petak, 16. listopada 2009.

Gulaš s junetinom i kestenima


................Gulaš u ovo zimsko hladno vrijeme , prava okrijepa od vanjskog hladnog i vjetrovitog vremena.Kao vruć čaj na vrhu Sljemena..Odaje pravi osjećaj topline doma..barem ja to tako vidim,sa žlicom , tekuće , toplo i ukusno...Zanimljiv dio ovog jela su trenutno atraktivni kesteni koje jednostavno oguljene i očišćene petnaestak minuta prije kraja ukuhate u gulaš..Garantirano savršena kombinacija junetine s kestenima....




Potrebno:

700 g junećeg filea
2 veća luka srebrenca
1 žlica senfa
2 češnja češnjaka
2 žličice slatke crvene mljev. paprike
2 žličice ljute mljev.crvene paprike
1 žlica koncentrata od rajčice
2 lista lovora
1/2 l suhog crnog kvalitetnog vina
300g oguljenih i očišćenih kestena
Milleram po želji
nasjeckan peršin za posipanje
sol,papar,ulje



Priprema:

1 . Meso izrežite na veće kocke,posolite ga i popaprite. Dodajte senf i dobro sve zajedno izmješajte.
2 . Luk sitno nasjeckajte pa ga stavite u lonac na zagrijano ulje.Kad se luk lagano zastakli dodajte pripremljeno,marinirano meso i pirjajte ga uz povremeno miješanje dok sva tekućina iz mesa ne ispari.
3 . Dodajte češnjak ,mljevenu papriku i koncentrat rajčice pa sve ponovno izmješajte.Sad ulijte crno vino i kuhajte dok se tekućina na pola ne reducira.U međuvremenu dodajte lovorove listiće.
4 . Kad je dio vina iz gulaša ispario dodajte vruću vodu toliko da prekrije sve sastojke.Gulaš kuhajte otprilike sat i pol , odnosno dok je meso potpuno mekano, po potrebi dolijevajte i dalje vruću vodu ili po želji goveđi temeljac.
5 . Petnaestak minuta pred sam kraj kuhanja u gulaš dodajte oguljene i pripremljene kestene.Servirajte toplo , po želji uz Mileram i sa malo sitno sjeckanog peršina.Dobar tek.


Broj komentara: 7:

  1. jako volim gulaše .. super je kombinacija sa kestenom

    OdgovoriIzbriši
  2. Ovo mora bit izvrsno! Kestene obožavam i u slanim i u slatkim kombinacijama, a posebno u mesnim jelim.
    Lani sam radila junetinu u umaku s mljevenim kestenima, to je bilo nešto zbilja posebno tako da mogu mislit kako pašu u ovom gulašu.
    Slažem se s tobom da ovakva jela najbolje pašu kad je ovako sivo vrijeme.:)

    OdgovoriIzbriši
  3. Mmmm, I love it, perfect in the cold wheather :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Slazem se da je za zimske dane idealno,svidja mi se i dodatak senfa te kombinacija mesa sa kestenje.

    OdgovoriIzbriši
  5. Odličan odabir za ovaj tmuran početak jeseni (ili zime?).
    Kesteni zaista odlično idu uz ovu vrstu jela, spravljam ih rado u gulašu od divljači, čak ih više volim u slanoj nego u slatkoj verziji, naravno tu izuzimam pečene kestene s kioska na ulici :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Great recipe,
    very tasty and magical images!
    Thanks, Diana

    OdgovoriIzbriši