petak, 15. travnja 2011.

Jaja s gorgonzolom u umaku od rajčica



..........Što bi Uskrs bio bez pince, pletenice ili pogače, što bi bio doručak na Uskrs bez jaja i šarenih pisanica, šunke ili hrena, rotkvice i mladog luka !??.....Evo jednog prigodnog doručka ili interesantnog šarenog i zanimljivog priloga,  naravno s jajima , rajčicama i gorgonzola sirom....






Potrebno :

8 jaja
1 velika glavica luka srebrenca
2 žlice maslaca
1 limenka sjeckanih pelata
2 češnja češnjaka
sol, papar, mljevena paprika
malo origana, suhog ili svježeg
200 g gorgonzole
malo muškatnog oraščića
3 žlice milerama





Postupak :

1 . Jaja tvrdo skuhajte. Luk sitno sasjeckajte pa ga propirjajte na dvije žlice maslaca, umiješajte rajčice zajedno sa sokom (iz limenke), pa ih vilicom dodatno usitnite. Oljuštite češnjeve češnjaka, pa ih protisnite u umak. Pustite da uzavre, smanjite vatru i ostavite da tako lagano vrijucka oko 10 minuta. Umak začinite solju, paprom i žličicom nasjeckanog svježeg ili suhog origana.
2 . Pećnicu zagrijte 200 C. jaja oljuštite pa ih prerežite po dužini i raspolovite, izvadite žumanca te ih izmješajte s razmrvljenom gorgonzolom i mileramom. Smjesu začinite muškatnim oraščićem i paprom, pa  žličicom napunite bjelanca. U plitku vatrostalnu posudu izlijte umak od rajčica, na vrh poslažite punjena jaja, pa sve zajedno zapecite u zagrijanoj pećnici 15- tak minuta. Poslužite toplo.




Broj komentara: 14:

  1. woow, savršeno, jako jako mi se sviđa i morat ću isprobati! :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Iako sam dobila uputu da za Uskrs ne bih smjela raditi ništa uskršnje, čisto zbog tradicije sigurno ću imati i šunku i jaja i hren i rotkvice, ali ovako nešto posebno ne. Meni se jako sviđa, ali moja djeca nisu ni inače ljubitelji jaja, tako da ih ni gorgonzola ne bi privukla. Na žalost.

    OdgovoriIzbriši
  3. Nada ovaj recept mi se jako sviđa, moram ga probati!
    Šaljem ti lijep pozdrav i želim ugodan vikend.

    OdgovoriIzbriši
  4. Koje zanimljivo jelo! Nikad ovako nešto nisam jela, a zvuči mi kao odlična ideja posebno sad kad će mnogi imati viška kuhanih jaja. Prekrasno Nado, kao i uvijek. :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Odlična ideja s jajima, veselim se ovom jelu, sigurno ću napravit.

    OdgovoriIzbriši
  6. ovo je jako dobro i baš mi se sviđa ! ne samo za doručak, uz salatu i neki fini kruh eto i ručka i večere. Svakako bilježim recept, super je !

    OdgovoriIzbriši
  7. odlično je ovo i iako je prigodno za Uskrs vjerujem da ću ovo isprobati i u nekim drugim prilikama zbog ove gorgonzole :)

    OdgovoriIzbriši
  8. DIVNO!! Sjajna ideja Nado! Sve pohvale!

    OdgovoriIzbriši
  9. Tamara mi ukrala riječ iz usta :) A ja danas spremam restani krumpir prema tvom receptu od prije dvije godine :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Em što je ovaj recept idealan za reciklažu milion jaja koje ćemo dobiti za Uskrs, em je toliko prefinjen sam po sebi da se može praviti i van Uskrsa!
    ps imamo istu činiju :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Bas vrlo praktično i genijalno,uvek za uskrs imas extra predloge.Svidja mi se kombinacija i sa paradajzom.

    OdgovoriIzbriši