nedjelja, 31. ožujka 2013.

Uskršnja šunka u kruhu





















































              Uskrs bez kuhane šunke nije Uskrs. Da bi sve skupa izgledalo još svečanije, ukusnije i ostavilo poseban blagdanski dojam, šunku omotajte tijestom i ispecite u kruhu. Sasvim je jednostavno, a krajnji rezultat i više je nego odličan....
























































Potrebno :

1-1,5 kg dimljene šunke ili
suhe vratine u komadu
1 kocka svježeg kvasca
žličica šećera
prstohvat soli
mlako mlijeko (2,5 dcl) 
meko brašno, cca 1/2 kg
suncokretovo ulje























































Postupak :


1 . Šunku ili dimljenu vratinu operite u mlakoj vodi te je prokuhajte cca 1/2 sata. Ostavite da se tako ohladi zajedno s vodom u kojoj se kuhala.
2 . Tijesto zamjesite na klasičan način, prvo stavite razmrvljen kvasac s malo šećera i mlakim mlijekom da se digne. Brašno prosijte, dodajte prstohvat soli i zamjesite tijesto s dignutim kvascem i po potrebi još mlakog mlijeka. Tijesto s malo suncokretova ulja dobro premjesite dok se na površini ne pojave mjehurići i ostavite na toplom i suhom mjestu, pokriveno, da se digne.
3 . Premjesite dignuto tijesto (ne smije biti previše mekano) i razvaljajte. Šunku izvadite iz vode u kojoj se kuhala i posušite krpom ili kuhinjskim papirom. Razvaljanim tijestom omotajte šunku i stavite u manji maslacem ili uljem premazan kalup.
4 . Pecite na 160 C u prethodno zagrijanoj pećnici, oko 60-tak minuta. Uz kalup s kruhom, u pećnicu stavite  i manju vatrostalnu posudu s vodom kako bi kruh bio mekaniji. Po želji i polijte rukom malo vode po dnu pećnice. Ispečen kruh omotajte u čistu i malo navlaženu kuhinjsku krpu. Servirajte ga hladnog i narezanog na tanke ploškice. 






Broj komentara: 12:

  1. Slažem se, nema boljeg i ova tvoja šunka zbilja izgleda fantastično. Na žalost, više nema prave šunke za kupiti! Ja sam ipak odvojila: posebno sam skuhala šunkicu, a kruh se lijepo pekao po noći u breadmakeru:))

    OdgovoriIzbriši
  2. Obično te šunke u kruhu na mene ne ostavljaju dojam, jer mi se ne sviđa kada je tijesto odvojeno od šunke i postoji prazan prostor između. Zato me je oduševila ova tvoja savršena izvedba i prekrasne fotke, a posebno ona na kojoj je kriška.
    Draga Nado, sretan Uskrs!

    OdgovoriIzbriši
  3. Divno izgleda, nisam nikad pravila a bas bih volela jednom da isprobam, sretan Uskrs i sve najlepse tebi i tvojima!:))

    OdgovoriIzbriši
  4. Draga Nada predobro mi izgleda ova tvoja šunka u kruhu, prava delicija na blagdanskom stolu ! Sretan Uskrs vam želim, pun veselja i radosti !

    OdgovoriIzbriši
  5. Već dugo mi ježeljaovo da probam. Volim kuvanu šunku, ali mislim da je ovako, u testu još finija... Predivno!

    OdgovoriIzbriši
  6. Volim ju jako i s lisnatim i s prhkim tijestom ali ove godine je obična šunkioca krasila naš stol.

    OdgovoriIzbriši
  7. Nema boljeg od šunke u kruhu za Uskrs, samo što kod mene onda ogule kruh jer se divno miriši a šunku neće ni da jedu. :)

    OdgovoriIzbriši
  8. I am extremely inspired with your writing talents and also with
    the structure on your blog. Is this a paid
    theme or did you customize it your self? Either way keep up the nice quality writing,
    it is rare to look a great blog like this one nowadays..

    Stop by my site :: airplane games simulator

    OdgovoriIzbriši
  9. Greate post. Keep posting such kind of information on your page.
    Im really impressed by it.
    Hey there, You have performed a fantastic job. I'll definitely digg it and personally recommend to my friends. I'm
    sure they will be benefited from this website.

    my blog post; web site

    OdgovoriIzbriši
  10. Odličan post, jako mi se dopada tvoj blog :)

    OdgovoriIzbriši