrskavu koricu...Evo jedne jako ukusne varijacije na temu šparoge....

  


 Potrebno :

1/2 kg svježih zelenih šparoga
malo šećera
malo soli, papar
3 kriške tosta
3 žlice maslaca
svježa majčina dušica (timijan)
1 žličica mediteranske mješavine
1 glavica luka srebrenca
2 žlice brašna
3 dcl povrtne juhe ili povrtna kocka
1/2 dcl mlijeka
25 dkg kuhane šunke




Postupak :

1 . Šparoge ogulite, odrežite im drvenaste krajeve, pa ih kuhajte 15-tak minuta u posoljenoj vodi u koju ste dodali malo šećera.
2 . Tostu obrežite koricu, pa ga narežite na manje komadiće i izmiksajte sa žlicom maslaca, umiješajte jednu malu žličicu mediteranske mješavine, posolite i popaprite po želji.
3 . Pećnicu zagrijte na 200 C. Luk sitno nasjeckajte, pa ga u dubljoj tavici popržite na dvije žlice maslaca, dodajte mu brašno, kratko popržite, pa mu postupno dodavajte povrtnu juhu ili zasebno zakuhanu povrtnu kocku. Miješajući postupno dodavajte juhu dok ne dobijete kremast umak. Pred kraj dodajte mlijeko , malo svježeg timijana, žličicu mediteranske mješavine te posolite i popaprite po ukusu.
4 . Šparoge izvadite iz vode i procijedite, po dvije omototajte ploškom kuhane šunke te ih poslažite u nižu maslacem podmazanu vatrostalnu zdijelu. Prelijte ih pripremljenim umakom i pospite mješavinom maslaca i tosta. Zapecite 15-tak minuta u prethodno zagrijanoj pećnici.




Broj komentara: 16:

  1. Obozavam sparoge ,ove zelene mogu se sasvim fino jesti i sirove u salati.A ovako jos bolje.Na slican nacin pripremam i cikore(witlof).

    OdgovoriIzbriši
  2. Kod nas je retko ko probao šparoge iako ih ponekad ima u Merkatoru da se kupe, a oni koji su probali uglavnom su ostali razočarani jer jednostavno nisu znali kako da ih spreme. Šparogama treba nešto još da bi im aroma došla do punog izražaja. O onim divljim možemo samo da sanjamo. Ova kombinacija je prelepa i božanstveno odrađena. Za restoransku prezentaciju.

    OdgovoriIzbriši
  3. ove sam godine nakon puno vremena spremala sparoge. nazalost kod mene nema ovih tananih, sumskih, samo one uzgojene i to i jos uvoze iz Peru-a. ovu kombinaciju sa aromatiziranim maslacem sa gledala neki dan....jos razmisljam....

    OdgovoriIzbriši
  4. Baš dobro izgledaju ove tvoje šparoge. Bilježim za isprobati.

    OdgovoriIzbriši
  5. Šparoge obožavam i ovaj recept će se sigurno naći na mom jelovniku!

    OdgovoriIzbriši
  6. jako dobra ideja za pripremu šparoga!

    OdgovoriIzbriši
  7. Mislim da je zaista krajnje vreme da se preselim u mediteranske zelje.....ufff.

    Sjajne fotke i jelo :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Obožavam ih, a ova tvoja izvedba djeluje preukusno. Mogu samo misliti koliko se okusi nadopunjuju. Prekrasno jelo i prezentacija. :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Bilježim jer mora da je više nego dobro!

    OdgovoriIzbriši
  10. Pozdrav. Naletio sam sada na tvoj blog preko Ebbe, ubacio ga odmah u RSS reader. Vidim jako zanimljivih stvari da imaš, ovo sa zapečenim šparogama ću zasigurno ovih dana isprobati.

    OdgovoriIzbriši
  11. Ovo je predivno, dajem sve kolaše za šparoge sa šunkom. Sviđa mi je ova kombinacija s umakom.

    OdgovoriIzbriši
  12. Nikad ih probala nisam:(
    Ovo mi izgleda jako ukusno i trudiću se da ih pripremim, jer baš mi je glupo da ne znam ukus špargle...
    Dodji do mene, imaš nagradu:)

    OdgovoriIzbriši
  13. Za divan blog, jedna nagrada od mene!!!

    OdgovoriIzbriši
  14. Šparoge zbilja treba brzo i u potpunosti iskoristiti obzirom da im je sezona relativno kratka. Ovo je odličan način za pripremiti ih, sviđa mi se kako si iskombinirala i pripremila ovo jelo. Sigurno je jako ukusno i super izgleda !

    OdgovoriIzbriši