ponedjeljak, 15. studenoga 2010.

Salenjaci



....................Savršeno ukusan starinski, lisnati kolač punjen marmeladom, a koji me u mislima gotovo uvijek vrati djetinjstvu, odrastanju, vikendima na selu. Najčešće smo ih jeli u zimsko doba, vrijeme Božića ili  Nove godine kada se po selima i rade svinjokolje te se taj osnovni sastojak uvijek može i naći....Već jedno duže vrijeme sam ga planirala i sama napraviti i evo ga.....
....................Postoji više vrsta ili varijacija ovog istog kolača, s kvascem, bez kvasca, bijelim vinom ili mineralnom vodom..ja sam ga napravila od svih tih varijacija po nekoj svojoj i po nekom svom receptu..Moram priznati da sam jako zadovoljna dobivenim i tim okusom koji me doista ponovno vratio u djetinjstvo......




Potrebno:

1 kg brašna
3 dcl mlakog mlijeka
3 žlice šećera
3 žumanjka (jedno za premazivanje)
1 dcl mineralne vode
1 kocka svj. kvasca
malo soli
40 dkg mljevenog čistog
svinjskog sala
marmelada, okusa po želji







Postupak :

1 . Kvasac izmrvite, dodajte mu malo šećera i malo brašna, prelijte mlakim mlijekom, pa ga pustite da se digne pjenica. U posudu u kojoj ćete mijesiti tijesto stavite pola kg brašna, u sredini napravite udubinu, pa stavite dignut kvasac s mlijekom, žumanjke, šećer, malo soli, mineralnu vodu, te 2 žlice mljevenog sala. Sve dobro izradite mikserom ili ručno kuhačom, po potrebi dodajte brašna. Tijesto "izlupajte" dok se ne počnu pojavljivati mjehurići i ne počne se odvajati od posude. Prekrijte ga čistom kuhinjskom krpom i pustite da se diže na toplom mjestu.
2 . Dignuto tijesto još premjesite, razvaljajte u obliku pravokutnika i premažite s pola preostalog mljevenog sala. Preklopite desnu trećinu tog pravokutnika prema sredini, te ponovite isto i s lijevom stranom tijesta. Ostavite sve da odstoji pola sata, pa ponovno razvaljajte, premažite ostatkom sala i ponovno preklopite tijesto. Pustite da odstoji još pola sata.
3 . Takvo tijesto ponovno razvaljajte, pa režite oblike po želji, najčešće se rade trokutići. U sredinu im stavite malo marmelade, te ih zarolajte od šireg prema užem dijelu, da dobiju oblik kroasana ili kiflice. Svaki salenjak premažite umućenim žumanjkom.  Stavite ih peći u limu prekrivenom pek papirom u zagrijanoj pećnici, na 190 C, kroz 20-tak minuta. Gotove salenjake ohladite, te pospite šećerom u prahu.




21 komentar:

  1. Volim salenjake!!! I mene oni vezuju za te svinjokolje po selima. Nisam volela onaj miris tek zaklanih prasica, ali salenjake sam tamanila do besvesti i bez straha od suvisnih kilograma. Ovde mi je salo nedostupno, a pretezno leti putujem u nase krajeve tako da, iskreno, ne pamtim kad sam zadnji put jela salenjake.
    Ovi tvoji mirisu preko ekrana, rado bi se posluzila :) A ova zadnja fotka je bas "na izvol`te"... ova koja je izvirila kao da je krenula prema nama koji slinimo s ove strane ekrana :)))

    OdgovoriIzbriši
  2. Volim ih. I rijetko jedem. Mmmh,kako su već sa fotografije mirisini, ukusni, privlačni. Pružili ste mi taj starinski osjećaj sreće, Nado..! Toplo mi oko srca.

    OdgovoriIzbriši
  3. Obozavam salenjake, ali ih nisam jela zadnjih 18 godina (bez pretjerivanja - nemoguce naci salo ovdje (AU)). Malo sam 'sarala' po tvome blogu - dopadaju mi se tvoji recepti.

