petak, 28. svibnja 2010.

Zuni Ricotta Gnocchi i pileće okruglice



.........Zuni Ricotta Gnocchi ili njoki napravljeni od domaćeg sira ricotta,a kojeg smo u ovom svibanjskom krugu igre za food blogere Kuvarijacije, trebali napraviti sami i to po ovom receptu sa bloga Palachinka.
.........Radila sam ih prije nekoliko dana i napravila sve kako je i trebalo raditi, točno po receptu. Večer prije sam napravila domaću ricottu, procijedila kroz gustu tkaninu i ostavila za idući dan u hladnjaku da se dobro procijedi. Idući dan sam sir pomiješala sa ostalim sastojcima kako je i navedeno, dobro izmješala i radila njoke koje sam potom uvaljala u brašno (kao na slici) i kuhala točno tri minute, međutim dogodilo se potpuno razočarenje. Okus im je bio stvarno odličan i baš neodoljiv, ali njihova konzistencija i oblik nikakav, bile su jaako mekane i "mljackave" i uopće nisu imale neki oblik..Mogle su se eventualno poput griza na mlijeku, pojesti žličicom i tako uživati u samom okusu..Nisam se htjela više previše zamarati , mišljenja sam da sam išla točno po receptu..Uz njoke sam radila i pileće okruglice, koje su bile više nego odlične. Inače tako nešto s mljevenom piletinom rijetko radim, više koristim mljevenu junetinu ili svinjetinu i stvarno nam je svima u kući ovo bilo odlično, a i njoke su se bez obzira na to jer nisu imale oblik njoka pojele..



Za njoke od rikote potrebno je :

Zakuhati 1,9 l punomasnog mlijeka sa 230 ml slatkog vrhnja, u zakuhalo mlijeko dodati tri žlice ili 45 ml svježe iscjeđenog soka od limuna te smanjiti vatru i konstantno lagano miješati, dok se ne počnu stvarati grudice.Tada sve procijediti kroz gustu tkaninu, malo prohladiti i dalje ostaviti preko noći na hladno, u hladnjak da se dalje dobro procijedi.

Video uputstva, Gourmet Magazine, Gina Marie Miraglia Eriquez

Za pileće okruglice :

1 Kajzericu ili žemlju ili šnjitu kruha namočiti u hladnu vodu. Kada je kruh upio vodu, dobro ga izcijediti, dodati mu 300 g mljevenog pilećeg mesa od prsa, 1 jaje, 2 žlice parmezana, 2 žlice sitno nasjeckanog peršina, posoliti i popapriti. Od te smjese oblikovati okruglice veličine njoka i peći u teflonskoj tavi na vrlo malo ulja sa svih strana.

Gotove njoke i pileće okruglice preliti umakom. Otopiti 100 g maslaca te na njemu popržiti sitno nasjeckanu kadulju, te priliti po njokama. Sve još posuti svježe ribanim parmezanom. Poslužiti toplo.

Prijevod originalnog recepta

Broj komentara: 12:

  1. Ja sam odustala od ovo mjesečnog učešća jer mi je pomalo smiješno (a malo mi vuče i na prenemaganje, no možda sam u krivu) raditi domaću ricottu! Svaki sir zahtijeva znanje "znanja", te ovisi o kvaliteti mlijeka i uvjetima izrade. Nije to baš samo tako kako se u tom "famoznom" receptu da naslutiti, pa stoga i nisi uspjela s njokima jer očito da sir nije bio onakav kakav je potreban da se njoki "drže" skupa. Šteta truda, jer greška sigurno nije tvoja. No, barem su pileće okruglice super ispale! Odlično izgledaju.

    OdgovoriIzbriši
  2. Recept je los u sustini jer stvarno treba dodati brasna smjesi od rikote! Pa ne mogu se njoke bas samo od sira praviti!
    Ja sam bucnula prvih par komada u kljucalu vodu i imala isti ishod- ukus super ali se raspadaju i prije nego sto ih izvadim iz vode.
    Onda sam dodala brasna koliko je trebalo da se lijepo zamijese, pa onda malo opet uvaljala u brasno. Bile su super - spolja odlicna konsistencija a unutra neodoljivo mekane!

    Pozdrav!!
    Nela

    OdgovoriIzbriši
  3. Meni ovaj rucak, u kompletu, deluje odlicno! Sto se mlevene piletine tice, ona mi je favorit... trpam je u sve, od ovakvih okruglica, preko musake do cevapcica :)))
    Nisam uspela ucestvovati u ovom krugu igrice i malo mi je zao jer mi ove njoke zvuce jako fino!!!

