.......................Mediteransko talijanskog porijekla, ponovno ( slučajno) sir, ovaj puta mlada ricotta, u kombinaciji sa pestom Genovese i mini rajčicama, sve u laganom lisnatom tijestu. Lagana je, sočna i skroz neodoljivog okusa..Ricotta i netom pripremljen domaći pesto daju joj posebnu aromu.Evo recepta :
Potrebno:
400 g Ricotta sira
2 jaja
100 ml mlijeka
50 g naribanog ribanca
sol, papar
svježi bosiljak
2 režnja češnjaka
2 žlice pinjola
50 ml maslinova ulja
1/2 paketa odmrznutog lisnatog tijesta
400 g mini rajčica
malo soka od limuna
Postupak :
1 . Izmješajte ricottu, jaja, mlijeko i ribanac, smjesu posolite. Za pesto operite i posušite bosiljak, te ga natrgajte na listiće. U mužaru ili jednostavnije u blenderu izmiksajte češnjak, nekoliko listića bosiljka , pinjole i maslinovo ulje, dok ne dobijete fini gusti pire.
2 . Pećnicu zagrijte na 200 C., vatrostalnu posudu ili protvan obložite pek papirom. Lisnato tijesto razvaljajte u kvadratni oblik, poloite ga u lim obložen papirom, te oblikujte malo povišen rub. Tijesto prvo u tankom sloju premažite s polovicom pesta, a zatim premažite smjesu sa ricottom i ribancem.
3 . Mini rajčice operite, prepolovite ih i uvaljajte u ostatak pesta. posolite ih, popaprite i dodajte par kapi limuna, poslažite ih na sir i zapecite u pećnici 30- tak minuta. Ukrasite ostatkom bosiljka i zapecite još 5 minuta.
Mljac, mljac! Ovakva jela naprosto obožavam i jela bi ih svaki dan, slično kao pizzu margheritu. Čaša vina, pogled na more i lagani povjetarac i već sam daleko i uživam!
OdgovoriIzbrišimmmm... delicious...
OdgovoriIzbrišiajme divote.
OdgovoriIzbrišiu italiji sam jela pizzu koja je bila sa ricottom i već se neko vrijeme spremam napraviti doma.
ova pita ti je fenomenalna
Volim ovakve pite!
OdgovoriIzbrišiPita mi je naprosto divna. Pesto Genovese mi je No.1, mini rajčice, ricotta sve je izuzetno.
OdgovoriIzbrišiJa, nažalost nemem svježeg bosiljka.
e ovakve pite bih svaki dan mogla jesti. jako ih volim, a kombinacija sira i cherry rajčica jedna mi je od najdražih. divno!
OdgovoriIzbrišiUzela mi Monika riječ iz usta ili slovo sa ekrana ;)
OdgovoriIzbrišiMogla bi ih jesti kol'ko ih vidim i dok ne krenem pucati po šavovima.
Volim ovakve stvari. Super je :)
OdgovoriIzbrišiJoj pa ja sam napisala komentar i sad vidim da ga nema.:(
OdgovoriIzbrišiJako mi se sviđa recept, predivna kombinacija sastojaka. Ovo je baš po mom ukusu. :)
nešto slično sam i sama radila i mogu reči da je odlično!
OdgovoriIzbrišiMmmm, ovo je predivno. Cesto pravim slicne pite i pitice a te mini paradajzice naprosto obozavam.
OdgovoriIzbrišiNada,
OdgovoriIzbrišiI like your photos -
everything is delicious and very tasty!
Greetings, Diana
I meni je ova kombinacija paradajz i sir idealna,svidja mi se i podloga od lisnatog,meni je to testo uvek u upotrebi!
OdgovoriIzbrišiOva pita me podsjeća na vrijeme kada sam živjela na moru i otkrivala mediteransku kuhinju, čudeći se koliko sam joj naklonjena iako prije toga za pojedina jela nijesam znala ni da postoje.Tako da sam se u tvom uvodu prepoznala:)Pita mi se jako dopada,sastojci su joj tako jednostavni i uklopljeni, a keramička posuda u kojoj si je pekla oborila me je s nogu!
OdgovoriIzbriši