utorak, 1. lipnja 2010.

Džem od jagoda






...........Ovo je moja domaća marmelada od jagoda. Napravljena je od svježe ubranih domaćih prvoklasnih,  nešpricanih jagoda i nekoliko osnovnih, neizbježnih sastojaka. Bez konzervansa je i savršenog okusa jagode. Ako vam izdrži i prebrzo ju ne potrošite, u tom kraljevskom voću pretočenom u marmeladu uživajte i tokom cijele godine.























































Potrebno :
(za tri staklenke )

1500 g svježih jagoda
500 g šećera
1 vrećica Džemfixa extra 2:1
250 g želirnog šećera 2:1
korica jedne neprskane naranče
100 ml nekatara od crnog ribizla
po želji u teglice staviti po listić svježe metvice


Postupak :
1 . Jagode operite, očistite, ocijedite i narežite na manje kockice, te ih stavite u veći lonac u kojem će se  džem i kuhati. Pošećerite ih ,izmješajte te poklopite lonac i ostavite stajati na nekoliko (2-3) sati.
2 . Odstajale jagode stavite na  vatru, odmah im dodajte koricu naranče i nektar od ribiza. Dodajte im još i želirni šećer sa Džemfiksom te stalno miješajući pustite da smjesa zavri. Kuhajte još 10-tak minuta stalno miješajući. Smjesa će i nakon kuhanja ostati u tekućem stanju. Želira se tek nakon punjenja.
3 . Prethodno oprane staklenke prije samog ulijevanja džema još jednom isperite uzavrelom vodom te ih okrenite da se posuše. Pećnicu zagrijte na 50 C. Sa zakuhanog džema po potrebi skinite nastalu pijenu te ga odmah izlijte u pripremljene staklenke. Isključite pećnicu, staklenke čvrsto zatvorite twist of poklopcima te ih okrenite naopačke na 5 minuta. Ohladite ih u prethodno zagrijanoj pećnici.







Broj komentara: 17:

  1. Nada,
    Very, very beautiful pictures -
    looks delicious, fresh and aromatic!
    Greetings, Diana

    OdgovoriIzbriši
  2. Mmmm, dzem je bas pravi, ima divnu boju a ovaj kolaz od fotkica mi se jako svidja...nikako da jos isprobam neki recept sa dzemfixom, a cini mi se da je puno jednostavnije nego pripremati na klasican nacin, uz duuugo kuvanje...i jos bih samo pitala sta je to zelirani secer, ne bih da nesto pogresim u pripremanju...hvala puno unapred;))) pozdravcek...

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala draga, ova predivna boja je zbog ovih 100 ml Pago nektara od ribizla. Sa džemfixom je puno jednostavnije i brže, a učinak je isti, samo još uštediš vrijeme i struju. Želirni šećer je gotova smjesa koju mi ovdje možemo, a vjerojatno možete i vi kupiti, a proizvodi ju Dr.Oetker..ta smjesa štedi šećer..
    Hvala ti još jednom..

    OdgovoriIzbriši
  4. mmmm...super izgleda a vjerujem da je i ukus predivan.
    Osim što dobro kuhaš...dobro i fotkaš...Baš fotkice super..
    LP,Phoenix

    OdgovoriIzbriši
  5. Prelepo izgleda, fotkice su super...

    OdgovoriIzbriši
  6. Fino, prefino, odličan džem !
    a kako tek lijepo izgleda, fotkice su prekrasne !!
    Ja se također spremam objaviti svoje dvije marmeladice od jagoda koje pravim, a sigurno ću isprobati i ovaj tvoj džem :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Joj slika!!! Božanstvene su a naravno i džem!

    OdgovoriIzbriši
  8. Jako fino, baš sam razmišljala da napravim još nešta domaće. Samo ne mogu nabaviti toliko odmaćih jagoda tako da ću vjerovatno koristit one kupovne. I ja sam se pitala što je to nektar od ribizla. Ako sam dobro razumjela to je sok od ribizla kupovni?

    OdgovoriIzbriši
  9. Sve su fotkice očaravajuće, tako nježne i divne.

    OdgovoriIzbriši
  10. Divna ti je i ja sam je pravila prošle godine i tu je uvijek bila nadohvat ruke a to mi je drago pogotovo zbog klinaca jer je prirodna.A ove godine sam se nešto uljenila...

    OdgovoriIzbriši
  11. Savrsena marmeladica,bas sam pre neki dan u autu dok sam decu vodila u vrtić slusala neki recepz za marmeladu od jagoda,ali ovaj tvoj mi je bolji...

    OdgovoriIzbriši
  12. Prekrasno izgelda i miriši sve do ovamo! Fotke su zavodljive! I ja se kad se već odlučim raditi nešto od te slatke zimnice, znam poslužiti želinima i sl, kao što je džemfix, jer stvarno sojetno smanjuje i količinu šećera i vrijeme pripreme. I što kažeš, ako uspije preživjeti,a da se ne pojede, stvarno se ne kvari!
    Uglavnom, sad si mi dala volju da i ja skuham! :)

    OdgovoriIzbriši
  13. vau, boja me oduševila i ne mogu dočekati da pravim svoj! :)) i ja dodajem džemfix ili želin jer sam primijetila da dok su staklenke originalno zatvorene jednom kad sam u njih ulila džem, on može stajati jako dugo... ali kad se staklenku otvori, ako se džem odmah ne pojede, onda često zna popljesniviti... s džemfixom nema takvih problema :)

    OdgovoriIzbriši
  14. Ovo mora biti savršeno. Inače nisam luda za kuhanjem džemova ali za ovu deliciju bi odvojila vrijeme. Prekrasne fotke i prekrasna prezentacija. :)

    OdgovoriIzbriši
  15. divnan, sigurna sam da je prefin! Ja sad čekam one šumske, ne mogu ih dočekat! nisam ih godinama jela.. :DD

    OdgovoriIzbriši