ponedjeljak, 26. rujna 2011.

Grah varivo


....po receptu s bloga Vrtaljica....



Potrebno :

2 šalice graha (šalice od 3 dcl)
2 glavice luka (kapule)
3 paprike (crvena, zelena, ljuta)
1 mrkva
4 rajčice
3-4 češnja češnjaka
sol, papar, Vegeta (po želji)
slatka i ljuta mljevena crvena paprika
1 žlica koncentrirane rajčice
2 žlice ajvara
sjeckani peršin
chilli paprika






















































Postupak : 

Prije namakanja, grah dobro operite i ostavite potopljenog s malo vode, najbolje preko noći. Idući dan ga ponovno operite i prokuhajte 20 - ak minuta, nakon čega ga treba procijediti i isprati pod mlazom vruće vode. Za to vrijeme na malo ulja ili masti izdinstajte luk koji malo posolite i po želji sada dodajte pancetu narezanu na manje kockice. Kad je luk staklast dodajte mu sitno na kockice nasjeckanu papriku i mrkvu. Sve zajedno pirjajte uz stalno miješanje, dok povrće malo ne omekša, a zatim dodajte nasjeckanu rajčicu i bijeli luk. Po potrebi još posolite, popaprite i dodajte malo mljevene paprike. Kad je nestalo tekućine od povrća dodajte grah, dodajte vodu i sve dobro izmješajte. Vode treba biti dovoljno, 2-3 cm iznad graha . U ovoj fazi po želji dodajte suho meso. Smanjite vatru i kuhajte varivo dok grah potpuno ne omekša. Sada dodajte koncentrat rajčice, ajvar i sitno nasjeckan svježi peršin. Kuhajte sve zajedno još 10-tak minuta, a zatim maknite s vatre. Poslužite toplo.





Broj komentara: 25:

  1. Oh, divnooo. Fotke su predobre:) Inače, grah obožavam. Odličnoooo!

    OdgovoriIzbriši
  2. E ovako ja slično pravim grah i potvrđujem da je odličan! Bravo za Vrtaljicu, ali i za tvoju izvedbu! :)

    OdgovoriIzbriši
  3. kako slasno izgleda ovaj grah, to jelo nije lako uslikati, a ti si to učinila izvrsno. Inače, obožavam grah :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Kako jedno obično, svakodnevno jelo izgleda fenomenalno kada uslika majstorica:). Hvala na lijepim riječima!

    OdgovoriIzbriši
  5. stvarno izgleda slasno, sad bi mi baš dobro sjeo jedan tanjur :lol
    i slažem se da je majstorski uslikano, bravo!
    volim grah, moji dečki isto, al najčešće se "počastimo" na sljemenu, nakon kakve duže šetnje.

    OdgovoriIzbriši
  6. Ne mogu da zamislim zimu bez pasulja..i još sa domaćim hljebom, vrlo primamljivo!

    OdgovoriIzbriši
  7. Ovo izgleda toliko dobro da bih najrađe zgrabila žlicu i sve pojela!

    OdgovoriIzbriši
  8. Slažem se sa Snježom da si maher da svakodnevna jela učiniš na slici božanstvenim. Te stvari se jednostavno teško fotkaju, tj. sve što je čorbasto meni je problem. Ovaj dodatak ajvara je za mene nešto novo.

    OdgovoriIzbriši
  9. Profesionalno uslikano, kao da je jelo nama na domak ruke i čeka da ga sa apetitom pokusamo...

    OdgovoriIzbriši
  10. Nisam znala da je običan fažol tako fotogeničan i zaista drugačiji recept pripreme.

    OdgovoriIzbriši
  11. Snježin odličan grah u tvojoj izvedbi i prezentaciji izgleda posebno i jako dobro ! Vjerujem da ste uživali u ovom ručku, uz domaći kruh i salatu doživljaj je potpun !

    OdgovoriIzbriši
  12. Odlican recept.uz parce finog hleba i salaticu uzivanje:)

    OdgovoriIzbriši
  13. Odlican grah,predivne fotke!!!
    Meni je novina dodavanje paradajza,to nisam radila,probam iako mm ne smije bas puno paradahz u hrani ,ali ja volim !!!:)
    Snjezini recepti su svi jako fini,pravi domacinski,nije ni cudo sto muz njen nece promjene u prehrani !!!:)

    OdgovoriIzbriši
  14. Ovakav obrok nikad ne bih odbila.

    OdgovoriIzbriši
  15. Krasno izgleda. Pravi jesenski ručak.

    OdgovoriIzbriši
  16. Volim grah, ali ipak..moji južni korijeni uvijek ubace malo pašte. (pašta - fažol :) )
    uspjela si da izgleda primamljivo, i mogu to reći da sad dok gledam fotografije samo razmišljam imam li sve sastojke doma da ga stavim kuhati već večeras :)

    OdgovoriIzbriši
  17. Lijepo izgleda i jako je zasitan :) Pogotovo za jesen.. :)

    OdgovoriIzbriši
  18. Pripremljeno i posluzeno vrhunski, odlican Snjezin receptic i tvoje prekrasne fotke...nisam ranije stavljala paradajz i ajvar, ali moram priznati da zaista ima divnu boju i kad vas dve kazete da je dobro, onda vam verujem i jednom cu bas ovako napraviti.;)))

    OdgovoriIzbriši
  19. danas mi se baš jede ovako nešto sa žlicom i totalno slinim nad ovim tvojim grahom! :)

    OdgovoriIzbriši
  20. Hvala vam svima ,
    grah je stvarno bio vrhunski. Ja sam čak mislila da ćemo ga "papati" dva dana, jer meni obično drugi dan grah bude još ukusniji, ali toliko je bio dobar da smo ga "smazali" taj isti dan! Preporuke svakako!

    OdgovoriIzbriši
  21. Ne znam da li je lepša šerpa ili boja pasulja u njoj :)

    OdgovoriIzbriši
  22. ja mislim da ovo dize iz mrtvih! fotke odlicne :-))

    OdgovoriIzbriši
  23. baš primamljivo izgleda ovaj tvoj grah, a još ako je prema Snježinom receptu sigurno nema greške

    OdgovoriIzbriši