petak, 15. siječnja 2010.

Marmelada od manga i kivija


................... I sama pomisao na marmeladu vraća me u djetinjstvo, u našoj obitelji ovaj voćni namaz u "žargonu" još zovemo i  "dječjom radosti "..Volimo ju svi, iako ju najviše voli moja bolja polovica, onako jednostavno na kruhu  s maslacem. Imamo ih više vrsta u kući, od višanja, marelice, brusnice...Kako ja obožavam tropsko voće i stalno sam u potrazi za nekim novim još ne isprobanim vrstama, od raznih kumquata, kakija ili karambola pomislila sam kako bi bilo super napraviti marmeladu od tropskog voća. S malo mozganja i razgledavanja u obližnjem trgovačkom centru, odlučila sam se na kombinaciju mango - kivi ..i mogu vam reći da sam prezadovoljna krajnjim ishodom, pa se često  nalazim  u iskušenju za još žličicu i još samo jednu....i već znam što ću za doručak, uz šalicu tople kave...



 Potrebno : (za 3 staklenke)

2 manga
1/2 kg kivija
500 g  šećera
2 dcl soka od jabuke
1 vrećica Želina
1 paketić limunske kiseline 

                                                                                                                                               







Postupak :

1 .Ogulite voće, mangu izvadite košticu, pa ga kao i kivi narežite na manje kockice. Dodajte sok od jabuke, pa umiješajte Želin pomiješan sa šećerom, ostavite da odstoji 1sat.
2 . Stavite voće u širok lonac, pustite da zakuha na jačoj vatri. Kuhajte ga 10-tak minuta. Na tanjurić izvadite malo marmelade, pa provjerite da li se želira, malo pričekajte, pa postavite tanjurić u koso, ako smjesa klizi kuhajte još 10-tak minuta, pa dodajte paketić limunske kiseline. Izmješajte.
3 . Izlijte marmeladu u staklenke koje imaju poklopac na navoj, koje ste prethodno isplahnuli kipućom vodom. Dobro ih zatvorite, pa ih okrenite na poklopac i ostavite ih tako 15 - tak minuta. Vratite ju u prvobitni položaj, ohladite i čuvajte u hladnjaku!




Broj komentara: 7:

  1. Nisam pretjerano luda za marmeladama i zapravo ih koristim samo kao premaz za biskvite ili za spajanje keksića. Zbog toga se rijetko odlučim i raditi marmelade, džemove i sl., radim ih jedino ako imam puno nekog voća. :)
    Ipak ova kombinacija mi je jako zanimljiva i sigurna sam da je marmelada ukusna, a izgleda presavršeno. :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Svidja mi se taj dašak egzotike u zimu.J avolim marmeladice svakakve.Napravim ih u manjim količinama i onda mazem stalno drugu.Na jednom blogu sam videla recept za marmeladu od narandze i šargarepe...:)sto da ne.Bas pogledaj blog je U kuhinji sa B.

    OdgovoriIzbriši
  3. It seems very subtle and delicious,
    tasty presentation.
    Great photos
    Greetings, Diana

    OdgovoriIzbriši
  4. Hm :-)
    Kakvog li je ukusa, ne mogu da naslutim. Nisam jela ovakvu kombinaciju ali mi zvuci jako fino.

    OdgovoriIzbriši
  5. Ja volim marmelade, najviše od trešanja i miješanog šumskog voća.
    Ova kombinacija izgleda predivno.. Super si se sjetila.

    OdgovoriIzbriši
  6. Odlično izgleda! Ove crne točkice daju posebnu draž!
    Da nisam ovih dana zaglavila s jednim drugim voćem, ni kriva ni dužna, stvarno bih odmah isprobala, ali pamtim za ubuduće!

    OdgovoriIzbriši
  7. :))) a da nismo od jednog tate? :)))

    i ja fantaziram sa marmeladama i ostalim receptima iz pripreme jela, pa sam isprobao i tu kombinaciju (mango/kiwi)jos pre 8 godina i svakako da je super, ali evo jos par ideja u kombinaciji sa mangom.

    belo grozdje bez kospica,
    dinja (ne lubenica kako je nazivaju Dalmatinci) i papaja.


    Dinja daje tako nezan ukus (bas kao prvi poljubac stidljive devojke), probajte.

    Ne trebam vam crtati, vidim da ste svi u TRENDU :), ali eto malo materijala za vase nove fantazije.


    Jedini moj savet, ne stavljajte zeletin. Istina, dobicete manje mase ako pravilno ukuvate, ali bar znate da je 100% nesto prirodno i samo vase.

    Jos jedan savet za dugogodisnje konzerviranje.
    Verovali ili ne, moji dzemovi su stari i po 5-6 godina i nema sanse da se pokvare, a ne stavljam apsolutno nista osim secera i mozda nekih dodataka za ukus.
    Ja jednostavno drzim napunjene teglice u rerni (oven) po dobrih 5-6 sati na temparaturi od 80-90 stepeni C.
    Prijatno,
    KAJ - Kolja

    OdgovoriIzbriši