    OdgovoriIzbriši
  4. ja obožavam tvoj blog, uvijek iznenadiš sa receptima. Pošto baš imam svinjsko salo doma (obično moja nona kod mesara nabavi), ovo ću prvom prilikom napravit, makar ako niš drugo za Božić! :))

    OdgovoriIzbriši
  5. Kod nas se zovu salčići i ja ih naprosto obožavam. Ta hrskavost se ne može postići sa puterom ili uljem. A volim ih onako tople da džem curi iz njih dok se jedu. Odlično Nado!

    OdgovoriIzbriši
  6. Jedva čekam da se dočepam sala pa da ih i ja napravim: Fantastični su, dobri stari kolači!

    OdgovoriIzbriši
  7. mmm, salenjaci su mi omiljeni kolač iz djetinjstva! moja mama ih radi savršeno, a ovi tvoji podsjećaju baš na njene... savršeni! :)

    OdgovoriIzbriši
  8. haha ovaj na zadnjoj slici je moj!!!...vidi kako me gleda:)......
    obožavam salenjake ali to i krafne su jedini kolači od dizanog tjesta koje na pravim.....
    jednostavno mi ne budu kao mamini;(((....
    a i do sala nije jednostavno doći:P....danas sam kupila svježu slaninu i radit ću čvarke....domaće:)))......sretna sam ko malo dijete:))))....
    pusa za sve divne slike i recepte koje djeliš s nama <3...
    M....

    OdgovoriIzbriši
  9. Salčići, čini mi se da im mogu osetiti i miris i ukus. Kolači iz mog detinjstva, omiljeni uz vanilice i pivske kiflice u šerbetu sa ml. orasima :))

    OdgovoriIzbriši
  10. Eh, Nado...sta nam radis sa ovim slicicama, i bas kao sto kaze Mihaela gotovo da su tu pred nama...samo da se posluzimo!;)))Svidja mi se tvoj receptic, isprobala sam ih vise i svi su bili podjednako dobri...prijatno grickanje!;)))

    OdgovoriIzbriši
  11. Imala sam ujnu koja nije bila vješta u kuhinji, ali je zato radila najfinije salenjake. Što nije mala stvar. To je jedini kolač u kojem podnosim nešto nalikk na svinjsku mast. Prekrasni su ti i nije to baš samo tako za napraviti.

    OdgovoriIzbriši
  12. to mi na kolinju uvijek radimo za desertić :))

    OdgovoriIzbriši
  13. Joj Nado tako su predivni da me jako mame. Inače ja ih nikad nisam radila, a i jela sam ih samo par puta. Nažalost ne znam gdje bi nabavila salo za njih tako da samo mogu uživati u tvojim fotkama. :)

    OdgovoriIzbriši
  14. Odavno ih nisam niti vidjela niti cula za njih. Kao dijete sam ih obozavala. Prekrasno su ti ispali.

    Imas malu nagradicu na mome blogu pa bih te molila da dodjes i preuzmes je :-)

    OdgovoriIzbriši
  15. obzirom da me moja baka još i danas redovito opskrbljuje sa salenicama nemam baš često potrebu da ih radim sama, dopada mi se ova tvoja verzija

    OdgovoriIzbriši
  16. kada god sa prijateljicama komentiram koji kolač nam je najdraži uvijek se na sam vrh probiju salenjaci, pravi, starinski kolačići baš posebnog okusa. Jako dobro si ih napravila, izgledaju izvrsno !

    OdgovoriIzbriši
  17. Stvarno su ti savršeni! Meni su još uvijek na to do listi, nikako uloviti vremena.
    Ali pokušati ću ove zime konačno! :)
    Upravo me mame fotkama! :)

    OdgovoriIzbriši
  18. Salčići su zakon...i uvek će tako biti!Vidi se po fotografiama da si ih odlično napravila,znas kada se vidi da su bili meki.

    OdgovoriIzbriši