ponedjeljak, 22. ožujka 2010.

Uskršnji zečići

.... Kako se Uskrs ,blagdansko ozračje i same pripreme oko njega već u toku i sve bliže, ja sam odlučila napraviti ove slatke dizane zečiće koji će sigurno razveseliti sve, a posebno najmlađe. Izrazito su aromatični, jednostavno se pripremaju, a odličan su prilog uskršnjem doručku. Ukrasite ih, napravite im uši, oči, njuškicu i stavite im bademove štapiće za zubiće....




..

Potrebno :

3dl mlakog mlijeka
1/2 kocke svježeg kvasca
1/2 kg brašna
100 g šećera
80 g omekšalog maslaca
malo soli
žumanjak za premazivanje
suho grožđe
po želji bademovi štapići





Postupak :

1 . U šalici razmrvite kvasac, stavite među prstima šećera pa ga prelijte s 2,5 dl mlakog mlijeka. Ostavite šalicu na toplom i pustite da se digne pjenica.
2 . Zasebno u zdjelu stavite brašno, prstohvat soli, maslac narezan na listiće , šećer. Sve prelijte mlijekom i dignutim kvascem, pa zamijesite kompaktno tijesto. Zdjelu prekrijte krpom i stavite da se diže na toplom.
3 . Dignuto tijesto premjesite na pobrašnjenoj radnoj plohi, pa ga oblikujte u valjak.
Valjak podijelite na 14 jednakih komada, pa od svakog napravite kuglicu koju stavite na lim za pečenje obložen pek papirom. Svaku kuglicu lagano spoljištite, do pola ju zarežite oštrim nožem i zečiću oblikujte uši. Premažite ih umućenim žumancem sa malo mlijeka. Od suhog grožđa napravite im oči, te njuškicu, a od bademovih štapića zubiće. Kad se žumanjak upije, prekrijte ih krpom i pustite da se još kratko dignu.
4 . U međuvremenu zagrijte pećnicu na 180 C. Zečiće stavite u pećnicu i pecite 12-tak minuta., dok lijepo ne porumene. Pečene izvadite i pustite da se malo prohlade. Po želji ih možete posuti još šećerom u prahu.



Broj komentara: 20:

  1. They are so sweet :)
    I wish you happy Easter, Nada :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Baš su medeni ovi tvoji zečići!

    OdgovoriIzbriši
  3. Jako lijepo izgledaju, obavezno ću ih raditi sa svojom unučicom. Jednostvan dizajn, a odmah se prepoznaju glavice zečeka.

    OdgovoriIzbriši
  4. Preslatki su, ove godine ništa posebno ne pripremam za Uskrs ali ovi zecovi su me toliko oduševili da bi ih baš isprobala. :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Stvarno su slatki i veseli i divno izgledaju u ovoj korpici poput ogradice.

    OdgovoriIzbriši
  6. Baš su super, kao stvoreni za dječji Uskrsni doručak!!

    OdgovoriIzbriši
  7. super su! i ja sam planirala točno ovakve zečiće napraviti za uskrs, vidjela sam ideju u časopisu lissa. preduhitrila si me :D

    OdgovoriIzbriši
  8. Zečići su genijalni.Tako si sve divno aranzirala!

    OdgovoriIzbriši
  9. Bas su medeni, jako mi se svidjaju...ti si nam bila vredna i spremila nam vec divne receptice za praznik, sigurno cu nesto isprobati!;))) hvala puno i na linku za foodpohotography...;)))

    OdgovoriIzbriši
  10. Preslatki su, baš im šašavo visi uvence:))

    OdgovoriIzbriši
  11. Ajme, pa dođe ti žao pojesti ih! Ovo uheco koje visi je ludo simpatično! :)

    OdgovoriIzbriši
  12. preslatki su, i još kako si ih samo aranžirala.... divim se! :))

    OdgovoriIzbriši
  13. Draga Nado, zeke su isprobane na opste odusevljenje ukucana i komsiluka...hvala puno jos jednom na super recepticu!;)))
    http://mignonne.coolinarika.com/slike/prikazi/310623

    OdgovoriIzbriši
  14. Hvala svima, minnone hvala draga :))

    OdgovoriIzbriši
  15. Hummm delicious, thank you for the recipe.

    Kisses

    OdgovoriIzbriši
  16. Jao, preslatki su, koliko sam toga propustila!!! Sad cu da ti precackam blog uz kaficu; plasim se samo udebljati se gledajuci ove miline :)

    OdgovoriIzbriši