utorak, 7. svibnja 2013.

Osvježavajuće kocke od jagoda i šlaga


.....................Jagode i šlag, dobitna proljetna slatka kombinacija kojoj nitko ne može odoljeti,  ovaj put kao lagani, osvježavajući,  biskvitni kolačić .....






















































Potrebno :

4 jaja
115g šećera
85g oštrog brašna
malo naribane limunove korice
1 žličica praška za pecivo
4-5 žlica marmelade, džema od jagoda

za kremu
200 ml slatkog vrhnja za šlag
2 pune žlice šećera u prahu
250 g mascarponea
1 vanilin šećer

za preljev
1/2 kg svježih jagoda
2 preljeva za torte ili 1 puding okusa vanilije
3 žlice šećera
1/2 l soka od jabuke




Postupak :

1 . Jaja razdvojite pa bjelanjke s  vrlo malo soli stucite u čvrst snijeg. Žumanjke pjenasto izmiksajte sa šećerom dok se šećer sasvim ne otopi i smjesa postane gusta i svijetla. Dodajte koricu limuna, te postepeno gumenom žlicom za kreme umiješajte prosijano brašno s praškom za pecivo i stučeni snijeg od bjelanjaka. 
2 . Smjesu izlijte u kalup koji ste prethodno premazali maslacem i posuli brašnom. Poravnajte i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 C, oko 20- tak minuta.
3 . Marmeladu od jagoda kratko zagrijte na laganoj vatri, te još vruć pečeni biskvit premažite marmeladom. Ohladite.
4 . Slatko vrhnje s dodatkom vanilin šećera i šećera u prahu stucite u šlag. Dodajte mascarpone sir, pa još jednom sve izmiksajte. Dobivenu šlag kremu ravnomjerno premažite preko ohlađenog biskvita, a zatim poslažite i oprane, narezane svježe jagode.
5 . Prašak za puding pomiješajte sa šećerom i malo soka od jabuke, a ostatak soka zakuhajte. Maknite sok s vatre te umiješajte pripremljeni puding. Puding kratko ohladite i prelijte ravnomjerno preko voća. Kolač dobro ohladite i poslužite ukrašen voćem ili šlagom.








Broj komentara: 9:

  1. Kao što su jagode i šlag neodoljiva kombinacija, tako su i tvoje fotke neodoljive!

    OdgovoriIzbriši
  2. fantasticno. Divan blog i predivne fotografije.

    OdgovoriIzbriši
  3. Foarte buna combinatia!!!!yamii!!

    OdgovoriIzbriši
  4. stara, dobro poznata i uvijek rado viđena kombinacija!

    OdgovoriIzbriši
  5. Predivne su i fotografije i recepti! Fantastično! Moji dečki će biti oduševljeni, jer moram svašta s ovog bloga isprobati.

    OdgovoriIzbriši