    OdgovoriIzbriši
  4. Hvala svima..
    Nela slažem se s tobom..ja sam ga radila točno po receptu..stvarno mi je bezveze reći da recept ne valja, ali se bojim da je tako, a tako ga je prevela i Maja kada je izabran za ovaj mjesec..dakle ili sam recept ili prijevod..nešto ne valja....evo sad ću ubaciti i link na sam taj prijevod....

    OdgovoriIzbriši
  5. Ovaj put ja skupljam vaša iskustva i kasnim sa svim. I meni se kod čitanja recepta učinilo da ne drži vodu i da bi moralo nešto držati sir na kupu, ali rekoh tko zna, nisam nikad probala, a kako nisam niti sad na vrijeme stigla mlijeko još uvijek čeka da bude u sir pretvoreno, pa ćemo vidjeti. Mljevenu piletinu nikad ne koristim, to meni nekak čudnjikavo zvuči, ali moja mama da i veli kak' su joj polpeti jako dobri, ja kimnem, ali......tako da se veselim i to probati, a osim toga sam baš dobila svježu kadulju s Visa.
    Odlično ti okruglice izgledaju na fotkama i dodatno si me navukla da radim baš njih, jer sam prvotno mislila njoke napraviti s nekim drugim umakom!

    OdgovoriIzbriši
  6. Hvala Tadeja, ja mislim da brašno treba staviti i u samu smjesu sa sirom, a ne samo uvaljati njoke, pretpostavljam..nešto ih stvarno treba držati na kupu ili možda više jaja dodati, koja bi povezala tu smjesu...

    OdgovoriIzbriši
  7. Prevod koji je dala Maja je dobar, tacno onako kako je Marija zadala, tako da nije bio problem u tome. Ja sam se slijepo drzala recepta i kad sam vidjela da ne ide, morala sam spasiti sto se spasit' moglo :)

    Meni je samo zao sto sam tek sada malo vise istrazila o tome - na Daring Bakers sajtu ima mnogo vise detalja http://thedaringkitchen.com/recipe/zuni-ricotta-gnocchi ukljucujuci i savjete sto raditi ako vam je smjesa takva da se njoki raspadaju.

    Sad znamo za sledeci put!

    OdgovoriIzbriši
  8. Izgleda da učimo dok smo žive ali su slikice jako lijepe .Znam da su njoki od ricotte fini ali mi se činila malo suha kombinacija bez ikakva toća ali okusi se razlikuju.

    OdgovoriIzbriši
  9. Da budem iskrena,kada sam videla temu,nisam ni gledala recept.
    Ćuftice su sjajne,sigurno je sve preukusno!

    OdgovoriIzbriši
  10. Hvala svima!
    Lakoj kuharici, Mihaeli, Neli, Dilajla, Tadeja.. Verice hvala..

    OdgovoriIzbriši
  11. Cao Nado,
    Dok sam istrazivala po tvom blogu i birala recepte za jela koja bih mogla da napravim, naisla sam na ovaj. Ono sto mi je privuklo paznju je pravljenje rikote koje u sustini nema veze sa pravom izradom. Ova teta koristi mleko, slatku pavlaku i sok od limuna, tako da je pre dobila mascarpone nego rikotu (za maskarpone treba samo pavlaka i limun). Rikota je nemasni sir dobijen iz surutke i nastao je tako sto je nekom bilo zao da baci surutku. :)

    http://biology.clc.uc.edu/fankhauser/Cheese/Ricotta/RICOTTA_00.HTM

    Pogledaj na ovom linku kako se pravi rikota.
    pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  12. Cao Nado, opet ja :))
    Izvinjavam se sto sam ispala nevaspitani padrobanac na blogu :)) Citala sam recepte i samo ovde uletela sa komentarom za sir, jer sam malo bila u zurbi, a i kada citas nekog na ovaj nacin, prosto se toliko "zblizis" sa tom osobom, pa sam ti se obratila kao da se znamo 100 godina :))
    Blog je divan, i mada imamo dosta razlicite kuhinje, uzvima dok ga istrazujem. Nasla sam i sta cu da isprobam od recepata.
    A pro po ovog fijaska sa njokama od rikote, ja verujem da je problem do loseg pravljenja sira. Mozda biste imale vise uspeha da ste prilikom pripreme izostavile maslac, jer ste pravile smesu od masnog sira - kao maskarponea umesto rikote - obezmascenog sira. Ali ko sto ste zakljucile, nije ni bitno :)))
    sve vas pozdravljam

    OdgovoriIzbriši