nedjelja, 20. lipnja 2010.

Kocke od limuna




........Ovo je jedan jednostavan ljetni kolač s limunom..U donjem dijelu kolača je biskvit s okusom limuna, a povrh je pjenasta krema sa sokom i samom koricom limuna..Odlično kao osvježenje za vruće ljetne dane, ..lagan i ukusan kolač.. iz moje radionice..





Potrebno :

za biskvit
4 jaja (odvojena)
120 g šećera
120 g brašna
1 žlica svježe naribane limunove korice
0, 5 dl ulja
1 žličica praška za pecivo


za kremu
4 jaja (odvojena)
200 ml svježe iscijeđenog soka od limuna
350 g šećera
2 žličice naribane limunove korice
2 vrećice pudinga od vanilije
1 žlica gustina
šećer u prahu za posipanje



Postupak :


1 . Pećnicu zagrijte na 180 C. Žumanjke odvojite od bjelanjaka, pa ih istucite sa šećerom. Dodajte limunovu koricu, brašno s praškom za pecivo i ulje. Na kraju gumenom žlicom lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. Pecite 25 minuta.
2 . Za nadjev (kremu) od limuna uzmite još 4 jaja, pa odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjca stucite u snijeg uz dodatak 150 g šećera. Žumanjke izmiksajte s preostalih 200 g šećera dok ne postanu jako pjenušava i kremasta. Umiješajte sok od limuna, koricu, prašak za puding i gustin.Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. Nadjev izlijte po tijestu, ravnomjerno ga razmažite i pecite kolač na 150 C još oko 30-35 minuta, dok se krema ne stisne. Gotov kolač izvadite, ohladite i izrežite na kocke. Pospite šećerom u prahu.


Broj komentara: 14:

  1. Ovo bas moram probati, mnogo mi se svidja! Odlican recept! Samo kad stignem, pravicu sa meyer limunom (ukrsten limun i mandarina, odlican je za kolace)... Super post, slicice, sve fantasticno! Pozdrav!!!

    OdgovoriIzbriši
  2. Super!!! Izgledaju tako mekano i socno!

    OdgovoriIzbriši
  3. Ne znam postoji li išta od limuna što bih ja odbila. I vjerujem ti da je kremasto i osvježavjauće, a tako i izgleda. Čak mi i miriše sve do ovamo! :)Super!

    OdgovoriIzbriši
  4. Jednostavne i fine !! Ovako nešto uvijek mi je jako privlačno :)

    OdgovoriIzbriši
  5. jako volim limunaste kolače. ovaj spremam recept definitivno

    OdgovoriIzbriši
  6. Ja volim ovakve kolače i ovaj mi se recept baš sviđa.

    OdgovoriIzbriši
  7. Volim svježi okus limuna i ovakvi jednostavni kolači uvijek su moj favorit. Nadam se da ću imati priliku napraviti ga i nadam se da ćemo skoro istražiti prekrasne recepte koje nam poklanjaš na svom blogu.

    OdgovoriIzbriši
  8. Divno izgledaju ove kockice i slazem se sa Selmom, tvoj blog bi bilo zaista divno istraziti i isprobati neke od ovih finih receptica.;)))

    OdgovoriIzbriši
  9. Melita - hvala ti, drago mi je da si opet malo više s nama..tvoj blog je prava riznica za inspiraciju...
    Melrose, Tadeja, Masatera hvala vam..
    Andreica ovo je jednostavan kolač, a ako voliš limun, to je to..ovdje se on baš baš osjeti..
    Gago hvala..
    Selma..hvala ti puno..
    Mignonne - hvala ti puno na podršci..ja sam počašćena..kod tebe također svi znamo kakve se delicije serviraju, bilo bi ih dobro istražiti..
    Dilajla - hvala ti puno..

    OdgovoriIzbriši
  10. Nado,ovo je nesto posebno!!1Ja limun u kolačima obozavam,pravila sam i bitter pitu ,mislim da je od mamajac,i ovo se mora isprobati.

    OdgovoriIzbriši
  11. Nado, meni ovo izgleda vrlo lijep i lagan kolač, baš za ljetne dane. Samo nije mi jasno sta da radim sa 200g maslaca, u postupku se nigdje ne spominje???... Da li ga miksam sa žumanjcima u nadjevu ili?? Molim za malu pomoć.

    OdgovoriIzbriši
  12. Anonimno - evo, recept je ispravljen. Inače anonimne komentare ili pitanja ne objavljujem i ne odgovaram na njih.. ali pretpostavljam da si se zaboravio/la potpisati, kao što sam ja u potrebne sastojke slučajno ubacila 200g maslaca..

    OdgovoriIzbriši
  13. odličan recept ! volim limun i sve od limuna a posebno kolače i kreme. Ovdje imam sve. Kolač odlično izgleda i vjerujem da će uskoro na isprobavanje !

    OdgovoriIzbriši